Siyaset Başkanlık referandumu için start veriliyor

Başkanlık referandumu için start veriliyor

13.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yıldırım, MHP lideri Bahçeli’nin, Ak Parti’nin başkanlık sistemini Meclis’e getirmesi durumunda konunun referanduma götürülmesine destek olacakları açıklamasına, “Çağrısını aynen kabul ediyoruz. Son onayı millete götüreceğiz” yanıtını verdi

Başkanlık referandumu  için start veriliyor

Başbakan Binali Yıldırım, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin başkanlık sistemiyle ilgili son açıklamasını “Türkiye’nin geleceğini inşa etmeye yönelik fevkalade bir açıklama” diye değerlendirdi. Yıldırım, “Kısa sürede, Meclis’e yeni anayasa teklifimizi getireceğiz” dedi. Yıldırım, dün Ak Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda, eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın vefatına ilişkin, “Ak Parti davasının yılmaz bir neferiydi” dedi. Yıldırım özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

- BAHÇELİ’YE TEŞEKKÜR: Yol yakınken Kılıçdaroğlu yanlıştan dönmeli. Yenikapı ruhuna bağlı kaldığını, arkasında olduğunu görmek istiyorum. Bu arada 15 Temmuz’dan bu yana bölücü terör örgütüne, FETÖ’ya karşı iktidarın canla başla mücadelesinde sağduyulu duruşuyla, milletten, bayraktan, devletten yana tavır koyan MHP Genel Başkanı Bahçeli’ye de teşekkür ediyorum. Kısa vadeli siyasi hesapları bir tarafa bırakarak; millet için, gelecek için örnek bir davranış sergiliyor.

- AÇIKLAMASI CESARET VERİCİ: Son yaptığı açıklama fevkalade. Türkiye’nin geleceğini inşa etmeye yönelik umut verici bir açıklamadır. Ak Parti olarak baştan beri söylediğimiz şeydir. Türkiye fiili durumu, hukuki duruma dönüştürmek mecburiyetindedir. Bir anayasa ihtiyacı artık acil hale gelmiştir. Sistemin tıkanıklıklarının ortadan kaldırılması zarurettir. Bahçeli’nin bunu görmüş olması ve bu konuda yol açıcı beyanatları cesaret vericidir. Ak Parti olarak biz uzun süreden beri buna hazırız. Bu yolda adımlarımızı da derhal atacağız. 15 senedir konuşuluyor, yeni anayasa. Sakız gibi çiğneniyor, yeter. Artık milleti meşgul etmeyelim. Bahçeli’nin bu çerçevedeki çağrısını biz aynen kabul ediyoruz. Kısa sürede, Meclis’e yeni anayasa teklifimizi getireceğiz. Başkanlık, bütün kurumlarıyla uyumlu çalışacak sürekli, güçlü iktidarı ve istikrarı teminat altına alacak bir sistemdir. Zayıf iktidarlar nedeniyle Türkiye’nin dertlerine çözüm üretemediği gerçektir.

Haberin Devamı

- 60 MADDE İLE GELECEK: Bugüne kadar üzerinde anlaşılan 60 madde başta olmak üzere diğer eksik kalan maddeleri de Ak Parti grubu hazırlayacak, Meclis’e getirecek ve onayına sunacak. Meclis, ister 367 ile ister 330 ile kabul etsin, her iki halde de son onayı millete götüreceğiz. Böylece, yıllardan beri devam eden sistem tartışması kör döğüşü sona erdirilecek. Ak parti sorunları torunlara havale etmeyecek.

‘Dershaneleri kapanacak’ deyince kafa tuttular’

FETÖ de bu milleti esir almak istedi, ne oldu, tarihe geçen en ağır şamarı yedi. Bugün birer birer hukuk önünde hesap veriyorlar. Anamuhalefet başta olmak üzere FETÖ gerçeğini anlamamakta direnen küçük kesim olduğunu görüyoruz.

Haberin Devamı

- BEN MİLLETE BAKARIM: CHP ‘Mağdur edebiyatına bakmam, bunların haklarını savunurum’ diyor. FETÖ’cülerle senin muhabbetin iyi ise bana ne. Ben millete bakarım... Terör örgütü olarak bunların ilk belirgin ortaya çıkmaları 17 Aralık idi. Yargı reformu yaptığı referandumunda belirtilerini gördük ondan sonra MİT krizinde belirtiler. ‘Dershaneleri kapatacağız’ deyince kafa tuttular. Ne olacak kardeşim dedik, ‘görürsünüz’ dediler. Cumhurbaşkanımız o zaman Başbakan; ‘Hadi dışarı, defolun gidin, bildiğinizi arkanıza koymayın’ dedi. Biz tavrımızı ortaya koyduk. Siz ne yaptınız, yerel seçimlerde kol kola girdiniz. Ablalar, ağabeyleri CHP, HDP’ye oy taşımak için gecesini gündüzüne kattı. 17 Aralık’ta tehlikeyi gördük, tavrımızı koyduk.

CHP, 17 Aralık’tan hemen önce 4 Aralık’ta heyet gönderdi ABD’ye. Genel başkan yardımcısı başkanlığında, yediler içtiler. Nasıl bir işbirliği yaparız bunu konuştular. Bunu da ayıplamıyorum. 17 Aralık olmamıştı. Hadi onu da kabul edelim. Bunlarla birlikte hareket edeceksin, 15 Temmuz’u da göreceksin, yaşayacaksın. Yani, pes, diyecek bir şey yok.