Siyaset Alkışlı reklam filmine TRT vetosu

Alkışlı reklam filmine TRT vetosu

12.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

TRT, CHP’nin “Milletçe alkışlıyoruz” sloganını kullandığı reklam filmini “Doğrudan iktidarı hedef aldığı” gerekçesiyle yayınlamama kararı aldı. CHP’liler konuyu yargıya taşıyacak

Alkışlı reklam filmine TRT vetosu


CHP’nin seçim kampanyasında ilk reklam filmi olan ve “teaser”ında kullandıkları, “Milletçe alkışlıyoruz” sloganı büyük merak uyandıran reklam filminin tamamı, dün Kartal mitingiyle paralel olarak televizyonlardan yayınlanmaya başlandı. Reklam filminde vatandaşlara Ak Parti iktidarını alkışlarla protesto etmeleri çağrısı yapılırken, reklam filmi, “gelin oy verin gitsinler” sözleriyle sona eriyor. Reklam filminin yayınlanması için anlaşılan TRT’den ise önceki akşam geç saatlerde sürpriz bir ret yanıtı CHP Genel Merkezi’ne ulaştı. Gönderilen yazıda, “Milletçe alkışlıyoruz” anonsu ve görüntülerde sorun olmadığı vurgulanırken, “’Bu alkış; Hakka hukuka ve ekonomiye; özgürlüğe, barışa ve adalete; laikliğe, demokrasiye ve Cumhuriyete zulmeden malum zihniyeti protesto alkışıdır... Türkiye’yi yaşanmaz bir ülke haline getirenlere meydan okumadır....’ anonsları, ‘Gelin oy verin gitsinler-CHP’ anons ve ekran yazıları ile somut biçimde, doğrudan iktidar hedef alınmaktadır. İktidar olan siyasi parti de aynı seçimlerde yarışmaktadır” sözleri yer aldı.
Yazıda, 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkındaki Kanun’a atıfta bulunarak kişi ve kurumların aşağılanamayacağı, küçük düşürülemeyeceği ve suçlu olduğu yargı kararı ile sabit olmayan kişilerin suçlanamayacağından hareketle reklam filminin yayınlanmayacağı belirtildi.

‘Alkışlamaya devam’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan TRT’nin, partilerinin “Milletçe alkışlıyoruz” reklamını yayınlamama kararını alarak yeni bir skandala imza attığını savundu. Din ve bayrak gibi simgelerin propagandalarda kullanılmasının yasak olmasına rağmen AK Parti’nin bu simgeleri kullandığı reklamları TRT’nin yayınladığını ifade eden Tezcan, partilerinin reklamının yayınlanmamasının hukuk dışı olduğunu ileri sürdü.
Tüm demokratik ülkelerde, vatandaşın vergileriyle finanse edilen devlet televizyonlarının temel amacının, yayın eşitliğini sağlamak olduğunu belirten Tezcan, şu ifadeleri kullandı: “Görülen o ki TRT yetkilileri yandaşlıkta sınır tanımamaktadır. TRT yöneticileri kamu görevinin kötüye kullanarak suç işlemektedir. Bütün hukuki işlemler için çalışmalarımızı başlattık. TRT yöneticileri TRT’nin sahibinin sesi olması konusunda kararlılar ise unutmasınlar ki TRT’nin asıl sahibi millettir. Milletçe alkışlamaya devam edeceğiz.”

TRT’den açıklama
Konu ile ilgili yazılı açıklama yapan TRT, “CHP’nin ‘Milletçe Alkışlıyoruz’ başlıklı, trafo, kedi ve benzeri görüntülerin kullanıldığı bazı reklam filmleri, nisan ayı ilk haftasından itibaren kanallarımızda yayınlanmaktadır. Ancak 10 Nisan 2015’te kurumumuza gönderilen 2 reklam filmi, YSK’nın siyasi reklamlarla ilgili olarak aldığı 291 sayılı kararında atıf yapılan mevzuat hükümlerine aykırı bulunmuş ve gerekçeleri belirtilerek ‘yayınlanamaz’ raporu verilmiştir” dedi.