Siyaset ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

26.02.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

DSP ve CHP tarafından verilen gensoru önergelerinin oylamasına 528 milletvekili katıldı. 246 milletvekili gensoru açılmasını isterken, 281 milletvekili ret oyu verdi

ANKARA - MİLLİYET

DSP ve CHP gruplarının hükümet hakkında verdikleri gensoru önergesinin ön görüşmeleri, şeriat - laiklik - demokrasi ve darbe tartışmaları arasında yapıldı.
Birleştirilerek görüşülen önergelerin oylamasına 528 milletvekili katıldı. 246 milletvekili gensoru açılması yönünde oy kullanırken, 281 milletvekili ret, bir milletvekili de çekimser oy verdi.
BBP milletvekilleri Refahyol hükümeti lehinde oy kullanırken, ANAP'ın hayli fire verildiği gözlendi. ANAP Ankara Milletvekili Cemil Çiçek ve İstanbul Milletvekili Korkut Özal'la oylamadan önce odasında görüşen ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, milletvekillerini ret oyu vermemeleri için ikna etti. Görüşmeden sonra Çiçek oylamaya katılmayacağını açıklarken, Özal konuşmalara göre karar vereceğini belirtmekle yetindi. ANAP Genel Sekreteri Yaşar Okuyan ise milletvekillerinin CHP ve DSP'nin önergelerinde yer alan kimi ifadeleri fazla sert buldukları için oylamaya destek vermediklerini öne sürdü.
CHP Genel Bakanı Deniz Baykal, DSP Lideri Bülent Ecevit ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın baştan sona izledikleri görüşmelere, Başbakan Necmettin Erbakan'la DYP Genel Başkanı Tansu Çiller bitime yakın geldi.
Önerge adına ilk sözü alan CHP Ankara Milletvekili Eşref Erdem, hiçbir Cumhuriyet hükümetinin devletin laiklik ilkesini tahrip etmediğini savunarak, "Tarikat mensupları televizyonlarda `Demokrasimize Allah rahmet eylesin' demektedirler. Sizin iç dünyanızda Atatürk'ten çok Humeyni yatıyor" diye konuştu.
CHP Grup Başkanvekili Önder Sav, rejim tartışması yaşandığını vurgulayarak, "Rejimi ateşe atmak isteyenler var. Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız'ın evinde Cemalettin Kaplan'ın kasetlerinin bulunması tesadüf değildir. Adalet Bakanı'nın Yıldız'ı ziyareti tesadüf değildir. Laik, demokratik cumhuriyetten ödün vermeyeceğiz" dedi.

ANAP Genel Başkan Yardımcısı Ağah Oktay Güner, Hükümeti eleştirirken Refahyol'un Atatürk inkilaplarını, kimliğini ve Türkiye'nin Batı ile ilişkilerini yerden yere vurmayı başarı saydığını öne sürdü. Siyasi oy kaygısıyla yapılan sorumsuz konuşmaların Türkiye'de yeni yaralara neden olduğunu vurgulayan Güner "Sayın Erbakan, teravih namazı kılan ilk Başbakan değildir. Ancak Kaddafi'nin çadır kültürünün devamı olsa gerek, namazı Süleymaniye Camii yerine Taksim'deki çadır da kılan ilk Başbakandır" ifadesini kullandı.
DYP Genel Başkan Yardımcısı Rıza Akçalı, rejime yönelik hiçbir tehdit bulunmadığını savundu. Rejime karşı bir tehdit olmamasına karşın ülkede bir gerginlik yaşandığını kabul eden Akçalı, "Gerginlik vardır ve yapaydır. Gerilimi düşürecek, tansiyonu düşürecek konsensusa ihtiyaç vardır" diye konuştu.

DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit de, rejim sorununun çözüm yerinin Meclis olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Şimdi gözler 28 Şubat'a Milli Güvenlik Kurulu'na çevrilmiş durumda. Çözümü Milli Güvenlik Kurulu'nda aramak hatadır ve demokrasimiz adına talihsizliktir. Bunda askerlerin bir suçu yoktur."
Gerekirse erken seçime gidilebileceğini vurgulayan Ecevit, "Ancak şimdi bir erken seçime ihtiyaç yok. Çözüm Meclis içinde bulunabilir" dedi. DYP Genel Başkanı Çiller'in soruşturma önergelerinden kurtulduğunu anımsatan Ecevit, "Sayın Çiller'in RP'ye borcu var. Ama DYP'nin bu millete, cumhuriyete, Atatürk'e borcu yok mu?" diye sordu. Ecevit, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İslam en akılcı dindir. Ama RP en akıl dışı partidir. Bir banka reklamından esinlenerek, RP yöneticilerine şöyle seslenilebilir: Meğer sizin ekonomik ve sosyal konularda yokmuş diğer partilerden farkınız. Ama siz Osmanlı fırkasısınız."
RP Manisa Milletvekili Bülent Arınç ise şeriata saygı duyulması gerektiğini dile getirdi. Devlet Bakanı Lütfü Esengün de, laiklik gibi konuların tartışılmaya açılarak suni bir gündem yaratılmaya çalışıldığını iddia etti. Ekonominin hızla iyi gitmesi nedeniyle bundan rahatsız olan çevrelerin "cızırtı" yaptıklarını öne süren Esengün, "Buna rağmen hükümet bildiği yolda devam edecektir" dedi.

ANAP, hükümet hakkında yetki yasasını kötüye kullandığı gerekçesiyle verdiği, ancak DSP ve CHP'nin laiklik konusundaki gensoru önergeleriyle birlikte görüşülmesini önlemek amacıyla geri çektiği gensoru önergesini dün yeniledi. ANAP'ın gensoru önergesinin ön görüşmelerinin önümüzdeki hafta yapılması bekleniyor.