Siyaset Başbakan Erdoğan: Petrol, saltanatınızı korumak için değil

Başbakan Erdoğan: Petrol, saltanatınızı korumak için değil

05.09.2010 - 15:43 | Son Güncellenme:

.

Başbakan Erdoğan: Petrol, saltanatınızı korumak için değil

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, İslam ülkelerinin sel felaketine uğrayan Pakistan’a yeteri kadar yardım yapmadığını belirterek, “Benim petrolüm var diyen ülkeler, İslam dünyası acaba ne yapıyor? Petrolünün kaçta kaçını buraya veriyor. Gücenmesinler darılmasınlar bu petrolü siz bulmadınız, bu size bir nimet. Bu ne zaman işe yarayacak Biz bunları saltanatlarımızı ikame etmekte mi kullanacağız? Biz bunu Pakistan’ın düştüğü bu durumda kullanmayacağız da ne zaman kullanacağız?” dedi.
Erdoğan, “Şu anda, özellikle batıda ciddi bir İslamofobia var. İslam’ı karalamak, İslam’la terörizmi, terörizmle Müslümanları özdeş kılma girişimi gayreti olduğunu görüyoruz. Bunu şiddetle kınıyor, reddediyorum.” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından düzenlenen, “Kur’an-ı Kerim’in Nuz’lünün 1400. Yılı Uluslararası Konferansı”nın Grand Cevahir Otel’de yapılan açılışına eşi Emine Erdoğan’la birlikte katıldı. Kuran okunarak başlayan konferansta konuşmasına besmele ile başlayan Erdoğan, Kur’an’ı Kerim’in nüzulünün miladi olarak 1400’üncü yıldönümünün bütün insanlık için kutlu ve mübarek olmasını diledi.

Haberin Devamı

PETROL SALTANAT İÇİN DEĞİL
Erdoğan, Kadir Gecesi’nin de tüm İslam alemi ve Türk milleti önünde yeni bir ufuk açması temmenisinde bulunarak şunları söyledi:
Şu anda Pakistan’da kardeşlerimin çektiği çilenin dille ifade edilecek yanı yok. Oturduğumuz yerden ordaki sıkıntıyı yaşamak mümkün değil. İslam 100-200-500 milyon dolar, 1 milyar dolar işi çözmüyor. Pakistan adeta 17 milyon insanının mağdur olduğu bir sıkıntı içinde. Binlerce insan ölmüş her taraf yakılmış durumda. Ben burada şöyle düşünüyorum ’Benim petrolüm var’ diyen ülkeler, İslam dünyası acaba ne yapıyor Petrolünün kaçta kaçını buraya veriyor. Gücenmesinler darılmasınlar bu petrolü siz bulmadınız, bu size bir nimet. Bu ne zaman işe yarayacak? Biz bunları saltanatlarımızı ikame etmekte mi kullanacağız? Biz bunu Pakistan’ın düştüğü bu durumda kullanmaycağız da ne zaman kullanacağız. Onun için görevimiz ağır, yükümüz ağır, somululuğumuz büyük. Az önce Genel sekreter İnsanoğlu’na sordum, ’Üye ülkelerinden taahüt ne kadar’ Toplamda 1 milyar dolar olduğun söylediler. Bu rakam çok komik bir rakam. İslam dünyası burada kalmaması lazım, bunu çok fazlasıyla aşması lazım.
Her şeye rağmen tüm İslam dünyasının bu testi başarıyla geçeceğine Pakistan için ellerinden gelen yardımı yapacaklarına inancım tamdır.

Haberin Devamı

İSLAMOFOBİ VAR
Özellikle batılı ülkelerde İslam imajı, Müslüman imajı ve algısı hakkaniyetten son derece uzak. tamamen yanlış yansıtılıyor. Şu anda, özellikle batıda ciddi bir İslamofobia var. İslam’ı karalamak, İslam’la terörizmi, terörizmle Müslümanları özdeş kılma girişimi gayreti olduğunu görüyoruz. Bunu şiddetle kınıyor, reddediyorum. Biz, Türkiye olarak hemen her platformda, her kürsüde özellikle vurguluyoruz. İslamofobia bir insanlık suçudur, diyoruz. Bütün dünyanın bunu böyle kabul etmesi yönündeki ısrarlı vurgularımızı sürdürüyoruz. İslam’ın bir barış dini olduğunu, bir hayat dini olduğunu, kelime itibariyle anlamı barış olan bir dini terörle bir araya getiremeyeceklerini her yerde her zeminde söylüyoruz. Her şeyden evvel bütün insanların yaşama hakkına sahip çıktığını söylüyoruz. İslam peygamberinin yine Kur’an’ın ruhuna, mesajına uygun olarak, ’Bir insanı dirilten bütün insanlığı diriltmiş gibidir. Bir insanı öldüren bütün insanlığı öldürmüş gibidir’ dediğini hatırlatıyoruz. Aynı şekilde, İslam’ın hoşgörü dini olduğunu, herkese, dinlerini yaşama özgürlüğü sunduğunu ifade ediyoruz.

