Siyaset Atatürk ve İnönü'ye dil uzatılan toplantı

Atatürk ve İnönü'ye dil uzatılan toplantı

29.03.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

İslami vakıflar, imam hatip liselerinin orta kısımlarının kapanmaması için harekete geçerken, Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Akgündüz, "Mustafa Kemal ve İsmet İnönü bile bunları kapatamadı" dedi

Atatürk ve İnönüye dil uzatılan toplantı

MİLLİ Eğitim Bakanlığı 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim için çalışmalarını sürdürürken, İslami vakıflar da imam hatip liselerinin orta kısımlarının ve Kuran kurslarının kapanmaması için çalışmalara başladı. İstanbul'da önceki gece yapılan toplantıda konuşan Dumlupınar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Kuran kurslarını ve dini eğitimi kastederek "Mustafa Kemal ve İsmet İnönü bile bunları kapatamadı" dedi.
Kesintisiz eğitime geçilmesi halinde Kuran kurslarının kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağına dikkat çeken İlim Yayma Cemiyeti, Ensar Vakfı ve Önder İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği, SSK Üsküdar Eğitim Tesisleri'ndeki toplantıda imam hatip liselerinin orta kısmının kapatılmaması için çalışmaları hızlandırma kararı aldı.
Önder İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği Başkanı İbrahim Solmaz "Zorunlu eğitimin 8 yıl olmasına karşı çıkmıyoruz, ancak kesintisiz olmasına karşıyız. Bu okulları halk yaptırmıştır. Bu halk var oldukça kimse bu okullara el süremez. Alan seçme sisteminde bu okullara şeçme şansı verilmiyor. Kanuna aykırı davranılıyor. Kararlar alınırken halkın istekleri göz önünde bulundurulmalıdır" diye konuştu.
Solmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gelin her yere okul yapalım diyeceklerine önümüze çıkıyorlar. Maksat 8 yıllık eğitimse buna kimse karşı gelmez, ama amaç 8 yıllık zorunlu eğitimle imam hatipleri kapatmaktır. Buna kimsenin gücü yetmez. Tebliğlerle halkın önüne geçemezsiniz. Bunları isteyen nesli tükenen birkaç kişidir. Bu ülkeyi kimse babasının çiftliği gibi görüp yönetemez."
Din Öğretimi eski Genel Müdürü Hulisi Özkul kesintisiz eğitime geçildiği takdirde Kuran kurslarına kimsenin gitmeyeceğini belirterek, "Kesintisiz eğitim, 8 yıla çıkarıldığı takdirde hem imam hatiplerin orta kısmı hem de Kuran kursları kapanıyor. Bugün içinde bulunduğumuz tehlike çok ciddidir" dedi.
İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Hasan Sağlam ise 100'e yakın imam hatip lisesi açtıklarını belirterek, büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduklarını söyledi.
Ensar Vakfı Başkanı Ahmet Şişman imam hatip liseleri için 1989'dan itibaren Milli Eğitim Bakanlığı'nda birtakım çalışmaların sürdüğünü ve asıl hedefin siyasi olduğunu belirtti. Şişman, "İki problemimiz var sekiz yıllık zorunlu eğitim kabiliyet ve fırsat eşitliğine aykırı olarak dayatılıyor. Bu okullar herhangi siyasi görüş için açılmamıştır. Her görüşten öğrenciler okumaktadır" dedi.
İstanbul Müftüsü Selahattin Kaya da bu okullarda milletini ve bayrağını seven kişilerin bulunduğunu ifade etti. Okulların politik olmadığını ve ihtiyaçtan doğduğunu öne süren Kaya "İmam hatipler milletin gözbebeğidir. Dua da müminin en büyük silahıdır. Duanın yenemeyeceği yoktur. Duayla kurtuluşa ve zafere erelim" dedi.