Siyaset Baykal'ın sorusuna Genelkurmay'dan yanıt geldi

Baykal'ın sorusuna Genelkurmay'dan yanıt geldi

06.02.2009 - 12:17 | Son Güncellenme:

İsrailli pilotların eğitiminin Konya'da yapılıp yapılmadığını soran Baykal'a bugün Genelkurmay'dan cevap geldi.

Baykalın sorusuna Genelkurmaydan yanıt geldi

Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, PKK'nın İran'daki uzantısı PJAK'ı, ABD'nin terör örgütü listesine almasıyla ilgili, "PJAK terör örgütüdür. ABD'nin bu örgütü terör listesine almasını olumlu buluyoruz" dedi.

Genelkurmay Başkanlığı'nda düzenlenen haftalık basını bilgilendirme toplantısında soruları yanıtlayan Tuğgeneral Gürak, PKK'nın Hakurk kampına 4- 5 Şubat günlerinde hava harekatı yapıldığını söyledi.

-İSRAİLLİ PİLOTLARIN EĞİTİMİ-

Konya'da İsrailli pilotların eğitimiyle ilgili soru üzerine, Anadolu Kartalı eğitimine İsrailli pilotların da diğer katılımcı ülkelerle birlikte 2001 yılından bu yana katıldığını belirten Tuğgeneral Gürak, bugüne kadar 21 kez gerçekleştirilen Anadolu Kartalı tatbikatlarının 14'ünün uluslararası düzeyde yapıldığını ve 5'inde İsrailli pilotların görev aldığını söyledi. Tuğgeneral Gürak, "İsrail Hava Kuvvetleri de her seferinde ortalama 10 adet uçakla yılda bir periyot olmak üzere, sadece beş kez bu tatbikata iştirak etmiştir" dedi.

Anadolu Kartalı Eğitimine katılacak ülkelerin davetine, yapılan değerlendirmeler neticesinde bir yıl önceden karar verildiğini ifade eden Tuğgeneral Gürak, eğitimlere 2001 yılından bu yana Türkiye, ABD, İsrail, Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, İtalya, Ürdün, Hollanda, İngiltere, Fransa, Belçika ve diğer NATO uçaklarının katıldığını kaydetti.

Bugüne kadar Anadolu Kartalı Eğitimlerine toplam bin 400 uçak ve 15 bin 200 personel katıldığını bildiren Tuğgeneral Gürak, bunların yaklaşık yüzde 80'inin Türkiye'den olduğunu belirtti.

Anadolu Kartalı Eğitimlerine katılan ülkelerin de ortak masraflara katıldıklarını belirten Tuğgeneral Gürak, "Tatbikatlar, Türk Hava Kuvvetlerinin planladığı senaryo kapsamında diğer katılımcı ülkelerle birlikte icra edilmekte olup, hiçbir ülkenin pilotuna özel bir eğitim programı uygulanmamakta ve hakiki mühimmat atışı yaptırılmamaktadır" dedi.

Anadolu Kartalı Eğitimlerinin bu yıl 4 dönem halinde yapılmasının planlandığını kaydeden Tuğgeneral Gürak, bunlardan 2009 Haziran ayında yapılacak olan çok uluslu eğitimin basına açık olarak icra edilmesi ve basın turu düzenlenmesinin öngörüldüğünü söyledi.

-ADEN KÖRFEZİ'NE GEMİ-

Hükümetin, Somalili korsanlara karşı Aden Körfezi'ne Türk askerinin gönderilmesi ve tezkeresiyle ilgili soruya karşılık da Tuğgeneral Gürak, "Genelkurmay Başkanlığı bu konunun başından beri yer almaktadır ve diğer kurumlarla birlikte çalışmalarımız devam ediyordu. 16 Aralık 2008 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) kararı uyarınca bir temas grubu oluşturuldu. Türkiye de bu temas grubu içerisinde yeralıyor. Bu kapsamda oluşturulması düşünülen deniz gücüne Türkiye'den bir firkateyinin gönderilmesiyle ilgili şu anda hazırlıklar devam ediyor. Konuyla ilgili olarak hazırlanan hükümet tezkeresi dün TBMM'ye gönderildi. Diğer taraftan TCG Giresun gemisinin Şubat 2009 içerisinde bölgeye gönderilmesiyle ilgili hazırlıklar Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılıyor" diye konuştu.

