Siyaset Bahçeli'den Gül'e terörle mücadele önerileri

Bahçeli'den Gül'e terörle mücadele önerileri

21.06.2010 - 17:08 | Son Güncellenme:

.

Bahçeliden Güle terörle mücadele önerileri

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den PKK'nın sözcüsü olduklarını ileri sürdüğü BDP'lilerin milletvekilliklerinin düşürülmesini, terör suçları için "ölüm cezası" verilmesini istedi. Gül, Bahçeli'nin bu taleplerini not etmekle yetindi.

Gül, güvenlik zirvesinin ardından muhalefet partileri liderleriyle görüşme kapsamında dün MHP Genel Başkanı Bahçeli ile bir saat süreyle bir araya geldi. Bahçeli, Gül'le yaptığı görüşmeye ilişkin kamuoyuna yaptığı 7 sayfalık açıklamada, Türkiye'nin uçurumun eşiğine geldiğini belirtirken, terörün sonlandırılması için çok sert önlemleri içeren önerilerde bulundu. Kontrolün hükümetin elinden çıktığını savunan Bahçeli, Gül'e şu önerilerde bulunduğu kaydetti: - Bölücü Terörle Mücadele Stratejik Tedbirler Planı hazırlanarak uygulamaya konulmalı.

- Konu, yabancı başkentlerin tesir ve telkinlerinden arınarak yalnızca "Başkent Ankara" vizyonuyla ele alınmalı.

- Terör örgütünün arkasındaki bütün yabancı figüler ve ülkelerle terörün bağı ve bağlantısı mutlaka belgeleriyle ortaya konulmalı. Türkiye bu devletlerle terör örgütü bağlarının kesilmesi için uluslararası sonuç alıcı girişimlerde bulunmalı.

- Yapay görüşmelerle vakit kaybedildi. Maksada yönelik müzakere ve görüşmeler ile mutlaka sonuç alacak tekliflere açık olunmalı, süreci oylayacak veya geriye götürecek taktik ziyaretler reddedilmeli.

"Savaş sebebi" denilsin - Türkiye, somut ve inandırıcı bir askeri güçle desteklenen kapsamlı "caydırıcılık siyaseti" geliştirip kararlılıkla uygulamaya koymalı. Bu fiili tehdit ve saldırılar karşısında, Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru savunma hakkı bütün unsurlarıyla doğmuş, bu hakkın kullanılmasının şartları bütünüyle oluşmuştur. Terörü himaye eden peşmerge gruplarına yaptıkları düşmanca hareketin 'savaş sebebi' olduğu Irak yönetimine bir ültimatomla bildirilmeli.

- Kuzey Irak'lı grupların sözücüsü veya temsilcisi sıfatını taşıyan şahıslar ile resmi düzeyde, Irak devleti adına bile olsa ilişki kurulmayacağı ve muhatap alınmayacağı açıklanmalı.

- Kuzey Irak'ı kontrolünde tutan ABD ile Irak devletine, teröre göz yummaya devam etmeleri halinde askeri müdahalenin gerçekleşeceği son kez ihtar edilmeli.

İncirlik faaliyetine son - ABD'nin PKK'nın tasfiyesi için sürdürdüğü oyalama politikalarının devamı halinde kendisi için ortaya çıkacak sonuçlar ve göze alınacak gelişmeler bütün ayrıntılarıyla muhataplarına açıklanmalı.

- ABD'nin göstereceği olumlu ve somut tepkiler alınıncaya kadar İncirlik Üssü'nün faaliyetlerine son verilmeli.

- Irak'taki Kürt siyasi yapılanmasının bağımsız devlete dönüşmesi halinin asla kabul edilemeyeceği ilan edilmeli.

- İran ve Suriye başta olmak üzere komşu ülkelerle istişare süreci başlatılmalı.

- Hükümet, OHAL uygulaması için gerekli kararı almalı ve Meclis'e sunmalı.

Boru hattı devre dışı olsun - Kuzey Irak'a yönelik; "Habur sınır kapısının kapatılması, Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı'nın devre dışı bırakılması, muteahhitlik hizmetleri, elektrik ve benzin ikmalinin durdurulması, Türk şirketlerinin bölgeden çekilmesi, yabancı şirketlerin Türkiye üzerinden malzeme ikmaline izin verilmemesi, Türkiye'deki Kuzey Irak'lılara ait alt işletmelerin faaliyetine son verilmesi, Irak'ın diğer bölgeleriyle yapılacak ticaret için Suriye ve İran'la yeni güzergahların belirlenerek Kuzey Irak'ın devre dışı bırakılması" gibi yaptırımlar uygulanmalı.

Irak'ta güvenlik bölgesi - Hükümet sınır ötesi askeri harekât yetkisini acilen kullanmalı.

- TSK, Irak'ın kuzeyine kalıcı imha harekâtı düzenlemeli.

- Irak'ın kuzeyinden fiziken uygun arazilerden başlatılmak üzere TSK tarafından 'Güvenlik Bölgesi' oluşturulmalı.

- Güvenlik ve bölücülük sorunu, demokratik hak talebi, çoğulcu demokrasi sorunu değildir. Sorun, etnik bölünmeyi amaçlayan silahlı terör sorunudur. Türkiye'deki farklı kökene mensup vatandaşlarımızın tümünü kapsayan bir sorun değil, tahrik ve terörün beslediği bir siyasi ayrılıkçı sorunudur.

Ölüm cezası gelsin - AB'ye uyum adına bugünkü iktidar tarafından kaldırılan ölüm cezası, terör suçlarında ve savaş halinde yeniden Türk Ceza Yasası'na konulmalı.

- Adli makamların teklifi olmaksızın, bölücülüğü, TBMM çatısı altında taşıyan mihrakların milletvekilliklerinin düşürülmesi için anayasa değişikliği yapılmalı.

- Terör örgütünü İmralı'dan serbestçe yöneten teröristbaşının yakınları ve avukatları ile irtibatı ve dış dünyayla temas kanatları bütünüyle kesilmeli.

- Vatandaşlarımızın bazılarını milli ve etnik azınlık olarak gören ve kültürel hakların ötesinde onlara etnik farklılıklara dayalı siyasi statü kazandırılmasını öneren AB dayatmalarına dur denilmeli.

- Bölücülükle kapsamlı mücadele için; ekonomik kalkanmaya yönelik tedbirler uygulamaya konulmalı. GAP biran önce bitirilmeli. Terörün sivil maşası olan mahalli yapıların vatadaşlarımız üzerindeki etki, tehdit ve baskıları kırılmalı.