Siyaset BDP Müzakere Yasa Taslağı hazırladı

BDP Müzakere Yasa Taslağı hazırladı

22.11.2013 - 17:47 | Son Güncellenme:

Çözüm sürecine yönelik nerilerini bir rapor halinde hükümete sunan BDP, tıkanan sürecin aşılması ve sürece aktif katılım için "Müzakere Yasa Taslağı" hazırladı.

BDP Müzakere Yasa Taslağı hazırladı

Son rötuşları yapılan taslakta, çatışmalı süreçlerden geçen İspanya, Bosna ve Sudan örneklerine yer verilirken, sürecin hızlanması için "Müzakere Bakanlığı" kurulması istendi. BDP Grup Başkan Vekili Pearvin Buldan, çözüm sürecinin Adalet Bakanlığı üzerinden yürütülmesinin sıkıntı yarattığını, tıkanıklığı aşmak için bu alana hitap eden yeni bir bakanlığa ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İmralı'da devlet heyeti ile görüşmesi sonrasında hükümete "Dört ay opsiyon" tanıdığını belirten Öcalan'ın isteği doğrultusunda BDP çözüm sürecinde yeni bir hamle başlattı. Sürecin yasal güvenceden yoksun olduğu eleştirisini getiren BDP, hükümetten müzakere süreçlerinde yasal zeminin ve mekanizmaların oluşturulmasını istiyor. Hükümetin bu alanda çalışma yapmasını bekleyen BDP, çerçevesi İmralı ve Kandil'de çizilen "Müzakere Yasa Taslağı" hazırladı. "Toplumsal Barış ve Müzakere Yasası Tasarısı" başlığı ile TBMM'ye sunulması beklenen teklif, BDP grup danışmanları, avukatlar ve BDP'nin hukukçu milletvekilleri tarafından hazırlandı.

Çatışmalı bölgelerdeki deneyimler aktarıldı

Tasarı için uluslararası metinler ve çatışma süreçlerinden geçmiş ülkelerin deneyimlerinden faydalanıldı. Özellikle, İspanya, Sudan ve Bosna deneyimi taslağa geniş biçimde aktarıldı. Bu ülkelerin deneyimlerinden faydalanılmasına rağmen çözümün Türkiye şartlarına uygulanması üzerinde yoğunlaşıldı. Benzer sorunlardan yola çıkarak yapılmış yasalar Türkiye'deki hukuk diline uyarlanarak, tasarıya dahil edildi.

Haberin Devamı

"Çözüm bakanlığı"

Çözüm süreci kapsamında Öcalan'ın da istediği TBMM Çözüm Komisyonu kısa süre önce kurularak çalışmaya başladı. Ancak BDP yönetimi, komisyonu işlevsiz ve içi boş olmakla eleştirdi. Taslakta, İmralı'da Öcalan'ın uzun süredir devlet heyeti ile yaptığı görüşmelerde de dile getirdiği gibi, sürecin yasal zeminde yürütülmesinin önemine vurgu yapıldı. Sürece dair temas ve görüşmelerin Adalet Bakanlığı tarafından yürütülmesinin yetersiz olduğuna yönelik şikayetlerini aktaran BDP yönetimi, bu alanda bir bakanlığın oluşturulmasını sürecin gidişatı açısından gerekli görüyor. Bu kapsamda "Çözüm Bakanlığı" kurulması da önerildi. Sürecin tam yetkili ve donanımlı bir müzakere bakanlığı ile yürütülmesine yönelik isteğin hükümetle de yakın zamanda paylaşılacağı öğrenildi. Teklifin kabul edilmesi halinde bakanlık sadece "toplumsal barış ve müzakere" süreci kapsamında çalışma yürütecek.

"Dağdakilere siyaset yolu"

Haberin Devamı

Yasanın alt başlıklarında ise Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulması, cezaevlerindekilerin çıkması, dağdakiler ile Türkiye dışındaki örgüt üyelerinin ülkeye gelişlerinin sağlanması ve siyaset yapmalarına yasal zemin hazırlanması da isteniyor. Taslakta ayrıca 1990'lı yıllardan itibaren yaşanan kayıpların akibetlerinin araştırılması da isteniyor. Taslakta yer alan önemli konulardan biri de Kürtçenin yanısıra diğer dillerde eğitim yapılması.

"Süreci rahatlatma amaçlı"

Taslağı Milliyet'e değerlendiren Buldan, tasarıya son şeklinin verilmesi sonrasında hükümetle temasa geçeceklerini ve en geç iki ay içinde taslağı Meclis'e sunacaklarını söyledi. Buldan, "Kanun teklifinin içerisinde olacak maddeler ve teklifler genel olarak müzkere sürecinde ifade ettiğimiz, olması gereken maddeler. Taslakta dile getirilen konular arasında bakanlık kurulması talebi yeni. Genel olarak müzakereleri Adalet Bakanlığı üzerinden sağlıyoruz. Bu iş için yeni bakanlığın kurulması sürecin selameti açısından gerekli. Tamemen müzakere süreci ile ilgilenen bir bakanlık olmalı. Biz muhatap olarak karşımızda Adalet Bakanlığı'nı görüyoruz. Zaman zaman sıkıntı ve sorunlarla karşılaşıyoruz. Sürecin sağlıklı yürümesi açısından yeni bakanlık şart. Süreci rahatlatma ve çözümü hızlandırmayı amaçlıyoruz" dedi.