Siyaset Anayasa Komisyonu ilk iki maddeyi kabul etti

Anayasa Komisyonu ilk iki maddeyi kabul etti

27.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Komisyonu’nun dünkü toplantısında 21 maddelik değişiklik teklifinin ilk maddesi Ak Partililerin oylarıyla kabul edildi. Buna göre mevcut “Yargı yetkisinin Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır” ifadesine tarafsız ifadesi de eklenmiş oldu

Anayasa Komisyonu ilk iki maddeyi kabul etti

Anayasa değişliği teklifinde 1'inci maddenin TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edilmesinin ardından 2'inci madde de oylamaya sunuldu ve kabul edildi.

Haberin Devamı

Milletvekili sayısını 600'e çıkartan teklifin 2. maddesi komisyondan geçti. Anayasa’nın yargı yetkisinin Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına ilişkin maddesine “tarafsız” ifadesinin de eklenmesini öngören Ak Parti Meclis’e sunulan 21 maddelik anayasa değişiklik teklifinin 1. maddesi, komisyonda yaklaşık 12 saat süren görüşmelerin ardından, Ak Parti’nin “kifayeti müzakere” önergesi vermesinin ardından yapılan oylama ile kabul edildi. Madde üzerine yapılan görüşmelerin 12. saatinde Ak Partili milletvekillerinden müzakerelere son verilerek oylamaya geçilmesi yönünde önerge geldi.

CHP’li Engin Altay, önerge üzerine “Biz şimdi size burada direkt peşinen ‘olmaz’ deyip üstünüze yüreyecek halimiz yok. Aslında yürümek lazım da, yürüyecek halimiz yok. Kamuoyu müzakereleri ciddi takip ettiğinin bilincindeyiz. Fiziki münakaşadan çok fikri münakaşaya ihtiyaç olduğu bir gerçek” tepkisini gösterdi. Altay, “Size olması gerekeni vicdanınıza sunup, sizi Allah’a havale edeceğim” diyerek, Komisyon Başkanı Şentop’tan bundan sonraki görüşmelerde, söz almak isteyen üye olmayan milletvekillerine en azından 1 kez söz verilmesini talep etti.

Haberin Devamı

“Gümrükten mal mı kaçırıyorsunuz?” ifadesini kullanan Altay, bu teklif referandumda kabul edilse dahi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu işin zevkini en fazla düzenlemenin yürürlüğe gireceği 2019’a kadar süreceğini öne sürdü.

Altay’ın konuşmasının ardından önce Ak Partililer’in 1. madde müzakerelerinin tamamlanmasına ilişkin önergesi, ardından da madde oylanarak kabul edildi.

TBMM Anayasa Komisyonu’nda, Ak Parti’nin, başkanlık sistemini “Cumhurbaşkanlığı sistemi” olarak kurguladığı 21 maddelik anayasa değişiklik teklifinin görüşmeleri “yüksek gerilimde” sürüyor.

Komisyon dün 11.00’de Mustafa Şentop başkanlığında toplandı. Kavga olasılığına karşı Ak Parti ve CHP salona adeta çıkartma yaptı. Komisyon üyeleri dışında Ak Parti’den yaklaşık 75, CHP’den de 50’yi aşkın milletvekili 10.30’dan itibaren salona geldi. Toplantının açılışında her zamankinin aksine masalara pet su bardaklarının konulmaması dikkati çekti. Su servisi, daha sonra yapıldı.

Haberin Devamı

Usul tartışması

Şentop, toplantının açılışında 1. madde üzerinde söz isteyenleri sorunca CHP’li Bülent Tezcan’ın talebiyle usul tartışması açıldı. Tezcan, cumartesi günü arzu edilmeyen bir noktada ara verildiğini belirterek, “Arzumuz görüşmelerin sükunet içerisinde geçmesi. Ancak söz hakkını keserek, usul ihlalleriyle bu olmaz” dedi.

Konuşmak için sıra bekleyen 150 milletvekilinden 130’unun henüz söz almadığını, belirten Tezcan, “Egemenliğin 100 yıl önce saraydan alınıp halka devredildiği cumhuriyetin tasfiye edilerek yeniden saraya verilme projesinin konuşulduğu bir teklifin görüşmelerinde azami usule dikkat etmek gerekir. Darbe için illa apoletli olmak gerekmez. Hedeflenen zorba devlet düzenidir. Bu düzen zorba yöntemlerle yerleştirilmeye çalışılmaktadır” dedi.

“Gel lan buraya!”

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, muhalefetin kamuoyunu bilgilendirme noktasındaki konuşmalarının engellenmesi halinde bu duruma sessiz kalmayacaklarını vurguladı. Gök’e yanıt veren Şentop, “uygulamasının iç tüzüğe uygun” olduğunu anlatırken, CHP’li Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nun “Rejimi değiştiriyorsunuz, ne kifayeti müzakeresi?” diye bağırmasına, Ak Partililer, “Ne bağırıyorsun?” diye tepki gösterince, salonda tansiyon yeniden yükseldi. Şentop da, “Bizim de bağırma, kötü söz söyleme hakkımız var ama tutuyoruz, demiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ak Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı’nın söz aldığı sırada itirazlarını sürdüren Kayışoğlu, kendisine “terbiyesiz” dediği gerekçesiyle “Gel lan buraya” deyip, ayağa fırlayarak Ak Parti’li Salih Cora’ya doğru yürümek istedi. Kayışoğlu’nu, CHP’li Özkan Yalım engelleyip sakinleştirdi.

Görüşmelerde CHP’li Murat Emir, Ak Parti ile MHP arasında teklife ilişkin “kirli pazarlık” olduğunu öne sürdü. Sataşma gerekçesiyle söz alan MHP’li Mehmet Parsak, “Kişi kendinden bilir işi” dedi. Parsak’ın bu sözleri
“bravo” sesleri eşliğinde Ak Partililer’den alkış aldı.

Eseyan: Alışırsınız

1. madde üzerine söz alan Ak Partili Markar Eseyan ise, CHP’lilere “Karşınızdakini düşman değil de rakip olarak görmediğiniz sürece bu metne sağlıklı bakamazsınız, bakamıyorsunuz” eleştirisini yöneltti. Eseyan, “Merve Kavakçı’ya yapılanlardan sonra başörtüsüne ne güzel alıştınız. Ak Parti sayesinde 5 Hristiyan milletvekili var bu Meclis’te. Bu anayasa değişikliğine de alışırsınız” dedi.

Haberin Devamı

CHP’lilerin tepkileri üzerine “Nezaketle konuşuyorum” vurgulamasını yapan Eseyan’a, CHP’li Cemal Okan Yüksel “Nezaketle söylüyoruz ki, alışmayacağız!” karşılığını verdi.

İKİNCİ MADDE DE KABUL EDİLDİ

Anayasa değişliği teklifinde 1'inci maddenin TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edilmesinin ardından 2'inci madde de oylamaya sunuldu ve kabul edildi.

Milletvekili sayısını 550'den 600'e çıkartan teklifin 2. maddesi komisyondan geçti.

Anayasa Komisyonu ilk iki maddeyi kabul etti

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek fenalaştı. Doktor olan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Zeybek'e ilk müdahaleyi yaptı. Zeybek’in hastaneye götürülerek kalp grafiği çekileceği bildirildi.