Siyaset Bahçeli: Aceleye gelmez

Bahçeli: Aceleye gelmez

06.10.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bahçeli: Aceleye gelmez

Bahçeli: Aceleye gelmez


'Cumhurbaşkanını halk seçsin' tartışması


       Başbakan Bülent Ecevit'in "Parlamenter sistemin işlevi ortadan kalkar" diyerek karşı çıktığı "Cumhurbaşkanını halk seçsin" önerisi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından temkinli karşılanırken, FP Genel Başkanı Recai Kutan, partiler arasında pazarlık olabileceğini söyledi.
       Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in TBMM'nin açılışı sırasında ortaya attığı öneri siyasi partilerin dünkü Meclis grup toplantılarında değerlendirildi.
       Bahçeli, "Siyasi reform tartışmalarının Cumhurbaşkanı seçimine indirgenmesi yanlış. Bu mesele aceleye getirilmemeli" dedi.
       Bahçeli, Demirel'in konuşmasında, Türk siyasi sisteminin ciddi bir reforma ihtiyacı olduğunu ifade ederek önerilerde bulunduğunu anımsattıktan sonra şunları söyledi:
       "MHP uzun bir süredir Anayasa, Siyasi Partiler Kanunu ve seçim sistemi tartışmalarına son verilmesi için gerekli adımların atılmasını önermektedir. MHP, siyasi reform tartışmalarının Cumhurbaşkanı seçimine indirgenmesini, konunun genel çerçeveden soyutlanarak ele alınmasını yanlış bulmaktadır. Çünkü, cumhurbaşkanını halk seçsin deyip yetkilerinin artmasına karşı çıkmak, siyasi rejimlerin kendi kurumsal yapıları ve dengeleri açısından mümkün değildir. Aynı şekilde, cumhurbaşkanının yetkilerini arttırıp, Meclis'in seçmesini önermek de hatalıdır ve parlamenter rejimin tabiatına aykırıdır. Bu meselelerin aceleye getirilmemesi ve genel anayasal değişikik çerçevesi içinde düşünülüp ele alınması şarttır."

Kutan: Pazarlık olabilir

       Cumhurbaşkanını halkın seçmesi gerektiğini savunan Kutan, böylelikle Cumhurbaşkanlığı makamında oturacak kişinin arkasına milletin desteğini alarak daha güçlü olacağını söylerken, "Partiler arası pazarlıklar olabilir" dedi.
       "Çevik Bir'in cumhurbaşkanlığına adaylığını koyması halinde seçilme ihtimalini yüzde sıfır görmekteyim" diyen Kutan sözlerini şöyle sürdürdü:
       "Ama millet Çevik Bir'i de oraya layık görüyorsa milletin arzusuna iradesine gayet tabi saygı gösteririm. Mesut Yılmaz'ın da şansı olmaz. Zamanı gelince görürüz. Gayet değerli adaylar çıkacaktır. Partiler arası cumhurbaşkanlığı pazarlıkları söz konusu olabilir. `Siz benim adayımı cumhurbaşkanlığına oturtun biz de sizin adayınızı başbakanlığa oturtalım' diyebilirler. Halbuki millet dosdoğru seçerse araya pazarlıklar girmez. Partiler arası anlaşma nasıl gerçekleşir orasını bilemiyorum. Özellikle şu anda iktidarki partilerin mutabakatı ne olur. Yani onun için tahmin fevkalede zor."