Siyaset AK Parti affı vatandaşa soracak

AK Parti affı vatandaşa soracak

05.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

MHP’nin ‘bazı suçlarda ceza indirimi’ öngören teklifinin toplumdaki karşılığını anlamak için anket yapmaya karar veren AK Parti, ittifak ortağını incitmeyecek formüller üzerinde çalışıyor.

AK Parti affı vatandaşa soracak

AK Parti, 24 Haziran seçimleri arifesinde ara verdiği, “nabız yoklama” anketlerine yeniden başlıyor. MHP’nin af teklifine yönelik incelemesini sürdüren AK Parti’nin, bu kapsamda af konusunu vatandaşa da soracağı öğrenildi.

Haberin Devamı

MHP’nin bazı suçlarda ceza indirimi öngören teklifine mevcut haliyle sıcak bakmayan ve teklifin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “devlet, ancak kendisine yönelik suçları affedebilir” olarak çizdiği çerçeveye uymadığını vurgulayan AK Parti, sorunu ittifak ortağını incitmeyecek bir formülle çözme arayışında. MHP’nin, “önerimiz af niteliğinde değil” tezine karşın, AK Parti kurmayları arasında ağırlıklı görüş, “Bu bir aftır” yönünde oluşurken; teklifin kapsamı ve Meclis’te nitelikli çoğunluk gerektirecek olması iktidar kurmaylarını endişelendiriyor. MHP’nin mevcut metin üzerindeki ısrarını kamuoyu tepkisi ve Anayasa Mahkemesi (AYM) yoluyla affın kapsamının arzu edilmeyen ölçüde genişleyebilme olasılığına dikkat çekerek kırmaya çalışan AK Parti, ittifak ortağını somut verilerle iknaya çalışacak.

Haberin Devamı

Anket yolu

Partinin hukukçu kurmayları teklifin “teknik” boyutu üzerinde çalışmalarını sürdürürken, AK Parti bir yandan da düzenlemenin sosyal boyutunu irdeleyecek. Bu çerçevede vatandaşın “af” konusuna nasıl baktığı, bir af düzenlemesi yapılmasını destekleyip desteklemediği, partinin nabız yoklama anketleri kapsamında vatandaşa sorulacak. Anketten çıkan sonuçlar, AK Parti’nin af düzenlemesine ilişkin duruşunu netleştirmesinde en önemli kriterlerden biri olacak. AK Parti, MHP’nin her şeye rağmen ısrarını sürdürmesi olasılığına karşı da “B planı” uygulayacak. Buna yönelik de parti kurmaylarının teklifin kapsamı ve niteliğini değiştirmeye yönelik bir çalışma yürüttükleri öğrenildi.

AK Parti kurmayları, MHP teklifinin kapsamının toplum vicdanını zedelemeyecek suçlarla sınırlanması, bu mümkün olmazsa af yerine denetimli serbestlik süresinin 3 yıla çıkarılması gibi formüllerin değerlendirebileceğini ifade ediyor.

Bu arada AK Parti’nin, geçmişte Meclis’te kabul edilen af yasalarını, bu düzenlemelerin siyasi etki ve sonuçlarını, TBMM’deki görüşme tutanaklarını da detaylı şekilde incelediği öğrenildi.