Siyaset Ak Parti’de 50 makul şüpheli var

Ak Parti’de 50 makul şüpheli var

22.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

4 eski bakanın Yüce Divan’a sevk edilmemesine muhalefetten tepki yağdı. CHP’li Koç “AKP’de 50 makul şüpheli var şu anda” derken MHP’li Vural “Hükümetin güvenoyu alamadığı anlamına geliyor” diye konuştu.

Ak Parti’de 50 makul şüpheli var

TBMM Genel Kurulu’nda 4 eski bakan hakkındaki Yüce Divan oylaması sonucunda bakanların aklanmasına muhalefet milletvekillerinden tepki geldi. Vekiller Ak Partili milletvekillerini sert bir dille eleştirdi. Muhalefet özetle şu eleştirileri yaptı:
CHP: Usulsüz oylama

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi:
Sonuçları itibarıyla Meclis’ten, Bağış’ın Yüce Divan’a sevk edilmemesi yönünde bir karar çıkmış değildir. Anayasaya göre, TBMM Genel Kurulu’nda yapılacak oylamalarda, kararın, oylamaya katılanların salt çoğunluğu ile alınabilir. Bağış ile ilgili oylamaya 517 milletvekili katılmıştır. Yüce Divan’a sevk edilmeme yönünde kullanılan oy sayısı 255’tir. Anayasanın 96. maddesine göre, Yüce Divan’a sevk edilmemesi yönünde bir karar alınabilmiş olması için 517 milletvekilinin en az 259’unun Yüce Divan’a sevk edilmeme yönünde, yani ret oyu kullanmış olması gerekirdi. Yani anayasada öngörülen salt çoğunluktan dört adet eksik oy vardır. Dolayısıyla Sayın Egemen Bağış ile ilgili olarak dün gece Yüce Divan’a sevk edilmeme yönünde bir karar alınmış değildir. Usulsüz bir oylama yapılmıştır.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç:
Oyların dağılımı ciddi bir siyasi tartışma süreci yaşatacaktır. Bu sonuçlardan sonra ağabeyi tarafından nöbetçi başbakan olarak atanan Davutoğlu’nun nöbeti sonlandırılabilir. AKP kullanım tarihinin sonuna gelmiş bir projeydi ve o proje şu anda çökmektedir. Cumhurbaşkanı, ‘inlerine girdik’ demişti. TBMM’de yapılan oylamadan sonra, ben açıkça soruyorum, kimin kimin inine girdiğine biz de şaşırdık. AKP’de 50 makul şüpheli var şu anda. 50 AKP milletvekili sağlam iradeyi delik deşik etmiştir, aynı Suriye sınırı gibi kevgire dönmüştür.
CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes:
Bir İslam ülkesinde hem de Müslümanlığı kimseye kaptırmayanların hırsızlığı, yolsuzluğu bu kadar savunur hale gelmesi akıl tutulmasıdır. Davutoğlu, kimsenin kolunu koparamadı ama adaletin kafasını kopardı. Kendilerine göre uyarladıkları yargıya bile güvenmiyorlarsa iş sanıldığından daha vahim ve dört bakanı da aşıyor demektir.

MHP: GÜVENOYU ALAMADI

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural:

Yüce Divan oylamasında “ret” oylarının 276’nın altında kalmasının hükümetin güvenoyu alamadığı anlamına geliyor. Artık TBMM’de bulunan cüzi irade, milletin değerlerini ve hukukunu temsil etmekten uzaktır. Ak Parti fire vererek burada ‘rüşvet var, yolsuzluk var’ dedi. CHP’li Akif Hamzaçebi’nin, Bağış hakkındaki oylamadaki 255 “ret” oyunun, oylamaya katılanların salt çoğunluğu olmadığı, bu nedenle oylamanın geçersiz olduğu iddiasının dikkate alınması gerekiyor.

