Siyaset BDP: AK Parti intikam alıyor

BDP: AK Parti intikam alıyor

26.01.2010 - 15:23 | Son Güncellenme:

.

BDP: AK Parti intikam alıyor

BDP Grup Başkanı Nuri Yaman, AK Parti’nin, "darbeci gelenek" karşısında bir mücadelesinden söz edilemeyeceğini öne sürdü.

Yaman, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "KCK" adı altında yürütülen operasyonların, sanatçıları da hedef aldığını savunarak, şu ana kadar 20 Kürt sanatçının tutuklandığını söyledi. Yaman, hükümetin, sanatçılara da tahammül edemediğini, onları susturmaya çalıştığını iddia etti.

Nuri Yaman, Hrant Dink, Uğur Mumcu, Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okan’ın ölüm yıl dönümlerinin Ocak ayı içinde olduğunu anımsattı. Yaman, HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve yönetici Ebubekir Deniz’in de 2001 yılının aynı ayında Jandarma Komutanlığına çağrıldıklarını ve bir daha kendilerinden haber alınamadığını söyledi.

Meçhul kalan cinayetlerin faillerinin aslında belli olduğunu savunan Yaman, "Eğer failler yakalanamamışsa, bunlar devlet içinde örgütlenmiş yasa dışı güçlerdir. Ve bu güçler devlet elitlerince, yargı erkince koruma ve kollama altında tutulmaktadır" dedi.

-"BALYOZ PLANI"NA İLİŞKİN İDDİALAR-

Haberin Devamı

"Balyoz planı"na ilişkin iddialara değinen Yaman, söz konusu iddiaların kendilerini bir kez daha doğruladığını savundu. Gizli planların, demokrasi dışı girişimlerin açığa çıkmasının, demokratikleşme adına önemli gelişmeler olduğunu belirten Yaman, şöyle devam etti: "Halen bu tür karanlık planların yapılıyor olması, bunu yapanların korunması ve kollanması kaygı vericidir. Aynı zamanda siyasi iktidarın, bu yaşananlar karşısında etkili bir demokratik duruş sergilememesi, gerekli demokratik adımları atmıyor olması da kaygılarımızı arttıran gelişmelerdir.

Sayın Başbakan, 2003 tarihli darbe planı belgesiyle ilgili olarak ’Başından beri haberimiz vardı. Ama gerilim olmaması için sessiz kaldık, işimize baktık’ diyor. Bu, aslında hükümetin ne denli acz içinde olduğunun bir itirafıdır. İktidar, açıkça kendisine yetki veren halkın iradesini kötüye kullanmıştır. Hükümet, kendisine karşı hazırlanan planları boşa çıkarmak için demokratik adımlar atmak yerine, bu planları hazırlayanlarla uzlaşma ve olayın üzerini örtme yoluna gitmiştir.

Şimdi belgeler açığa çıkınca da her zamanki gibi mağdur ve mazlum rolüne bürünerek, toplumdaki darbe karşıtlığını kendisi için bir siyasal desteğe dönüştürmeye çalışmaktadır. Bu tam anlamıyla bir tüccar siyasetidir, fırsatçılıktır ve halkın duygularının istismarıdır.

AKP’nin darbeci gelenek karşısında elle tutulur, zerre kadar bir mücadelesinden söz edilemez. Buna rağmen Sayın Başbakan’ın çıkıp darbecilere karşı mücadele verdiğini savunmasının, hiçbir tutar yanı yoktur.

Ortaya çıkan darbe planlarını can simidi gibi kullanarak, kendisini allayıp, pullayıp, demokrat göstermeye çalışan bu Hükümetin, gerçek yüzünü herkes iyi görmelidir. Batıdaki darbecilerin Doğu’daki iş ortağının AKP Hükümetinin ta kendisi olduğunu herkes bilmelidir. Bu ortaklıklarının adı da ’her türlü darbe tezgahlanır’ adi şirket ortaklığıdır." Nuri Yaman, "Balyoz planı"na ilişkin iddiaların, kendileri ve demokratik kamuoyu açısından sürpriz olmadığını, bunun şaşırtıcı bir yönünün bulunmadığını savundu.

Askere sivil yargı yolunu açan düzenlemenin, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlatan Yaman, "Bu, ülkemiz adına utanç verici bir karardır" dedi.

-"AKP İNTİKAM ALIYOR"-

Haberin Devamı

Son bir yıldır yürütülen siyasi operasyonlarda 800’e yakın Kürt siyasetçinin tutuklandığını savunan Yaman, "Öyle anlaşılıyor ki AKP Hükümeti, kazanamadığı illerin belediye başkanlarını tutuklatıp, resmen intikam almaktadır.

Sandıktan çıkamadığı yerleri kelepçelerle, komplolarla, operasyonlarla ele geçirmeye çalışmaktadır" iddiasında bulundu.

TEKEL işçilerinin eylemine de değinen, işçilerin kölelik düzenine karşı 42 gündür direndiğini belirten Yaman, Hükümetin bu talepleri görmek yerine, işçilere ve onların sendikalarına saldırdığını öne sürdü.

Eczacıların, TEKEL işçilerinin, kamu emekçilerinin eylemlerinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kullandığı dili "diktatöryal" bir dil olarak nitelendiren Yaman, "Sayın Tek Gıda-İş Genel Başkanı, ’Genel grevle hükümeti düşürürüz’ uyarısı yapıyor. Sayın Başbakan, ’Sen kimsin, haddini bil’ diyor.

Emekçilerin en etkili silahı grevdir. İşte hükümet bundan korkmaktadır.

Korkmasında haklıdır. Genel grevler hükümet düşürmüştür, düşürmeye de devam edecektir" diye konuştu.