Siyaset Buldan: Çetenin başı Ağar

Buldan: Çetenin başı Ağar

28.12.1996 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kardeşi Savaş Buldan'ın öldürülmesinin örtbas edildiğini belirten ağabey Buldan, eski İçişleri Bakanı Ağar'ı suçladı

Buldan: Çetenin başı Ağar

ÖLDÜRÜLEN Oramar Aşireti'nin Lideri Savaş Buldan'ın ağabeyi İsmet Buldan (55) "Cinayette devletin parmağı olduğunu başından beri biliyorduk. Çetenin başı ve azmettiren Mehmet Ağar'dır. Devlet artık bunu biliyor. Fail aramaya gerek yok hepsi belli" dedi.
Son çeteyi "Ağar - aşiret - ülkücü çetesi" olarak değerlendiren İsmet Buldan, "Devlet kardeşimin ölümünü `mafya ya da aşiret içi hesaplaşma' olarak açıkladı, olayı örtbas etti" diye konuştu.
Sakarya'nın Sapanca ilçesindeki ölüm üçgeninde başına kurşun sıkılarak öldürülen Yüksekova'nın koruculuğu kabul etmeyen aşiretlerinden Oramar'ın Lideri Savaş Buldan'ın ölümünden sorumlu tutulan DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Bucak'ın koruması Ayhan Çarkın'ın, "Savaş'ı da Adnan'ı da Hacı'yı da ben öldürdüm" demesi üzerine suskunluğunu Milliyet'e bozan ağabey Buldan, evinde şu açıklamayı yaptı:
"Savaş'la aşiretimiz mensubu Hacı Kıray ve Diyarbakır Liceli İşadamı Adnan Yıldırım'ı devlet içine sızmış bazı insanların öldürdüğünü başından beri biliyorduk. Aradan 2.5 yıl geçti. Bir kamyon bir otomobile çarptı ve bütün iş aydınlandı."

"DYP Hakkari Milletvekili Mustafa Zeydan, milletvekili olmadan önce beş parasızdı. Aşiretini silahlandırıp kirli işler yaparak devletin sırtından milyarlar kazandı" savını dile getiren Buldan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Zeydan'ın o dönemde bir binek aracı bile yokken şimdi ailesi Avrupa arabaya biniyor. Bunlar herhalde 200 milyon liralık milletvekili maaşıyla olmadı. Devlet asıl bunları araştırmalı. Yüksekova Çetesi ortaya çıktıktan sonra Zeydan Ailesi elindeki Avrupa arabaları sakladı. Niye? Geçen yıl PKK, Zeydan'ın üç bin koyununu kaçırdı. İstese bu koyunları PKK'dan alabilirdi, ama istemedi. Niye biliyor musunuz? Zeydan'ın PKK içindeki oğlu Yücel Zeydan dağda rahat rahat et yesin diye. Bu koyunlar kaçırılmadı, gönderildi.
Yüksekova Çetesi içinde bulunan Mustafa Zeydan'ın yeğeni Rüştü Zeydan çetenin tetikçisi. Korucu Rüştü şimdi serbestçe dolaşıyor. Yüksekova çetesinin ucu Ankara'ya dayanıyor."

"Ağar başkanlığında kurulan Ağar - aşiret - ülkücü çetesinin hedefi Kürt işadamlarını ortadan kaldırmaktır" diye konuşan Buldan, sözlerini şöyle noktaladı:
"Devlet aşiret üyelerine silah vererek çeteciliği hortlattı. Aşiretçiliğin bittiği, bütün insanların eşitliğinden bahsedildiği, ağalık baskısının kalktığı bir dönemde devlet kendi eliyle aşiretçiliği hortlattı. Urfa'da Bucak Aşireti'ni, Yüksekova'da Zeydan Aşireti ve Şırnak'ta Jirki Aşireti'ni devlet bu hale getirdi. Niye? Suçsuz insanlara baskı yapılsın diye."

Yazarlar