Siyaset Bu iş bitmiştir

Bu iş bitmiştir

02.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bu iş bitmiştir

Bu iş bitmiştir


Anayasa paketi için 5 nisanda yapılması planlanan ikinci tur oylama öncesinde MHP'li Ramazan Mirzaoğlu ve FP'li Abdullah Gül, Demirel'e şans tanımadı


Mirzaoğlu: Pazarlığa reaksiyon verildi

       Bir kişinin beşer yıllığına iki kez Cumhurbaşkanı seçilmesi düzenlemesini de içeren Anayasa paketi için 5 nisanda yapılması planlanan ikinci tur oylama öncesinde MHP'li hükümet üyelerinden de kötümser mesajlar yükselmeye başladı. MHP'li Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu, kameraların karşısında olduğunu unutarak yanındakilerle yaptığı sohbette, Anayasa paketiyle ilgili ikinci tur oylama için "Bitti o iş" dedi.
       "İdil - Ural Türk Aydınları Sempozyumu"na katılan Mirzaoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtlarken cumhurbaşkanlığı seçimiyle hükümetin ilgisi bulunmadığını, istikrarın bozulmasının söz konusu olmadığını söyledi. Mirzaoğlu ikinci oylamaya ilişkin de "Herkesin oyu kendi cebinde, vicdanında" dedi.
       Ancak Mirzaoğlu, sempozyumun başlamasını beklerken kameraların karşısında olduğunu unutarak, yanındakilere, "Pazarlığa reaksiyon verildi. 69. madde konusuna yanaşılmıyor. Bence bitti o iş" dedi.

       Her parti kendi adayıyla
       Başbakan Vekili ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, önceki akşam Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e, Anayasa değişikliği için yapılan ilk oylamada verilen büyük fire konusundaki görüşlerini aktardı. MHP yönetiminde yapılan değerlendirmelerde, ikinci turda maddeler üzerinde yapılacak oylamada referandumsuz kabul için sınır olan 367'ye ulaşılamaması durumunda paketin tümünün oylamaya sunulmayarak geri çekilmesi eğilimi dile getirildi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici, Milliyet'e, paketin geçmemesi durumunda her partinin kendi adayıyla seçime girebileceğini söyledi.

Gül: Milletvekilleri vicdanlarını dinledi

       FP genel başkan adayı, Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, Anayasa değişikliği önergesiyle ilgili olarak "Milletvekilleri, milletin sesini Meclis'te gösterdi. Bu iş bitmiştir" dedi.
       Gül, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği'nin (ASKON) "AB Sürecinde Türkiye" panelinin çıkışında Başbakan Bülent Ecevit'in açıklamalarıyla ilgili soruları yanıtlarken şunları söyledi:
       "Üstü kapalı tehdidin geri tepeceğine inanıyorum. Demirel'in bu tip beyanlarının nasıl geri teptiğini herkes gördü. O açıdan milletvekilleri içlerinden, vicdanlarından geçeni Meclis'te gösterdi. Bu iş bitmiştir."
       Gül, Ecevit'in FP ile uzlaşılabileceği yönünde mesaj verdiğinin ileri sürülmesi üzerine de "Biz uzlaşmaya her zaman varız. Yalnız bu uzlaşma genel bir demokrasi içinde olur. Türkiye'nin ve halkımızın çıkarlarıyla temel hak ve özgürlükleri söz konusu olduğunda herkesle uzlaşabiliriz" diye konuştu.

       AB güvenli bölge
       Gül, panelde de şu görüşleri getirdi:
       "AB adaylığının resmen açıklanmasından sonra Türkiye yeni bir sürece girdi, bir taahhüdün altına imza atıldı. Önceki dönemlerde Türkiye'nin AB'ye girmesine karşı çıkanlar, bugün olumlu bakmaya başladı, ancak dün Türkiye'yi birliğin içine sokmak için gayret edenler de bugün başka görünümler içine girdi. Evet, bir zamanlar biz bu işe çok tereddütlü bakıyorduk. Bazı kaygılarımız vardı. Geçen süreçte gördük ki, kendi iç dinamiklerimizde bazı sıkıntılarımızı gideremiyoruz. AB güvenli bir bölge gibi görünmeye başladı. Kendi içimizde başaramadığımız, halkımıza gereken demokratik ortamı sağlayamadığımız noktada, daha iyi bir konuma gelme kaygısıyla FP olarak bizler de samimi olarak AB'ye girmeyi destekliyoruz."

Yazarlar