Siyaset AB’YE NOTA!

AB’YE NOTA!

19.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

AB’YE NOTA!

AB’YE NOTA


Ecevit, “sınır anlaşmazlıkları siyasi kriter kabul edilemez" dedi


       AB’nin, hükümetimizdeki, kamuoyumuzdaki duyarlılığı gereğince değerlendireceğini umarım. Aksi halde AB ile ilişkimizi yeniden gözden geçirmemiz kaçınılmaz olacaktır

       AB’ye üyelikte yol haritasını içeren Katılım Ortaklığı Belgesi’ne Kıbrıs ve sınır anlaşmazlıklarının dahil edilmesine itiraz eden Türkiye, Avrupa’yı yarın yapılacak kritik oylama öncesinde sert ifadelerle uyardı. Başbakan Bülent Ecevit, “Avrupa Birliği, duyarlılığımızı gereğince değerlendirmezse ilişkilerimizi gözden geçirmemiz kaçınılmaz olacaktır" diyerek ilişkileri askıya alma mesajı verdi. Türkiye’nin “yol ayrımı" mesajı da içeren uyarısı Avrupa başkentlerine resmen iletildi.
       KOB’un yarın yapılması beklenen AB Genel İşler Konseyi’nde oylanarak kesinlik kazanmasından önce Ecevit, Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, AB Genel Sekreteri Volkan Vural ve Dışişleri bürokratları ile dün Başbakanlık’ta bir araya gelerek durum değerlendirmesinde bulundu. Toplantıdan sonra bir açıklama yapan Ecevit, Kıbrıs’ın yanı sıra sınır anlaşmazlıkları konusunun da “siyasi kriter" olarak kabul edilemeyeceğini belirterek, şöyle konuştu:
       “Uyarılarımızın dikkate alınması beklenirken, son olarak tarafımıza ulaşan bilgilere göre sınır anlaşmazlıkları konusunda yeni bir paragrafın da KOB’a bir siyasi kriter olarak eklenmesine çalışılmaktadır. Türkiye hiçbir şekilde ve hiçbir anlamda Kıbrıs konusunu ve sınır anlaşmazlıkları unsurunu bir siyasi kriter olarak kabul edemez. Bu olumsuz gelişmeler Türk kamuoyunda haklı tepkilere yol açmaktadır. AB’nin, hükümetimizdeki ve kamuoyumuzdaki duyarlılığı gereğince değerlendireceğini umarım. Aksi halde AB ile ilişkilerimizi yeniden gözden geçirmemiz kaçınılmaz olacaktır."

       AB’ye karşı seçenekler
       Başbakan Bülent Ecevit bir gazetecinin, “Yeniden gözden geçirme, ifadesini açar mısınız" sorusu üzerine, “Şu anda açamam, ancak elbette bu konuda değişik düşüncelerimiz var" dedi. AB konusunda bir referandum yapılması önerisinin gündemde olduğunun anımsatılması üzerine Ecevit, “Uyarımızı yaptık. O uyarımızdan olumlu bir sonuç alınamazsa elimizde uygulayabileceğimiz çeşitli seçenekler elbette olacaktır" dedi.

       Dışişleri’nde büyükelçilere SON UYARI...
       Ecevit’in uyarısının ardından AB üyesi ülkelerin Ankara büyükelçileri dün akşam saatlerinde Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Büyükelçilerle görüşen Dışişleri Müsteşarı Büyükelçi Faruk Loğoğlu, Ecevit’in uyarılarını aktarırken, “ilişkilerin gözden geçirilmesinin" nasıl bir sonuç doğuracağı konusuna açıklık getirmedi.

       “Pazartesi anlarsınız"
       Loğoğlu, AB üyeliği sürecinde Kıbrıs sorununun siyasi bir kriter olamayacağının yeterince algılanmamış olduğuna dikkat çekerken, yarınki Genel İşler Konseyi toplantısı öncesinde Başbakanlık’ta yapılan toplantıda son bir uyarının daha yapılmasının kararlaştırıldığını belirtti. Büyükelçilere Ecevit’in açıklamasını da veren Loğoğlu, bu metnin ilgili makamlara iletilmesini istedi. Loğoğlu, büyükelçilerin, “ilişkilerin gözden geçirilmesinin" ne anlama geldiğine ilişkin soruları üzerine, “Pazartesi olsun, toplantının sonuçlarını alalım, o zaman görürsünüz" demekle yetindi.

       Ankara sertleşti

Lüksemburg’a dönüş gündemde

       Kıbrıs konusunun ardından, sınır anlaşmazlıklarını da siyasi kriter haline getirme çabaları, Türkiye’nin AB’yle ilişkilerinde yeni bir yol ayırımına gelmesiyle sonuçlanabilecek bir gerilime neden oldu.
       Kıbrıs sorununun Katılım Ortaklığı Belgesi’nin (KOB) kısa vadeli öncelikler bölümüne alınması karşısında “Bu konuyu dikkate almadan adaylık yolunda ilerleriz" görüşünü benimseyen Ankara, metne yeni eklemeler yapılmasına yönelik girişimler karşısında tutumunu sertleştirdi. Ecevit, sadece sınır anlaşmazlıkları değil, Kıbrıs konusunun da siyasi kriter olarak belgede kalması durumunda ilişkileri gözden geçirmeye karar verdi. Dün yapılan toplantıda, pazartesi günü Genel İşler Konseyi’nden çıkacak sonucun değerlendirilmesi için liderler zirvesinin toplanması kararlaştırıldı. Ecevit’in “ilişkileri gözden geçirme" uyarısı, Lüksemburg sonrası döneme dönüş olasılığını gündeme getirdi. Türkiye’yi adaylıktan dışlayan 1998’deki Lüksemburg zirvesinin ardından Ankara, Kıbrıs, Türk - Yunan sorunları ve insan hakları alanında AB’yle diyaloğu dondurduğunu açıklamıştı.

       Türkiye Temsilcisi Fogg:

‘Diyaloğu koparmayın’

       Avrupa Komisyonu’nun Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Karen Fogg, Başbakan Bülent Ecevit’in “AB’yle ilişkileri gözden geçirme" uyarısı karşısında “diyaloğun kopmaması çağrısında" bulundu.
       Fogg, MHP Ankara İl Başkanlığı’nca düzenlenen “Kopenhag kriterleri" konulu bir panele katıldı. Fogg, Ecevit’in Kıbrıs’la ilgili uyarısı konusunda, metinde BM Genel Sekreteri’nin çabalarına destek olunmasının istendiğini kaydederek, “Bu destek zaten gösteriliyor. Süreç devam ediyor. Bu konu Türkiye’nin üyeliğine engel teşkil etmemeli" dedi.