Siyaset ‘Azar’a tepki

‘Azar’a tepki

26.09.2008 - 00:49 | Son Güncellenme:

Başbakan Erdoğan'ın fotoğraflarını çekmeye çalışan muhabirleri azarlaması, basın meslek örgütleri tarafından kınandı. TGC Başkanı Orhan Erinç, olayın yaşandığı gün Erdoğan'ın basına tavrını eleştirdiklerini hatırlatarak, 'Haklılığımız belgelendi' dedi

‘Azar’a tepki

Basın meslek örgütlerinin oluşturduğu G-9 Platformu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisini takip eden ve fotoğraflarını çekmeye çalışan muhabirleri azarlamasına tepki gösterdi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, olayın yaşandığı gün 11 basın meslek örgütünün Erdoğan'ı eleştiren ortak açıklamasını hatırlatarak, "O açıklamayı yapmaktaki haklılık bir kez daha belgelenmiş oldu" dedi.
Başbakan, önceki gün Kocatepe Camii'nin avlusundaki kitap fuarını gezdiği sırada kendisini Deniz Feneri Derneği'nin standı ile aynı karede görüntülemek isteyen Hürriyet ve Milliyet Gazetesi muhabirini azarlamıştı. Erdoğan'ın tavrı basın meslek örgütleri tarafından kınandı. 

'Terörize edici'
G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu'ndan yapılan açıklamada, Başbakan Erdoğan’ın gazetecilere, özellikle de muhabirlere karşı kullandığı "azarlayıcı" dilin endişeyle izlendiği belirtildi. Erdoğan’ın iktidara geldiği ilk günden beri, eleştirel bir çizgi izleyen gazetecilere ve beğenmediği sorular soran muhabirlere karşı, "hasmane, susturucu ve terörize edici" bir tavır izlediği belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"Onun bu tavrı muhabirleri soru soramaz ve gazetecileri en temel işlevlerini yerine getiremez hale getirme tehlikesini taşımaktadır.
Daha 'Bu gazeteleri evlerinize sokmayın' sözleri küllenmemişken, geçen gün ‘En önemli gündem maddeniz yolsuzluklar mı?' diye soru soran Reuters muhabirine, dün de Kocatepe Camii avlusunda görevlerini yapan Milliyet ve Hürriyet muhabirlerine karşı sergilediği tavır, halkın haber alma hakkını tehdit eden, kabul edilemez bir tavırdır...
'Terbiyesizlik, edepsizlik etme, çekil kenara' diye azarlaması hiçbir demokratik ülke başbakanının sergileyebileceği bir tavır değildir. Sayın Başbakan’a tavsiyemiz çağdaş demokrasilerde politikacı-muhabir ilişkilerinin nasıl yürüdüğüne ilişkin biraz düşünmesi ve alışkanlık haline getirdiği muhabir azarlama huyunu bırakıp, aynı karede görünmek istemediği kişi ve kurumlardan uzak durmasıdır."

'6 yıl boşa geçti'
Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay da, "Sayın Başbakan bu böyle gitmez. 6 yıldır başbakanlık yapıyorsunuz. Bu 6 yıl boyunca hâlâ devlet adamı ağırlığının ne olduğunu, basının, gazetecilerin görevinin ne olduğunu anlayamamışsa kendi işini bırakıp gazetecilere akıl vermeye kalkıyorsa, bu 6 yıl boşa geçmiş demektir" diye konuştu.
Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi de Erdoğan'ın tutumunun yanlış olduğunu ifade ederek, "Başbakan'a gazetecilerle ilişkisinde tahammüllü olmayı öğretmek, geride kalan 14 sene boyunca mümkün olmadı.
Umarım yaşarken Başbakan Tayyip Erdoğan'ın gazetecilere tahammül etmeyi öğrendiği güne kavuşuruz" dedi.

Haberin Devamı

'Edepsizlik etme çekil kenara' dedi 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gezdiği kitap fuarında Deniz Feneri Derneği'nin standı önünde görüntüsünü almak isteyen gazetecileri azarladı.  Milliyet ve Hürriyet muhabirlerine tepki gösteren Erdoğan, Hürriyet muhabiri Hasan Tüfekçi'ye, "Sen çok akıllısın, ben senin aklını biliyorum. Terbiyesizlik, edepsizlik etme, çekil kenara" dedi.

‘Azar’a tepki

Çukurambar'ı açığa çıkaran gazeteciler
Erdoğan'ın tepki gösterdiği Pazarbaşı ile Tüfekçi, bir süre önce gündeme damgasını vuran "Çukurambar zirvesi" haberine de imza atmışlardı.
Pazarbaşı ve Tüfekçi, AKP aleyhinde açılan kapatma davası karara bağlanmadan kısa bir süre önce, Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile, AKP İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu'nun Ankara Çukurambar semtindeki evinde gece yarısı gizlice görüştüklerini açığa çıkarmışlardı.