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri:
Yapılan onca baskıya rağmen Ak Parti’den bu kadar çok fire olabileceğini düşünmüyordum. 8-10 tane çıkabileceğini düşünüyordum ama Ak Parti içinde çok ciddi miktarda milletvekili, ‘evet bu yolsuzluktur, bunu yapanlar haramzadedir, bunlar Yüce Divan’a gitmelidir ve hesap vermelidir’ dedi. O milletvekillerini kutluyorum. Doğruyu her zaman muhalefet mi savunacak? 12 yıllık AKP iktidarında, AKP ilk kez ciddi bir kırılma yaşıyor.
İktidara mensup 60’a yakın milletvekili, kendi iktidarlarının mensubu olan ve yolsuzlukla suçlanan bakanlara güvenmediğini, verdiği oylarla ortaya koymuştur. Başbakan Davutoğlu, oylamayı kendisinin Ankara’da bulunduğu bir zamanda yaptırabilirdi.
Öyle görünüyor ki Davutoğlu, çok da içine sindiremediği böyle bir konunun, kendisi Türkiye’de yokken halledilmesini düşünmüş.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin:
Karar Türk siyasi tarihinde her türlü ahlaki eşiğin aşıldığı bir dönüm noktasıdır. Ak Parti milletvekilleri dört bakanı aklayayım derken, yüce Meclis’in itibarına ve güvenilirliğine kara çaldı. Dört eski bakana ait suçlamalar, artık Ak Parti’nin sırtındaki bir kamburdur. TBMM’de yapılan oylama sadece bir yolsuzluk oylaması değil aynı zamanda AKP için dini ve ahlaki bir sınavdı.

Haberin Devamı

HDP: DETERJAN OLAMADI

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan:

TBMM’deki dört eski bakanla ilgili Yüce Divan oylamasında hükümet konunun üzerini örtbas etmek için elinden geleni yaptı. Irak tezkeresinden bu yana geçen 12 yıllık süre içinde Ak Parti grubunun, “ilk kez Başbakan’ın ve Cumhurbaşkanı’nın iradesinin zıddına vicdanlarının bu kadar rahat olmadığını ortaya koydu. Ak Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar’ın attığı bir ‘tweet’te Ak Parti’deki fireler için ‘içimizdeki hainler’ ifadesini kullandı. Sizin gibi düşünmeyen, olaylara sizin gibi bakmayan en yakınınızdaki arkadaşlar bile hainse o zaman dost kimdir? Zaten dostunuz kalmadı. Bir başka Ak Partilinin ‘hain’ olarak nitelendirdiği 57 kişi kendi partisinin aklama operasyonuna deterjan olmamıştır..

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken:
Türkiye’de yolsuzluklara onay vermeyen bir süreç gelişti. Ak Parti’de bazı tartışma zeminlerinin doğması beklenebilir.

Haberin Devamı

MHP de fire verdi

TBMM’deki Yüce Divan oylamalarına hasta olduğu gerekçesiyle katılmadığı açıklanan MHP Elazığ Milletvekili Enver Erdem’in gerçekte parti ile sorunlar yaşadığı için Meclis’e gelmediği ortaya çıktı. Erdem’in sorunlar yaşadığı Elazığ İl Teşkilatı’nın görevden alınmasını istediği ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin buna izin vermemesi üzerine parti ile arasının açıldığı öğrenildi. Erdem’in bu nedenle oylamaya katılmadığı bildirildi. ( ANKARA Milliyet )

‘Laf atmayın alkışlamayın’

Eski bakanın Yüce Divan’a sevkine ilişkin kritik oylama öncesinde, CHP grup yönetiminin vekilleri uyardığı ortaya çıktı. Ak Parti içinde yaşanabilecek fireleri azami ölçüde tutmak amacıyla; CHP’li vekiller Ak Parti sıralarına ve hatiplere laf atmamaları ve muhalefet sözcülerini alkışlamamaları yönünde uyarıda bulundu. CHP, bu davranışların, bakanlar aleyhinde oy kullanma olasılığı bulunan Ak Partililerin kararlarını değiştirebileceği açıklandı. (MERİÇ TAFOLAR / Ankara)