Siyaset BDP'li Demirtaş Kürtçe krizinin aşılmasını bekliyor

BDP'li Demirtaş Kürtçe krizinin aşılmasını bekliyor

13.01.2011 - 12:17 | Son Güncellenme:

.

BDPli Demirtaş Kürtçe krizinin aşılmasını bekliyor

DİYARBAKIR'da terör örgütü PKK'nın gizli şehir yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) ana davasına 55 gün aranın ardından bugün yeniden başlandı. Yoklama sırasında sanıklar Kürtçe 'buradayım' ya da 'hazırım' şeklinde yanıt verirken, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kürtçe'nin Zazaca lehçesinde 'Buradayım' dedi. Duruşmayı izleyen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugünkü duruşmada Kürtçe krizinin aşılması ve tahliye beklediklerini söyledi.

Haberin Devamı


KCK/TM ana davasına bugün 18 Kasım 2010 tarihinde verilen aranın ardından bugün Diyarbakır 6'ıncı Ağır Mahkemesi'nde, Diyarbakır adliyesi içinde oluşturulan özel salonda yeniden başlandı. Aralarında BDP'li belediye başkanlarının da bulunduğu 104'ü 152 sanığın yargınladığı duruşma öncesinde adliye önünde polis yoğun güvenlik önlemleri alırken, bazı caddeler trafiğe kapatıldı.
Diyarbakır D ve A Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan sanıklar sabahın erken saatlerinde yoğun güvenlik önlemleri altında ayrı ayrı adliye getirilirken, araçların penceresinden zafer işaretleri yaptıkları görüldü. Adliye önünde bekleyen tutuklu yakınları, tutukluları alkışlarla karşıladı. Duruşmayı izlemeye gelen tutuklu yakınları., avukatlar, gazeteciler, üst aramaları yapıldıktan sonra adliye binasına alındı.
Bugün 15'incisi gerçekleştirilen duruşmayı BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yardımcısı Gültan Kaşanak, BDP Grup Başkan Vekilleri Ayla Akat Ata, Bengi Yıldız, milletvekilleri Emine Ayna, Akın Birdal, Sevahir Bayındır, Sırrı Sakık, Sabahat Tuncel, Hamit Geylani, Nuri Yaman
Demokratik Toplum Kongresi Genel Başkanı Ahmet Türk, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, bazı BDP'li belediye başkanları ve tutuklu sanıkların yakınları ile Avrupa'dan gelen bazı gözlemciler izledi.

Haberin Devamı


BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, adliye binasına girmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, duruşmalarda yaşanan Kürtçe krizinin bugün aşılmasını ve tahliye beklediğini söyledi. Demirtaş, şöyle dedi:


"Tabi bu sırada Türkiye'de ana dille ilgili çok tartışmalar da yapıldı. Bazı mahkemeler Türkiye'de ana dilde savunmayı kabul de etti. Dolayısıyla bugün Diyarbakır'da mahkemenin bu yaklaşımı terk edeceğini umuyoruz. Ana dilde savunma en doğal haktır. İnsanların Türkçe biliyor olması kendi ana dillerinde savunma yapmasını engelleyemez. Hele hele bugünlerde kamuoyunun vicdanını yaralayan tahliyelerden sonra seçilmiş arkadaşlarımızın siyasetçilerimizin kadın gençlik temsilcilerimizin sırf ana dilleri nedeniyle tutuklu kalıyor olmaları kamuoyunun vicdanını bir kez daha yaralamış olacak. Bu nedenle bizim bugün beklentimiz hem ana dilde savunma krizinin aşılması hem de arkadaşlarımızın savunmalarından sonra tahliyelerinin gerçekleşmesidir. Bu şüphesiz Türkiye'de normalleşme ve barış için çok önemli gelişmede olacaktır. Artık Türkiye kendi iç barışını sağlarken Kürt sorununun çözümüne doğru giderken bu tür somut adımlarla ilerleye ilerliye gitmelidir yoksa sadece lafla peynir gemisinin yürümediğini herkes görmelidir. Bizde bugün bu mahkemeden sonuç bekliyoruz. Savunma hakkı kutsaldır burada iddia makamı görevini yerine getirdi iddialarını yazdı işi bitti. okudu. Asıl olan savunmadır bundan sonra. Hakkının gözetilmesi gereken savunmadır bundan sonra. En son cezaevinden gönderdikleri haberde de kendi ana dilleri olan Kürtçe savunmada ısrarcı olacaklarını belirtiler. Bu bir haktır, bir hak kullanılırken kimsenin bunu engellememesi lazımdır. Kürtçe konuşmak savunma yapmaktır susmak değildir"

Haberin Devamı


BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, "Bu dava Kürt kimliğinin tanınması, Kürt sorununun barışçıl yollarla çözülmesi yönündeki yasal, siyasal engellerinin tartışılması gereken bir davadır, sıradan bir dava değil. Umarız bu gerçeklik görülür. Bu haksızlık, hukuksuzluk, bu reddi inkar politakasına son verilerek ülkenin hakettiği demokratik bir sistemde eşit özgür yurttaşlar olarak, hep birlikte yaşamayı başarırız. Bu tarihi bir mahkemedir" dedi.

Haberin Devamı


Milletvekili Akın Birdal ise sanıkların duruşmada Kürtçe savunma yapacaklarını söyledi. Birdal, "Karar öyle çünkü. Bu meşru bir haktır. Bir ana dilinin hakkının meşruiyeti konusunda bir hukuk anlayışını arkadaşlarımız, bugün ortaya koyacaklar. Savunma hakkını kullanacaklar" dedi.


KÜRTÇE CEVAPLA BAŞLADIKCK/TM ana davası saat 11.10'da başladı. Duruşmada tutuklu 104 sanık ile tutuksuz yargılanan 13 sanık hazır bulundu. Mahkeme başkanının yaptığı yoklama sırasında sanıklar önceki duruşmalarda olduğu gibi yine Kürtçe 'buradayım' ya da 'hazarım' şeklinde yanıt verdi. Tutuksuz sanıklardan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise Kütçe'nin Zazaca lehçesinde 'Buradayım' şeklinde yanıt verdi.