Siyaset AK Parti’den ‘referandum’ hesabı

AK Parti’den ‘referandum’ hesabı

19.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün parti genel merkezinde yapılan AK Parti MKYK toplantısının ana gündem maddelerinden biri, başörtüsü düzenlemesini içerecek anayasa değişikliği çalışması oldu.

AK Parti’den ‘referandum’ hesabı

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - Toplantıda, AK Parti ve MHP’nin ortak imzayla Meclis’e sunacağı anayasa değişikliği teklifinin, CHP “evet” demese bile diğer partilerin desteğiyle referanduma götürülebileceği değerlendirmeleri yapıldı.

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulu’nda anayasa değişiklik teklifinin doğrudan kabulü için en az 400, referanduma götürülebilmesi için ise 360 oy alması gerekiyor. Meclis’te 335 oy gücüne sahip AK Parti ve MHP’nin anayasa değişikliği teklifini referanduma götürebilmeleri için dışarıdan 25 milletvekilinin desteğine ihtiyacı bulunuyor.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “başörtüsü için yasal teminat” çıkışının ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla AK Parti kanadında başlatılan anayasa değişikliği çalışmasında sona gelindi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, söz konusu düzenlemenin son aşamaya geldiğini söyleyerek, anayasanın din ve vicdan hürriyetini düzenleyen 24. ve ailenin korunması ve çocuk haklarını düzenleyen 41. maddelerinde çalışmaların tamamlandığını, Meclis’e sunulacak aşamaya geldiğini açıkladı.

Haberin Devamı

"KÖKTEN ÇÖZELİM İSTEDİK"

Başörtüsüne anayasal güvence çalışması önceki gün parti genel merkezinde yapılan AK Parti MKYK toplantısında da gündeme geldi. Cumhurbaşkanlığı’nda süren yeni anayasa hazırlığının 2023 seçimlerinden sonra gündeme geleceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplantıda, “Özgürlükçü, demokratik, inanç ve düşünceleri teminat altına alan yeni bir anayasa için çok uğraştık ama maalesef bunda başarılı olamadık. Önümüzdeki döneme kaldı. CHP, bir gece durduk yere başörtüsü meselesini çıkardı. Bu, daha önce çözülmüştü. Biz de hem aile yapısını güçlendirelim hem de başörtüsü meselesini kökünden çözelim istedik. Bu konuyu yakında Meclis’e sevk edeceğiz. Artık bunu destekleyenleri ve reddedenleri göreceğiz” dediği öğrenildi.

25 MİLLETVEKİLİNE İHTİYAÇ VAR

MKYK’da, AK Parti ve MHP’nin ortak imzayla Meclis’e sunacağı anayasa değişikliğinin, CHP’den hiç destek gelmese dahi diğer partiler ile grubu olmayan ve bağımsız milletvekillerinden sınırlı sayıda da olsa “kabul” oyu alması halinde referanduma götürülebileceği değerlendirmesi yapıldı.Anayasa değişikliklerinin Meclis’te doğrudan kabul edilebilmesi için 400 milletvekilinin oyu gerekiyor. Kabul oylarının 360-400 arasında kalması halinde ise teklif referanduma sunulabiliyor. TBMM’de AK Parti’nin 287, MHP’nin ise 48 milletvekili bulunuyor. Buna göre toplam oy gücü 335 olan Cumhur İttifakı’nın referandum için gerekli asgari 360 oy sınırına ulaşmak için dışarıdan 25 milletvekilinden daha destek alması lazım. Meclis’te CHP 134, İYİ Parti 37, HDP de 56 sandalye ile temsil ediliyor.

Haberin Devamı

Grubu olmayan diğer partilerden milletvekilleri ile bağımsız vekillerin oy gücü ise 19’a ulaşıyor. Hazırlıkları tamamlanan teklife Erdoğan’ın bugünkü grup konuşmasında değineceği; ardından da teklifin Meclis’e sunulabileceği ifade edildi.