Siyaset Ağca dosyası yeniden açılabilir

Ağca dosyası yeniden açılabilir

12.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

İtalya Başbakanı'nı deviren Savcı Scarpinato, Ağca - Çatlı - Bucak üçgeni nedeniyle Sedat Bucak'ın ifadesine başvurabileceklerini açıkladı

Ağca dosyası yeniden açılabilir

SUSURLUK kazasının ardından ortaya çıkan Abdullah Çatlı, Mehmet Ali Ağca, Oral Çelik ilişkisi ve Çatlı'nın İtalyan Gladio'suyla ilişkilerinin ortaya çıkmasıyla İtalya'da Ağca dosyasının yeniden açılması gündeme geldi. Çatlı'nın Papa Suikasti ve İsviçre - İtalya arasındaki eroin ticaretinde kilit isim olarak ortaya çıkması, İtalyan savcılarını harekete geçirdi.
Milliyet'in önceki gece konuğu olan İtalyan Savcı Roberto Scarpinato, Ağca'nın affının yeniden gündeme gelip gelmediği yönündeki bir soruyu şöyle yanıtladı:
"Aksine, şimdi Çatlı'nın İtalya'yla ilişkisinin ortaya çıkmasıyla Ağca dosyası yeniden açılma noktasına gelebilir. Savcılarımız, Ağca - Çatlı ve Milletvekili Sedat Bucak üçgeni nedeniyle Bucak'ın ifadesini alma ihtiyacını da hissedebilirler."
Papa davası boyunca kendisini bireysel terörist gibi göstermeye çalışan Ağca, Susurluk kazasının devlet - mafya - polis ilişkilerini ortaya çıkarması üzerine, kendisinin Türkiye'deki şeflerinden birinin de Çatlı olduğunu açıkladı. Ağca, Türkiye'den Bulgaristan'a kaçtıktan sonra Çatlı ile buluştuklarını, kendisine Çatlı'nın sahte pasaport sağladığını iddia etti.
Ağca, Viyana'da Çatlı, Oral Çelik ve Mehmet Şener'le buluştuğunu da son gelişmelerden sonra yaptığı açıklamalarda söyledi. Yeni ifadelerle, Çatlı'nın Papa suikastinin görünmeyen yüzlerinden biri olduğu kuşkusu da güçlendi.
Susurluk kazasından sonra Çatlı'nın Mehmet Özbay sahte kimliğini kullandığının anlaşılması bir başka karanlık noktayı daha aydınlattı. 1979 yılında Abdi İpekçi cinayetinin faili olarak yakalanan Mehmet Ali Ağca'nın üzerinden Mehmet Özbay yazılı bir kağıt çıkmış, Özbay'ın kim olduğu bulunamamıştı.
İtalyan savcılarını yeniden harakete geçiren iddialardan biri de Çatlı'nın İtalyan Gladiosu ile ilişkilerinin ortaya çıkması oldu. İtalyan Gladiosu'nun en önemli alt kolu olan P2 Mason Locası'nın Başkanı Licio Gelli'nin avukatı ile Oral Çelik'in avukatlarının aynı kişi yani Gentilonu Silvers olduğu görüldü. Silvers Çatlı'nın Papa suikastında ve Avrupa'daki uyuşturucu trafiğinde kilit isim olduğunu iddia etti.
İddialara göre, Abdullah Çatlı ile İtalyan Gladiosu'nun önde gelen isimlerinden Stefeno Delle Chiaie'nin yolları 1982 yılında ABD'de kesişmişti. İtalyan faşist harekeninin en ünlü ismi olan Chiaie, Çatlı'yı ikisi de arandıkları halde 1982 yılında Amerika'ya götürmüş, Amerikan Haberalma servisi CIA'in gözü önünde, Kontra eğitim merkezi olarak bilinen Miami'ye sokmuştu.
Bu ikilinin seyehatini İtalyan Gladiosu sanıklarından Francesco Pazienza açıklamış ve her ikisinin de Amerikan İstihbaratı tarafından korunduğunu iddia etmişti.
Dünya çapında bir kontgerilla danışmanı olan Chiaie'nin de Çatlı gibi gizli güçler tarafından korunduğu iddia ediliyor. Chiaie 1987 yılında Venezuella'da yakalanarak, 1980 yılında 85 kişinin ölümüyle sonuçlanan Bologna katliamı nedeniyle yargılanmak üzere İtalya'ya getirildi. Ancak yargıdan bir kez daha kaçtı.

Yazarlar