Siyaset Baydemir: Randevu için resmi bir cevap alamadık

Baydemir: Randevu için resmi bir cevap alamadık

08.07.2009 - 11:45 | Son Güncellenme:

.

Baydemir: Randevu için resmi bir cevap alamadık

DEMOKRATİK Toplum Partisinden (DTP) seçilen 99 Belediye Başkanı ile Diyarbakır'da basın açıklaması yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı Osman Baydemir, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmek için randevu taleplerine cevap beklediklerini ifade ederek, "Şu anada kadar Cumhurbaşkanından randevumuz için bir resmi yanıt almadık. Ama, beklentimiz devam etmektedir"dedi. Baydemir, Cumhurbaşkanı ile buluşmalarına gereğinden ağır bir sorumluluğun ve anlamın yüklenilmemesi gerektiğini de vurgulayarak, "Randevunun gerçekleşeceğine inanıyoruz"dedi. Açıklamadan sonra 99 DTP'li Belediye Başkanı ve DTP'li 10 il Genel meclisi Başkanı adına Cumhurbaşkanı Gül'e yazdıkları randevu talebi ile ilgili yazı da basın mensuplarına dağıtıldı.

"BUGÜN VE GELECEĞİ ETKİLEYEN BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ"

Haberin Devamı

Diyarbakır DTP il binasında bir araya gelen DTP'li 99 Belediye başkanı ve DTP'li il Genel meclis başkanları adına açıklama yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP'li Belediye Başkanlarının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmeleri ile ilgili yaşanan randevu tartışmalarına son noktaya koydu. Baydemir, hem bugünü hemde geleceği etkileyen bir sürecin içinden geçtiklerini, Kürt sorununun nihai ve barışçıl çözümünü , AB adaylık süreci, sivilleşme, demokratikleşme, siyasal ve kültürel hakların kullanımı, yine hukuk devleti tartışmaları açısından hayati derecede önem arz eden bir süreç yaşandığını söyledi. Bu ortamda 99 DTP'li belediye başkanı ve 10 DTP'li il genel meclis başkanı olarak bu sürece katkı sunmak, yerelde yaşayan halkın özlemlerine, beklentilerine ve bu sürecin nihai bir barış ile sonuçlanması temennisine katkı sunmak üzere siyaset ve taraflar üstü olan Cumhurbaşkanlığı makamından randevu talebinde bulunduklarını söyleyen Baydemir, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"KÜRT SORUNU SİYASİDİR, NİHAİ ÇÖZÜMÜ DE SİYASİ OLACAKTIR"

"Geçtiğimiz hafta içerisinde gerçekleşen randevu talebimize bugün ve bundan sonraki günler içerisinde yanıtını bekliyoruz. Şüphesizki Kürt sorunu siyasi bir sorundur ve şüphesizki Kürt sorununun nihai çözümüde siyasi olacaktır. Bizler DTP'ye üye olan Belediye başkanları olarak, birinci derecedeki önceliğimizin ve vazifemizin elbetteki kentlerimizin ekonomik ve sosyal kalkınması, yurtaşlarımızın daha çağdaş bir yaşam standartı içerisinde yaşam sürdürmesini sağlamaktadır. Ama, bununla birlikte her gün sokakta, işyerlerinde, her gün kent ve belde atmosferleri içerisinde yurttaşlarımızın talepleri, özlemleri ve beklentilerine tanıklık ediyoruz. Tamda bu noktada yurttaşlarımızın tüm kaygılarını, beklentilerini, özlemlerini de, kendi beklenti, özlem ve kaygılarımız olarak görüyoruz. İşte raddevu gerçekleşirse tüm insanlarımızın bu beklentilerini bu taleplerini Sayın Cumhurbaşkanına da aktarma imkanına sahip olacağız. Bizler bu buluşmanın çatışmalı süreçten nasıl etkilenildiğini ve bundan nasıl çıkılacağı konusunda önemli bir deneyim aktarımının gerçekleşeceğine inanıyoruz. Bu vesile ile kamuoyuna yansıyan kimi bilgiler şüphesizki gerçeği yansıtmamaktadır. Şu an itibari ile randevumuza henüz resmi bir yanıt verilmemiştir. Ama beklentimizsde şüphesizki devam etmektedir."

Haberin Devamı

"RANDEVU VE BULUŞMAYA OLAĞANÜSTÜ BİR ANLAM YÜKLEMEYİN"

Daha sonra soruların yanıtlayan Osman Baydemir, randevu verilmemesi durumunda randevu taleplerini çekip çekmeyeceklerinin sorulması üzerine, "Hayır, kesinlikle iptale dair her hangi bir resmi süreç yoktur. Benim temennim, demokratik kamuoyundan bu randevu talebine ve olası buluşmaya olağanüstü bir anlamın yüklenilmemesidir. Demokratik süreç içerisinde normal süreç içerisinde olması gereken bir randevu talebi ve olması gereken bir buluşma olarak biz tanımlıyoruz. Gereğinden ağır bir sorumluluğun ve anlamın bu buluşmaya yüklenilmemesi gerektiği inancını taşıyoruz"dedi.

