Siyaset ‘Asıl milletim nasıl değerlendirecek?’

‘Asıl milletim nasıl değerlendirecek?’

13.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan, çeşitli davalarda tutuklu bulunan sanıkların CHP, MHP ve BDP’den aday gösterilmesine ilişkin olarak “Ergenekon’du, Balyoz davasıydı bunlarla ilgili olarak devam eden bir süreç içinde ‘atılan bu adım manidardır’ diye düşünüyorum” dedi

‘Asıl milletim nasıl değerlendirecek’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Fransa’ya hareketinden önce soruları yanıtladı. Erdoğan, “Listeler dün (önceki gün) açıklandı, özellikle Doğu ve Güneydoğu’da ciddi değişiklikler olduğunu görüyoruz. Birçok vekil gitti bazı etkin isimler Doğu’ya kaydırıldı. Bölgede kendi vekillerinizin ‘pasif kaldığı gerekçesiyle’ böyle bir değişikliğe gidildiği yorumları yapılıyor. Buna katılır mısınız” sorusu üzerine, geçen seçimde de 150’yi aşkın değişiklik yaptıklarını, bunun sadece Doğu, Güneydoğu’yu hedefleyen bir şey olmadığını söyledi. Erdoğan, “Olaya böyle bakarsanız yanılma olur. Ülkemizin genelini kapsayan bir değerlendirmedir ve bu kişisel bir yaklaşım tarzı değildir” dedi. Erdoğan, birçok değerlendirmenin ardından karar verdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

‘Menfilik yükleyemeyiz’
“Ama bu arkadaşlarımızın hiçbirine bizler partimizin kimliği açısından menfilik yükleyemeyiz. Böyle bir şey asla söz konusu değil. Hepsi bizim yol arkadaşlarımızdır, bundan sonra da inşallah kendileri ile bu yolculuğa devam edeceğiz. Bütün değerlendirmemizi yaparken, yine illerinde saygınlığı olan, sevilen, her zaman tanınan değil bir de oranın evladı, çocuğu olduğu halde diyelim ki devlette görevi olan veya farklı yerlerde yıllarını vermiş olan ama o bölgenin insanı, fakat nitelik, nicelik bu tür şeylerde gerçekten liyakatıyla, ehliyetiyle kaliteli, vasıflı insanlar olmasına çok önem verdik. Kampanya ile birlikte bu arkadaşlarımızın ne denli illerinde zaten faydalı olacağı, katma değer sağlayacağı, bunların hepsi zaten ortaya çıkacaktır. İnşallah ustalık dönemimizin aktörleri olarak ben en çok ülkem, milletim bu kadrodan istifade edecek diye düşünüyorum, düşünüyoruz.”

‘10 kişiden biri seçiliyor’
Erdoğan, “Listede kabineden kendi isteğiyle aday olmayan Mehmet Aydın dışında Sayın Bakan Selma Aliye Kavaf’ın ismi yer almadı. Ölçütünüz ne oldu? Spor ve sanat dünyasından isimler bekliyorduk. Hakan Şükür’ün ismi var. Tatlıses yönünde de bir beklenti vardı. Yorumunuz nedir” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Her müracaat eden aday olacak diye bir durum yok. İbrahim Bey ile ilgili sanatına saygı duyduğum, sevdiğim bir arkadaşımız. Maalesef arzu edilmeyen, istenmeyen bir durum ile karşı karşıya kaldı. Fakat az önce ifade ettiğim gibi biz 10 kişiden bir kişi seçiyoruz. 6 bine yakın müracaat var. Bunun değerlendirmelerini yaparken, bizim ne durumda olduğumuzu takdir edin.”

‘Atılan adımlar manidar’
Erdoğan, “Başta BDP olmak üzere diğer partilerde çeşitli davalarda tutuklu isimler aday gösterildi. Nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Burada benim değerlendirmemden çok milletim nasıl değerlendirecek ben bunu çok merak ediyorum. Şu anda bu insanlar hangi davadan tutuklu ortada. Dokunulmazlık için bu kadar konuşan CHP’nin tavrı, BDP’nin tavrı ortada. ‘Dokunulmazlık kaldırılsın’ bu kadar konuştular, şimdi dokunulmazlık zırhına kimlerin müracaat ettiği o da ortada. Acaba Ergenekon’du, Balyoz davasıydı bunlarla ilgili olarak devam eden bir süreç içerisinde atılan bu adım manidardır diye düşünüyorum. Herhalde seçim kampanyası boyunca seçim kampanyasına katılmadan, daha önce BDP’de zaten bundan önce yaşanmış olan örnekler de var. Bu tür örnekleri şu anda CHP’nin ve MHP’nin yaşıyor olması da ilginçtir. Herhalde renkli bir kampanya olacak diye düşünüyorum.”

Haberin Devamı

Mahfuz olan gerekçeler
Başbakan?Erdoğan, kadın ve aileden sorumlu Devlet?Bakanı Selma Aliye?Kavaf’la ilgili soruya şu yanıtı verdi: “İlla buna bir gerekçe aramak veya açıklamak bu da şart değil ama bazı gerekçeler vardır ki bunlar genel merkezin kendi değerlendirmelerinde mahfuz (saklı) olan gerekçelerdir ama biz Selma Hanım’dan gerek kadın kollarımız başkanlığında, gerekse bakanlık döneminde istifade ettiğimiz bir arkadaşımızdır. Bu dönemde böyle bir takdir gerekti, böyle bir takdir yaptık. Bundan sonraki süreçte de kendisinden çok daha farklı bir şekilde istifade edeceğiz. İnanıyorum ki o da bunu anlayışla karşılayacaktır.”