Siyaset ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

27.02.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

İki milletvekiline gözyaşı dökmeye değmeyeceğini belirten DSP Lideri, "Hem içimizden hem dışımızdan vuruluyoruz" dedi

ANKARA - MİLLİYET

DSP Lideri Bülent Ecevit, partisinden ayrılan iki milletvekilinin ardından gözyaşı dökmeye değmeyeceğini belirterek "Dışımızdan da vuruluyoruz, içimizden de" dedi.
DYP'ye geçecekleri söylenen iki milletvekiliyle hiçbir sorunu olmadığını kaydeden Ecevit, "Neden istifa ettikleri konusunda ister istemez insanın burnuna bir takım kötü kokular geliyor" diye konuştu. Ecevit, dünkü grup toplantısında Bilecik Milletvekili Şerif Çim'le Çanakkale Milletvekili Hikmet Aydın'ın istifalarını değerlendirdi. Böyle süreçleri çok yaşadığını ve bunu da aşacaklarına inandığını belirten Ecevit, "Dışımızdan gelen darbeleri fazla umursamıyorum ama, içimizden gelen darbeleri süratle engellemek zorundayız" dedi. Ecevit, bunun için grupta disiplinin nasıl sağlanacağını ilk grup yönetim kurulu toplantısında göstereceklerini vurguladı.
Çim ve Aydın'ın istifasının kendisini şaşırttığını söyleyen Ecevit, şunları kaydetti:
"Beni şaşırttı, çünkü bu iki milletvekilinin benimle, genel merkezle, grup yönetimiyle hiçbir sorunu yoktu. Onun için şaşırdım ama üzülmedim. Çünkü Türkiye'nin bugünkü koşullarında DSP gibi bir partiden ayrılıp da DYP gibi bir partiye geçmeyi içlerine sindirebilen kimselerin ardından gözyaşı dökmeye değmez. İki milletvekilinin hiçbir sorunları olmadığı için neden istifa ettikleri konusunda ister istemez insanın burnuna bir takım kötü kokular geliyor."
Ecevit, konuşmasının bu bölümünde kendisini uzun süre ayakta alkışlayan milletvekillerine, "Ben de sizi alkışlıyorum" diyerek alkışlarla karşılık verdi.

Ecevit, Türkiye'nin rejim açısından hüzün verici bir durumda olduğunu vurgulayarak gözlerin ve kulakların parlamento yerine MGK'ya çevrilmesinden hüzün duyduğunu dile getirerek şöyle konuştu:
"Bu Meclis en büyük zorluklara, dünyanın en güçlü devletlerinin engellemelerine karşın sapasağlam bir devlet kurmuş olan bir Meclis'tir. Şimdi bir hükümet bunalımını, rejim bunalımını aşmakta zorlanır duruma gelmiştir. Buna üzülüyorum."
Ecevit, kendilerini solcu sanan bazı çevrelerin, DSP'yi de öteki partilere benzetme çabasından kendilerini alamadıklarını belirterek şöyle konuştu:
Yeni CHP'nin kendinden menkul sosyal demokratlığıyla DSP'nin demokratik solculuğu arasındaki farklılığı görmezden geliyorlar. O nedenle onların solculuğunu ciddiye almıyorum. Bu çevreler CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın `Blok ya da çekirdek' kavramlarının Meclis aritmetiğine de siyasetin gerçeklerine de uymadığını, solda kurumsal birleşmenin oy arttırmayacağını, tersine azaltacağını da bilmezden geliyor."