Siyaset AB: İşbaşı zamanı

AB: İşbaşı zamanı

01.08.2008 - 01:11 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği, Anayasa Mahkemesi kararını ‘Türkiye - AB ilişkilerinde olağan işlere dönüşün önünü açan bir unsur’ olarak değerlendirirken, “diyalog” ve “uzlaşı” çağrısı yaptı. AB liderleri, “reformlara devam” dedi

AB: İşbaşı zamanı

Anayasa Mahkemesi’nin AKP hakkındaki kararı, “Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde olağan işlere dönüşün önünü açan bir unsur” olarak görülüyor.
AB Dönem Başkanı Fransa’nın tüm üyeler adına yaptığı açıklamada, “AB, Türkiye’deki tüm siyasi aktörleri, hukukun üstünlüğü ve temel özgürlüklere saygı göstererek aralarındaki görüş ayrılıklarını diyalog ve uzlaşı içinde çözmeye çağırır” denildi. AB’nin Türkiye’deki kurumların demokratik işleyişi konusunda “dikkatli olduğu” vurgulanırken, durumun yakından izlenmeye devam edileceğinin de altı çizildi.

‘Keşke’ dediğimiz karar
Kararla hem Ankara’nın hem de Brüksel’in rahatladığını belirten üst düzey bir AB yetkilisi, “Açıkçası bu, başından beri ‘keşke’ dediğimiz nitelikte bir karar. Avrupa’nın standart olarak benimsediği Venedik Komisyonu ilkelerine uygun bir karar. AKP’nin önünde yeni bir fırsat penceresi açıldı. Şu aşamadan sonra AKP’nin önceliklerini gözden geçirmesi, toplumun tüm hassasiyetlerine özen gösteren bir yaklaşım içinde enerjisini AB’nin talep ettiği reformlara odaklamasını bekliyoruz” dedi. 

Liderler memnun
Öte yandan Avrupalı liderler, Anayasa Mahkemesi’nin AKP hakkında aldığı “kapatmama” kararının ardından yaptıkları açıklamalarda, karardan “memnuniyet duyduklarını” belirtti. Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin üst düzey devlet yetkilileri, Türkiye’ye, “Şimdi önemli olan reform yolunda devam edilmesi” mesajı verdiler.
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Anayasa Mahkemesi’nin AKP hakkında verdiği karardan dolayı rahatladığı ve bunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ilettiği belirtildi.
.Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de Anayasa Mahkemesi’nin kararından memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Steinmeier, yazılı açıklamasında, kararla rahatladığını belirterek, “Şimdi önemli olan, karar yetkisi olan herkesin ülkede barışma ve siyasi istikrara katkı sağlaması ve reform yolunda kararlılıkla devam etmesi” dedi.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Anayasa Mahkemesi’nin AKP’nin kapatılmaması yönündeki kararının, “Türkiye’nin siyasi hayatındaki belirsizliğe son verdiğini” söyledi.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Bakoyanni, “Erdoğan hükümeti, AB sürecinde gerekli ilerlemenin sağlanması yönündeki reformların yapılması ve uygulanmaları için yoluna devam edebilir” ifadesini kullandı.
İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Anayasa Mahkemesi’nin, AKP hakkındaki kapatma talebini kabul etmemiş olmasının, Türkiye’deki siyasi gerilimi de sona erdireceğine inandığını söyledi.
Frattini, konuya ilişkin açıklamasında, “İtalya’nın dikkat ve saygıyla izlediği karar, hiç kuşkusuz Türkiye’deki siyasi atmosferin sakinleşmesine katkı sağlayacaktır” dedi. 

Plassnik: Reformlara hız
Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, Anayasa Mahkemesi’nin kararını değerlendirirken, “Türkiye’nin kendini tanımlama sürecinde önemli bir adım atılmış oldu” dedi. Plassnik, yazılı açıklamasında, “Bu davanın tüm taraflar için bir öğrenme süreci olduğunu umduğunu” belirterek, “Artık reform takvimini enerjik bir şekilde yeniden ele almak için hiçbir engel kalmadı” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

‘AKP bu karardan üç sonuç çıkarmalı’
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, AKP’nin Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karardan sonuç çıkarması gerektiğini söyledi.
Gazeteci Nevin Sungur’la evli olan Lagendijk, kayınpederi Nusret Sungur’un Yalova’daki evinde yaptığı açıklamada, AKP’nin kapatılmaması kararını “Çok rahatlatan bir gelişme” olarak değerlendirdi. Bu kararın, Türkiye’nin demokratikleşmesi açısından çok olumlu olduğunu ifade eden Lagendijk, “Eğer kapatma kararı verilseydi AB süreci daha da zorlaşacaktı. Hem kendi açımdan, hem de Türkiye-AB ilişkileri açısından rahatlatıcı bir karar” dedi.  AKP’nin bu karardan 3 sonuç çıkarması gerektiğini söyleyen Lagendijk bunları şöyle sıraladı:    
“İlk olarak yeni bir anayasanın hazırlanması gerektiğini anlaması lazım.
Yine AB reform sürecine devam etmesi gerekiyor. Bence en önemli diğer bir konu ise laiklik konusunda hassasiyeti olanların bu hassasiyetlerini daha fazla dikkate almaları gerekiyor.” 
YALOVA AA