-SAĞ DUYU ÇAĞRISI -

Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının yıldönümünde çıkabilecek olaylara karşı ne tür tedbirler alındığı yönündeki bir soruya Tuğgeneral Gürak, "Bölücü başının yakalanma yıldönümüyle ilgili güvenlik güçlerimiz her türlü tedbiri almaktadır. Herkesin sorumlu ve sağduyulu davranmasını bekliyoruz" dedi.

-NİYETİ VE AMACI BELLİ HABERLER -

Bazı gazetelerde subayların çocuklarına askerlik için çürük raporu aldırdığı haberleriyle ilgili bir soruya ise Tuğgeneral Gürak, "Bize niyeti ve amacı belli olan haberlerle ilgili soru sormayın arkadaşlar" dedi.

-2 TERÖRİST YAKALANDI 1 TERÖRİST TESLİM OLDU-

Tuğgeneral Gürak, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bölücü terör örgütüne yönelik icra ettiği faaliyetler kapsamında, 30 Ocak-6 Şubat tarihlerinde toplam 11 iç güvenlik olayı meydana geldiğini ve bu dönemde, bölücü terör örgütü tarafından tuzaklanmış 5 adet el yapımı patlayıcı düzeneğinin güvenlik kuvvetleri tarafından bulunarak olası zayiatların önlendiğini bildirdi. Dönem içinde 2 teröristin güvenlik güçleri tarafından yakalandığını belirten Tuğgeneral Metin Gürak, 1 teröristin de güvenlik güçlerine teslim olduğunu açıkladı. Tuğgeneral Gürak, TSK tarafından 30 Ocak-6 Şubat tarihleri arasında toplam 7 arama kurtarma faaliyeti icra edildiğini, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca 55 kişinin denizden sağ olarak kurtarıldığını bildirdi.

-ÖĞRENCİLERE GEZİ-

Tuğgeneral Gürak, Toplumsal Gelişme Destek Faaliyetleri kapsamında, Diyarbakır'ın Çermik İlçesi'nden ilçe dışına daha önce hiç çıkmamış 42 öğrenci ve 4 idarecinin, Ankara ve Çanakkale'ye 4-8 Şubat tarihleri arasında bir öğrenci kültür gezisi başlatıldığını bildirdi. TSK'nın 2008 yılında gerçekleştirdiği, Toplumsal Gelişme Faaliyetleri hakkında da bilgi veren Tuğgeneral Gürak, "TSK, terörle mücadele ile halkın güvenliğini sağlarken, aynı zamanda halkla bütünleşme kapsamında faaliyetlerini icra etmektedir" dedi.

-YARDIM VE HİZMET BİLGİLERİ VERİLDİ -

Tuğgeneral Metin Gürak, Genelkurmay Başkanlığı'nın 2007-2008 yılında, Toplumsal Gelişme Destek Faaliyetleri'ni şu şekilde açıkladı:

"2007-2008 eğitim öğretim döneminde 68 Mehmetçik Dersanesi'nde, 3 bin 244 öğrenciye üniversite, Bin 276 öğrenciye ortaöğrenim kursu verildi. Bu dersanelere ilave 420 yedek subay öğretmen görevlendirildi. Öğrencilere kitap sevgisi aşılamak için 32 Mehmetçik Kütüphanesi açıldı. Bin 643 okuldaki 58 bin 126 öğrenciye kitap, kırtasiye ve araç-gereç yardımı yapıldı.

27 bin 828 vatandaşa giyecek, 35 bin 326 vatandaşa gıda, 10 bin 509 vatandaşa nakdi yardım, 810 engelli vatandaş ile huzurevi ve kimsesizler yurtlarına kalan vatandaşlara muhtelif yardımlar yapıldı.

-CAMİ, OKUL VE SAĞLIK OCAĞI ONARILDI -

Çoğunluğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde olmak üzere 389 okul, 22 cami ve 13 sağlık ocağına bakım onarım desteği verildi. İçme suyu için kuyu açma, yerleşim bölgelerine su getirme ve çeşme yapma gibi 365 çalışma, 56 kilometre su şebekesi ıslah edilirken, 6 köprü onarımı ve 11 kilometre köy yolunun bakım ve onarımı yapıldı.

77 bin 113 vatandaş sağlık taramasından geçirilirken, 517 yoksul aile çocuğu sünnet ettirildi. Bu faaliyetlerde 17 bin 141 vatandaşa ilaç yardımı yapıldı. 27 bin 807 vatandaş diş taramasından geçirilirken, 11 bin 275 diş çekimi yapıldı."