Haberin Devamı

BATI’NIN ART NİYETİ VAR
Kur’an’ın, özellikle Batı dünyasında ve toplumlarında farklı şekillerde algılanmasında art niyetin, kasıt ve propagandanın büyük etkisi var. Bunun arkasında kimlerin olduğunu da çok iyi biliyoruz. Fakat, art niyetlerin, kirli propagandaların olması bir mazeret olarak kabul edilebilir mi? Gerçekten de, ortada hakikati en güzel şekilde ortaya koyan kutsal bir kitap varken, o kitap 1400 yıl boyunca muhafaza edilmiş iken, nasıl olur da Kur’an mesajını bizler dünyaya anlatmakta; kendimizi ifade etmekte zorlanabiliriz? Eğer, Kur’an’ın mesajı, aradan geçen 1400 yılda hala tam olarak anlaşılamıyor, anlatılamıyorsa, burada biz Müslümanların da ciddi bir özeleştiri yapmalarında fayda görüyorum. Suçluyu bu kara, kirli propagandaları yapanlarda aramayalım suçlu biziz, demek ki biz kendimiz anlatamıyoruz ve bunun gayreti içinde değiliz. ’Mevcut önyargıları gidermek için ne yaptık, neler yapıyoruz’ diye oturup düşünmeliyiz. Özellikle alimlerimize, bilim adamlarımıza, din adamlarımıza bu konuda büyük görev ve sorumluluklar düşüyor. ’Bir mum diğer mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez’ diyor Hazreti Mevlana. İşte bizim elbirliğiyle bu mumu tutuşturmamız lazım.

Haberin Devamı

İSLAMIN ALTIN ÇAĞI YENİDEN YAŞANACAK
Müslümanlar, bugün neden insanların hayranlığını kazanan eserler, görkemli şehirler inşa etmekten uzaklar diye düşünmeden edemedim. 10’uncu, 11’nci, 12’inci, 13’üncü ve 14’üncü yüzyıllarda altın çağını yaşayan İslam coğrafyası, 20’nci, 21’inci yüzyılda neden bu etkinliğini devam ettirmiyor, bunu düşündüm. Tıptan astronomiye, cebirden geometriye, fizikten coğrafyaya kadar hemen her bilim dalında insanlığın önünü açan, çağının ötesinde fikirler ve buluşlar ortaya koyan İslam dünyası, bugün neden tarihe, geleceğe yön verecek fikir ve buluşların altına imza atamıyor diye düşündüm. Elbette her günün bir gecesi, her gecenin bir gündüzü vardır. Çok iyi biliyorum ki, medeniyetler, ülkeler, milletler için de geceler ve gündüzler vardır. İnsanlık tarihine, insanlığın ortak kültür ve bilim birikimine eşsiz katkılar sağlamış bu derin medeniyet, elbet bir gün, aslına, özüne dönecek ve yeryüzündeki haklı konumunu yeniden elde edecektir.

Haberin Devamı

Akif’in şiirini okudu
Erdoğan konuşmasında, “Tercümeyi yapmakta mütercim kardeşimiz zorlanacak mı bilemiyorum ama, İstiklal Marşı’mızın şairi merhum Mehmet Akif Ersoy ne güzel ifade etmiş” diyerek şu şiiri okudu:
İbret olmaz bize, her gün okuruz ezber de
Yoksa, bir maksat aranmaz mı bu ayetlerde?
Lafzı muhkem yalnız, anlaşılan, Kur’an’ın:
Çünkü kaydında değil hiçbirimiz mananın.
Ya açar Nazm-ı Celilin, bakarız yaprağına;
Yahut üfler geçeriz bir ölünün toprağına.
İnmemiştir hele Kur’an, bunu hakkıyla bilin, ne mezarlıkta okunmak, ne de fal bakmak için...

KATILIMCILAR ARASINDA 40 ÜLKEDEN TEMSİCİLER BULUNUYORAçılış Konferansında bugüne kadar IRCICA’nın davetini kabul eden 40 ülkeden 100 civarında Bakan, Diyanet İşleri Başkanları, Kurum Başkanları, müslüman toplulukların temsilcileri ve uzmanlar ile ayrıca, İslam ülkelerinin Ankara’daki büyükelçileri ve İstanbul konsolosları hazır bulunacak. Toplantıya, İslam Konferansı Teşkilatı Zirve Başkanı Senegal Cumhurbaşkanı Abdoulaye Wade’yi temsilen Din İşleri Bakanı Mamadou Bamba Ndiaye’nin yanısıra Katar İslam İşleri ve Vakıflar Bakanı Gaith Al Kuwari, Filistin Din İşleri ve Vakıflar Bakanı Mahmoud Al Habbash, Yemen Vakıflar ve İrşad Bakanı Hmud Abdul Hamid Al Hettar, Azerbaycan Din İşleri Devlet Komitesi Başkanı Hidayat Orujov, Libya Vakıflar ve Zekat İşleri Bakanı Ibrahim Abd al-Salam Ibrahim, Bangladeş’in Din İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Shahjahan Miah, Sudan Vakıflar Bakanı Azhar al-Tidjani ve Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Moritanya İslâm İşleri ve Eğitimi Bakanı Ahmed Ould Neini katılacaklardır. Konferansta bu programın Kur’ân-ı Kerîm’in hizmetinde en iyi hangi çalışmalarla kutlanacağı ve üye ülkeler ile ilgili kurumlarının bu programa ne şekilde katkıda bulunabileceği konularında görüş alışverişinde bulunacak, tavsiyeler ortaya koyacaklar. Bu konferans 1400. Yıl uluslararası faaliyetlerinin başlangıcını ve aynı zamanda ilkini oluşturacak.