Siyaset Bakan Ergin: Yargıya herkes saygılı olmalı

Bakan Ergin: Yargıya herkes saygılı olmalı

17.06.2010 - 01:42 | Son Güncellenme:

TBMM Adalet Komisyonu’nda taş atan çocuklarla ilgili teklif görüşülürken, CHP ve MHP’li üyeler, Can’ın, Anayasa Mahkemesi’nin anayasa değişikliği konusunda esasa girerek iptal kararı vermesi halinde bunun hükümet tarafından uygulanması yolundaki sözlerine sert eleştiriler yöneltti

Bakan Ergin: Yargıya herkes saygılı olmalı

Muhalefet milletvekilleri Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i buna karşı tepkisiz kalmakla suçladı. MHP Milletvekili Rıdvan Yalçın, Can’ın, “Anayasa Mahkemesi kararlarının kaale alınmayabileceğini” söylediğini savunarak, yargı kararlarının herkesi bağlayacağını belirtti.
Yalçın, “Anayasa Mahkemesi’nin bir görevlisinin böyle bir açıklama yapmasını yadırgıyorum. Yarın birileri ‘mahkeme kararlarını tanımıyorum’ derse kaos doğar. Adalet Bakanlığımızı net tavır almaya davet ediyorum” diye konuştu.
CHP Milletvekili Halil Ünlütepe, Anayasa Mahkemesi kararlarının herkesi bağlayacağını söyledi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç başta olmak üzere bazı hükümet temsilcilerinin sanki Can’ın açıklamasının yanındaymış gibi değerlendirmeler yaptığını öne süren Ünlütepe, Ergin’in “Anayasa Mahkemesi kararlarının herkesi bağladığı yönünde net açıklama yapması gerektiğini” belirtti. CHP’li Ali Rıza Öztürk ile Turgut Dibek ve Rahmi Güner de hükümet üyelerinin tutumunu eleştirdi.

‘Ekileyici beyan yanlış’
Bakan Ergin, CHP’lilerin eleştirilerini örtülü Ergenekon vurgusu yaparak yanıtladı ve şunları söyledi: “Anayasa Mahkemesi ile ilgili, yargı bağımsızlığı ile ilgili yapılan eleştirilerle ilgili, bu konuda herkesi samimi olmaya davet ediyorum. Bu noktada herkesin, ama herkesin parlamentoda görev yapan milletvekillerinin, bakanların, devlet bürokrasisinin, yargıda çalışanların, yargı derneklerinin başındakilerin ve üyelerinin ama herkesin buna saygı göstermesi lazım.
Herkes çıkıp, ‘Şu şunu söyledi, bu bunu söyledi’. Bütün bunlar konuşulduğu vakit, bütün bunlara samimiyetle karşı çıkmamız lazım.
Kimden gelirse gelsin sürmekte olan bir davayı etkileyebilecek mahiyette ki beyanlardan kaçınmalıyız. Elbette mahkemelerin vermiş olduğu kararlar eleştirilebilir. Ama yargılama süreci devam ediyor ise hepimiz buna itina etmeliyiz. Gizli tanıklarla görüşerek, beyanlarla bu davaları etkileyecek tavırlardan hepimizin kaçınması gerekiyor. Bu konuyu böyle aşarız diye düşünüyorum.”