"AKIL VE VİCDAN İLE ÖRÜLMÜŞ BİR ÇATIŞMASIZLIK SÜRECİ"

Haberin Devamı

Buluşmanın gerçekleşmemesi üzerine nasıl bir tavır alacaklarının sorulması üzerine DTP'li Osman Baydemir, "Olmayacak bir olasılık üzerinden bence bir yorum yapmamamız lazım. Randevunun gerçekleşeceğine inanıyoruz. Bugün Ankaraya gitmiyoruz, bekliyoruz"diye konuştu. Osman Baydemir, buluşmanın gerçekleşmesi halinde bir bütün olarak yurttaşların yaşadıkları, tanıklıkları ve kendilerinin sürece dair kaygılarını dile getiriceklerini yineleyerek, "Onurlu bir barışın tesisine dair beklentilerimiz ve şüphesizki bu sürece sunucağımız katkıları içerecektir. Söz konusu görüşmemiz daha açık bir ifade ile akılla ve vicdan ile örülmüş bir çatışmasızlık sürecinin başlatılmasına dair önermelerimizi de gözlemlerimizi de aynı zamanda aktarma imkanına sihap olacağız"dedi.

Baydemir'in açıklamasından sonra DTP'li 8 belediye başkanı ve 2 il genel meclisi başkanı adına Cumhurbaşkanlığı makamına yazılan görüşme talebi ile ilgili yazı basın mensuplarına dağıtıldı. DTP'lilerin özellikle randevu talebi için 8-9.10 Temmuz tarihlerini istediği belirtilen yazıda şöyle denildi:

Haberin Devamı

DTP'Lİ BELEDİYELERİN CUMHURBAŞKANINA YAZDIĞI YAZI "

Bildiğiniz gibi ülkemiz Kürt sorununun nihai barışçıl çözümü ve Avrupa Birliği adaylık süreci bağlamındaki sivilleşme, demokratikleşme, siyasal ve kültürel hakların kullanımı ve hukuk devleti tartışmaları arasında krtik bir dönemden geçmektedir. Bizler Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde seçilmiş Demokratik Toplum Partisi mensubu 99 Belediye başkanı ve 10 il genel meclisi başkanı olarak temsilcisi olduğumuz kentlerde yaşayan insanların süre giden çatışma sürecine ilişkin kaygı ve beklentilerine hergün birebir tanıklık ediyor, halkımızın sürece dair bu hassasiyetini bizzat paylaşıyoruz.

Siyaset ve taraflar üstü bir kurum olan Cumhurbaşkanlığı makamının tüm yurtaşlarımızın yaşamını birinci derecede etkileyen bu can yakıcı sorun karnşısında oynayacağı rolün özelde kentlerimiz genelde ülke geleceği açısından ön açıcı olacağına yürükten inanmaktayız. Yerel hizmet sunulmasından ülke çapındaki icraatlara, ekonomiden siyasete, her alanda Türkiye'nin iç barışını tam tesis etmiş, demokratik ve mürefeh bir ülke olması önünde ciddi bir engel olarak teşkil eden bu çatışmalı sürecin bir an evvel son bulmasına yönelik isteğimizdeki kararlılığımızı ve barış özlemimizdeki samimiyetimizi sizinle paylaşmanın önemli olduğunu düşünmezteyiz. Şüphesizki sorun siyasi yollarla çözülecek bir sorundur ve siyasetçilerimiz bu konuda gerekeni yapmaktadırlar. Ancak, yerel yöneticiler olarak temsilcisi olduğumuz yurttaşlarımızın gündelik yaşamlarının bu çatışymalı süreçten nasıl etkilendiklerinin paylaşılmasının, sorunun acil çözüm bekleyen vahametine dair özgün bir anlayış ve farkındalık yaratacağının inancındayız.

Bu bağlamda, Demotratik Toplum Partisine mensup 99 Belediye Başkanı ve 10 il genel meclisi başkanını temsilen ekte isimleri bulunan 8 DTP'li Belediye başkanı ve 2 il genel meclis başkanından teşekül eden bir yerel seçilmişler heyeti olarak 8-9-10 Temmuz 2009 tarihlerinden birinde veya uygun göreceğiniz başka bir tarihte sizi makamınızda ziyaret etmek arzusundayız. Konuyu yüksek görüş ve olurlarınıza arz ederiz. Derin saygılarımızla"

RANDEVU GERÇEKLEŞİRSE KÖŞKE ÇIKACAK DTP'LİLER

DTP'lilerin Cumhurbaşkanından istediği randevu talebi gerçekleşirse, Köşke Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Siirt Belediye başkanı Selim Sadak, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Batman Belediye başkanı Nejdet Atalay, Tunceli Belediye başkanı Edibe Şahin, Hakkari Belediye başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, Şırnak Belediye başkanı Ramazan Uysal, Iğdır Belediye başkanı Mehmet Nuri Güneş, Mardin il Genel meclisi başkanı Nazım Kok ve Muş il Genel meclis başkanı Abdulbaki Alp çıkacak.