Siyaset AKP'li vekillerden dizi film

AKP'li vekillerden dizi film

19.05.2008 - 15:04 | Son Güncellenme:

AKP'li iki vekil dizi film çekecek. Filmin konusu ise Öküz Mehmet Paşa'nın hayatı olacak Yeni

AKPli vekillerden dizi film

Osmanlı Sadrazamı Öküz Mehmet Paşa’nın hayat hikayesi dizi film olacak. AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Yağmurdereli’nin çekeceği filmin senaryosunu AK Parti Niğde Milletvekili İsmail Göksel yazacak.
Dizi filmin senaryosunu yazacak olan AK Parti Niğde Milletvekili İsmail Göksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının hem Öküz Mehmet Paşa’yı tanıtmak hem de Ulukışla ilçesinin kültürel ve ekonomik açıdan canlanmasını sağlamak olduğunu söyledi. Senaryonun hazırlıklarına başladığını ve Osmanlı Arşivleri’nden
derlediği bilgi ve belgeleri senaryoya dahil edeceğini belirten Göksel, "Bilindiği gibi Ulukışla tarih boyunca kuzeyden güneye, güneyden de kuzeye geçiş noktası olmuştur. Buranın yeniden bir cazibe merkezi haline getirilmesini istiyoruz. Nevşehir’de çekimi yapılan Asmalı Konak Dizisi, bilindiği gibi bu kente olan turizm hareketliliğini yoğunlaştırmıştı. İyi bir yapım ile biz de Ulukışla’da aynı hedefe ulaşmayı planlıyoruz. Bu amaçla senaryosunu hazırladığım filmi, İstanbul milletvekilimiz, ünlü yapımcı ve sanatçı Osman Yağmurdereli çekecek. Kendisiyle görüşük. Ulukışlaya gelip filmin çekileceği mekanı gezecek. Senaryo için de hazırlıklarımız sürüyor" diye konuştu.
Şair Faruk Nafiz Çamlıbel’in "Han Duvarları" şiirinin ilham kaynağı olan Niğde’nin Ulukışla ilçesindeki Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, AK Parti Milletvekili ve yapımcı Osman Yağmurdereli’nin çekeceği dizi filme ev sahipliği yapacak.

Haberin Devamı

ÖKÜZ MEHMET PAŞA

Öküz Mehmet Paşa veya Kara Mehmet Paşa, I. Ahmet saltanatı döneminde 17 Ekim 1614-17 Kasım 1616 ve Genç Osman saltanatı döneminde 18 Ocak 1619-23 Aralık 1619 tarihleri arasında toplam üç yıl yedi gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamı. Öküz sıfatı bazı kaynaklarda iddia edildiğinin aksine Oğuz kelimesinin değişikliğe uğramış hali olmayıp, babasının Karagümrük’te öküz nalbantlığı yapmış olması ile alakalı.
İlk sadrazamlık döneminde, 1616’da çıktığı İran Seferi’nde Safevilere yenik düşmüş olmasından ötürü azledilmesi sonrasında tayin edildiği Aydın Valiliği sırasında Batı Anadolu ticaretinin gelişmesini teşvik için Kuşadası’nda inşa ettirdiği kervansaray (sonradan ticari merkez yabancı tacirlerin tercihiyle İzmir’e kaymış) onun adını taşıyor.
Ayrıca, ikinci sadarazamlık döneminde, İran Seferi sırasında Niğde’nin Ulukışla ilçesinde de bir kervansaray inşa ettirmiş olup, bu yapı sonradan Faruk Nafiz Çamlıbel’in "Han Duvarları" şiirine ilham kaynağı olmuş. 1619 yılında ölen Öküz Kara Mehmet Paşa’nın mezarı Halep’te bulunuyor.

Yazarlar