Siyaset 'Adaylığım artık söz konusu değil'

'Adaylığım artık söz konusu değil'

29.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Adaylığım artık söz konusu değil

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 24 Haziran’daki seçimlere ilişkin aday olup olmayacağı konusunda son noktayı koydu. Dün İstanbul Maslak’taki ofisinde gazetecileri ağırlayan Gül, Türkiye’nin olağanüstü bir dönemde, vaktinden önce erken seçime gittiğini, seçimlerin aniden anlaşılması üzerine Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ismini zikretmesiyle başlayan hareketliliğin, tamamen kendisinin dışında geliştiğini söyledi. Türkiye’nin hem içeride, hem dışarıda büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirten Gül, “İçerde daha çok huzura, güvene, barışa uzlaşmaya ihtiyaç varken maalesef tam tersi kutuplaşma ayrışma korku ve kaygı ortamı var. Dışarda ise çok ciddi ve beka sorunlarıyla karşı karşıyayız. Ulusal çıkarlarımızın ekonomik kaygıların ciddi seviyeleri ulaştığını görüyoruz. Ayrıca hamasetin, hakaretlerin siyaseti esir aldığını müşahede ediyoruz. Neyin iyi olduğunu konuşmaktan çok siyasi manevralarla, kişiler üzerinden saldırılarla meşgulüz. Yeni nesillerin geleceği maalesef ikinci seviyeye düşüyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Geride bıraktım’

Bir faninin ulaştığı tüm makam ve mevkilere ulaştığını belirten Gül şöyle devam etti: “Her şeyi geride bıraktım. O bakımdan ne ben ne ailem herhangi beklenti arzu içinde değiliz. Bütün arzumuz memleketimizin huzurlu, istikrarlı olması çocuklarımızın daha güzel, huzur içinde yaşayabilecekleri aydınlık Türkiye olması. Bunun ötesinde hiçbir beklentim olamaz. Cumhurbaşkanlığından sonra aktif siyaset içinde olmayacağımı söyledim ve öyle de yaptım. Arkadaşlarımızın düğün davetlerine bile gidemedim, herhangi bir hareketlilik olmasın diye. cumhurbaşkanıyla baş başa paylaşma fırsatım oldu. Günü geldi hain darbe teşebbüsü ortaya çıktığında hiç arkama bakmadan üstüme düşenleri yaptım. Temel hak ve özgürlüklerle ilgili yanlışlıkları gördüğümde düşüncelerimi paylaşmaktan geri kalmadım.”

Haberin Devamı

‘Benim dışımda gelişti’

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ismini zikretmesiyle başlayan hareketliliğin, kendisinin dışında geliştiğini ifade eden Gül, şunları söyledi: “Benim inisiyatif alarak organize ettiğim bir süreç değil. Benim bilgime ve tecrübeme, siyaset ve devlet yönetim anlayışıma güvenen kişilerin talebiyle ortaya çıkmıştır. Ben de çok geniş bir mutabakat söz konusu olursa o zaman üstümüze düşeni arkadaşlarımla beraber yapmaktan kaçınmayacağımı da söylemişimdir. Dolayısıyla bir taraftan gelecekle ilgili kaygılarım varken ve toplumun büyük kesiminden de böyle bir sorumluluk yüklenmem gerektiği talebi söz konusu olunca da bunun uzağında durma gibi bir sorumsuzluk göstermeyeceğimi ifade etmişimdir. Temel Bey’in yaptığı temaslar sonunda böyle geniş bir mutabakatın ve arzunun ortada olmadığı da gözükmüştür. Dolayısıyla adaylığımla ilgili bir süreç artık söz konusu değildir. Tarih önünde vicdanen müsterihim.”

‘Seçimler bir gün biter’

Konuşmasının son bölümünde kendisine yönelik eleştirilere de değinen Gül, şu mesajları verdi:

“Risk almaz, hep geride durur’ gibi bazen seviyeli, bazen seviyesiz eleştirileri karşısında da bir şey söylemek istemiyorum. Tarih karşısında vicdanen sorumluyum. Zaten seçim kampanyası, polemikler, bunlar benim siyaset anlayışıma yakışmaz. Ak Parti’den bazı arkadaşların benimle ilgili konuşmaları hakkında da şunu hatırlatmadan geçemeyeceğim: Ak Parti’nin kurucu ilkelerinde yer almış ve kuruluşunda bulunmuş birisi olarak, ben bugün de bu değerlere, bu prensiplere ve bu erdemli programlara aynı şekilde onaylıyorum, onlarla ilgili görüşüm de aynıdır. Kimseyle şahsi bir meselem yok. Unutmayalım ki seçimler bir gün biter ve kendi gerçeğimizle karşı karşıya kalırız. Benim bütün tavsiyem bunu düşünerek, daha yapıcı bir kampanya yapılmasını herkese öneririm.”

Arınç’tan teşekkür

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, twitter hesabından 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açıklamalarıyla ilgili paylaşımda bulundu. Gül, “Kardeşlik hukuku, vefa duygusu ve siyasi ahlak, ‘Kardeşim Gül’ hitabına, ‘Kardeşim Erdoğan’ mukabelesinde bulunmayı gerektirirdi” ifadelerini kullandı.

Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç da twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Bugün yaptığı açıklamayla düşüncelerimizi teyit eden 11. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’e teşekkürlerimi sunarım. Üzerimize düşen tek görev her iyi Ak Partili’nin yapacağı gibi seçimlere kalan kısa süre içerisinde daha çok çalışmaktır. Bundan sonra herkesin üslubuna dikkat ederek, birbirine karşı saygılı davranmasını ve gerginlikten kaçınmasını temenni ediyorum.”

‘Oldu beyim’

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Bugün Sayın Gül açıklama yapmış. ‘Aday olmayacağım.’ Neden? Çünkü herkes bir araya gelmemiş. Oldu beyim, sen buyuracaksın, biz bir araya geleceğiz, irademizi sana ipotek edeceğiz. Senin cesaretin yok mu? Çık aday ol. Neden ‘Herkes bir araya gelsin’ diyorsun, çünkü senin bir programın yok, senin savunabileceğin demokrasi konusuna atacak bir adımın yok. Biz dedik ki; herkes kendi adayıyla, kendi sözüyle gelsin. Muhalefet, ulaşabileceği en geniş muhalefet cephesine ulaşsın. Bu şekilde bu sarayın, cumhur ittifakına son verebiliriz. Bizim gücümüz, tarihimiz, yarınlara dair umudumuz var. İşte bu umudu yarınlara taşımanın yolu 7 gün 24 saat çalışmaktan geçiyor.”

‘Gündemine almamalıydı’

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici: “Öngörülerimiz doğru çıktı. Aday olmayacağı yönünde Sayın Abdullah Gül açıklama yaptı. Doğru olan budur. Sayın Gül’ün bunu hiç gündemine almaması lazımdı. Ona bu teklifi sunanlara prim vermemesi lazımdı. Kendisi için de ülkemiz için de doğru olan buydu, hayırlı olsun.” -ANKARA Milliyet