Siyaset Bir yolsuzluk iddiası da MHP'den

Bir yolsuzluk iddiası da MHP'den

13.01.2011 - 12:37 | Son Güncellenme:

.

Bir yolsuzluk iddiası da MHPden

MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, Kırıkkale Yeşil Vadi Su Birliği Başkanlığının mevcut İçme Suyu Arıtma Tesisi Revizyonu ihalesinde yolsuzluk yapıldığını ve ihaleye fesat karıştırıldığını iddia etti. Durmuş, yolsuzluğun İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Müsteşar Osman Güneş tarafından örtbas edildiğini ileri sürerek, Atalay ve Güneş’i istifaya çağırdı.

Haberin Devamı

Durmuş, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Kırıkkale Yeşil Vadi Su Birliği Başkanlığının mevcut İçme Suyu Arıtma Tesisi Revizyonu ve ilave işinde yolsuzluk yapıldığı iddiasını gündeme getirdi. Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz’ın aynı zamanda Yeşil Vadi Su Birliği Başkanı da olduğunu, Korkmaz’ın, SPK uzmanlarınca açılan davada 4 milyar 780 milyon TL idari para cezasına mahkum edildiğini belirten Durmuş "YİMPAŞ Ankara Şube Başkanı 2004 Alman Darmstadt Savcılığı tarafından dolandırıcılık kapsamında aranırken Nehir Medya Yayıncılık Filmcilik Tanıtım Sanayi ve Ticaret A. Ş yönetim kurulu üyesi olarak Beşir Atalay ile birlikte ortaktır. Dursun Uyar ile birlikte aranırken Beşir Bey’in desteği ile Kırıkkale Belediye Başkanlığına aday olarak seçime sokulmuştur" dedi.

Haberin Devamı

-"İHALEYE FESAT KARIŞTIRMA SUÇU İŞLENDİ"-

Yolsuzluk iddiasında bulunduğu İçme Suyu Arıtma Tesisi Revizyonu ihalesinin ilanında, ihaleye katılabilmek için ‘Minimum 45 bin m3/gün kapasiteli, nehir suyu arıtma özelliğine sahip ultra filtrasyon ve ters ozmoz ünitelerin bir arada bulunduğu tesislerin en az bakım onarım ve izlemeli olarak 1 yıl süre ile işlenmiş olması" şartının getirildiğini belirten Durmuş, bu şartın söz konusu tesisi ihaleden önce işleten ve montajını yapan Mpe Enginering A.Ş şirketi için getirildiğini savundu. Bu şart nedeniyle ihaleyi Mpe Enginering Şirketinin kazandığını belirten Durmuş, şu bilgileri verdi:

"İhaleye 3 firma katılıyor. Biri teklif vermiyor. Biri yetersiz bulunuyor. Netice olarak Mpe Enginering firması ihaleyi kazanmış oluyor. Söz konusu ihalede, ihaleyi kazanan firma Kimya Mühendisleri odasından bir büro tescil belgesi almamış, dolayısıyla mesleki yeterliliğini gösterir bir belge sunamamıştır. Dolayısıyla, oda üyesi olmayan, büro tescil belgesi bulunmayan firmaya iş ihale edilmiştir. Bu durum TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Başkanlığınca Ankara 15’nci İdare Mahkemesi Başkanlığına verilen şikayet dilekçesinde de yer almıştır. Yapılan bu eylem ‘ihaleye katılması mümkün olmayan bir isteklinin ihaleye katılmasını temin olduğu için TCK’nın 235’nci maddesinde yazılı ‘ihaleye fesat karıştırma’ suçu işlenmiştir."

Haberin Devamı

-"YOLSUZLUĞU ÖRTBAS EDEN BAKAN ATALAY VE MÜSTEŞAR GÜNEŞ İSTİFA ETMELİ"-

İşin ihalesini gerçekleştirecek ihale komisyonunda iki adet işin uzmanı bulunması şartı getirilmesine rağmen bu şarta da uyulmadığını kaydeden Durmuş, ihale komisyonunun Birlik Başkanı Veli Korkmaz tarafından oluşturulduğunu söyledi. İhalenin kendisine özgün bir projesi olmadığını, Hong Kong Pensillia Water firmasının kopya edilmesi yasaklanmış bir projesinin izinsiz alınarak kullanıldığını da iddia eden Durmuş "Daha önce YİMPAŞ davası sanığı olarak Almanya’daki savcılar tarafından yakalanma emri olan Veli Korkmaz, dinlemeye takılan Beşir Atalay’ı üniversite rektörlüğünden atıldığında, YİMPAŞ’a danışman olarak almıştır. Başkan Veli Korkmaz Bakan Beşir Atalay’ın velinimetidir. Bu borcunu onu belediye başkanı yaptırarak ve bu yolsuzluk dosyasında Vali’yi yönlendirerek ön inceleme dahi yaptırmadan ‘yolsuzluk yoktur, işleme konulmamıştır’ diye yazdırarak ödüyor.Bu durumu örtbas eden Müsteşar Osman Güneş’i ve Bakan Beşir Atalay’ı istifa çağırıyorum. Kırıkkale Valisini de tarafsız bilim adamları ve bilirkişileri, ilgili odalar ve üniversitelerden çağırarak ön inceleme yaptırmaya çağırıyorum. Vali bunu yapmazsa hakkında suç duyurusunda bulunacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

-"YOLSUZLUK BAŞBAKAN VE ARINÇ’A DA İLETİLDİ"-

Durmuş bir soru üzerine 2.5 milyon TL’lik bir kamu zararının söz konusu olduğunu belirtirken yolsuzluğun daha önce mektupla Başbakan Erdoğan ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a iletildiğini de savundu.