Siyaset Büyük Zafer coşkusu

Büyük Zafer coşkusu

31.08.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Büyük Zafer coşkusu

Büyük Zafer coşkusu

Büyük Zafer coşkusu
       30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 76. yıldönümü ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, bütün yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC'de törenlerle kutlandı.
       Ankara'daki ilk tören dün sabah Anıtkabir'de düzenlendi. Törene, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Salim Dervişoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlhan Kılıç, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Rasim Betir, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Necdet Timur ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Orgeneral Ergin Celasin'le üst düzey askeri yetkililer katıldı.
       Yüksek rütbeli askerler Aslanlı Yol'un girişindeki alanda toplanırken, subay, astsubay, harp okulu öğrencileriyle fakülte ve yüksekokul askeri öğrencileri mozolenin önündeki meydanda yerlerini aldı. Tören, Orgeneral Kıvrıkoğlu ve beraberindeki kortejin Aslanlı Yol'dan Atatürk'ün mozolesinin bulunduğu bölüme gelmesiyle başladı. Kıvrıkoğlu, üzerinde "Türk Silahlı Kuvvetleri" yazılı çelengi mozoleye koydu. Daha sonra saygı duruşunda bulunuldu.
       Orgeneral Kıvrıkoğlu, daha sonra kuvvet komutanlarıyla birlikte Misak - ı Milli Kulesi'ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Kıvrıkoğlu deftere şunları yazdı:
       "Eşsiz Komutan Atatürk, önderliğinde, aziz milletimizin ve onun özü Silahlı Kuvvetlerimizin gerçekleştirdiği en büyük zaferin 76. yıldönümünde minnet ve şükranlarımla huzurundayız. Kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri; sarsılmaz inancı, üstün disiplin ve feragat duygularıyla laik Cumhuriyetimizin bekçisi,
       istiklal ve demokrasimizin teminatı olarak görevinin başındadır. İlkelerini hayatiyet kaynağı olarak kabul eden Türk Silahlı Kuvvetleri, ulu önderine ve O'nun değerli silah arkadaşlarına en derin tazimlerini sunar."
       Anıtkabir'den sonra ikinci tören Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda yapıldı. TSK'nın komuta kademesinin kutlamaları kabul ettiği törende TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Başbakan Mesut Yılmaz, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer, CHP Lideri Deniz Baykal hazır bulundu.

       Hipodrom'da resmi geçit
       Bayram dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Tören Alanı'ndaki törenler, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Şeref Tribünü'ndeki yerini alması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törene, TBMM Başkanı Çetin, Başbakan Yılmaz, FP Genel Başkanı Recai Kutan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Sezer, Başbakan Yardımcısı ve Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kıvrıkoğlu, bazı bakanlar, yüksek yargı organlarının başkanları, kuvvet komutanları, bazı siyasi partilerin yetkilileri, askeri ve mülki erkanla yabancı ülke temsilcileri ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.
       Hipodrom'daki törende ilk olarak şeref tribününün önündeki tankın üzerinden konuşan Kara Harp Okulu birincisi Teğmen Ali Çakan, varlığını ülkesine ve ulusuna adayan Mehmetçiğin 26 Ağustos 1922'de şahlandığını ve 9 Eylül 1922'de hiç olmayacak hayaller peşinde koşan zavallıları denize dökerek Türk ulusunun asla esaret zincirine vurulamayacağını tüm dünyaya haykırdığını vurguladı. Çakan, "Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak için hep daha çok çalışacak ve canımızı seve seve feda edeceğiz" dedi.
       Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanı Tümgeneral Erol Özkasnak da, TSK'nın, Türk birliğinin ve vatanseverliğinin çelikleşmiş ifadesi ve laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin teminatı olduğunu belirtti.
       Konuşmaların ardından gösterilere geçildi. TSK Paraşüt Takımı'nın Türk bayraklarıyla yaptığı atlayışlar, töreni izleyen vatandaşlar ve konuklar tarafından ilgiyle izlendi. Paraşütçülerden birinin taşıdığı Türk bayrağıyla bir başka paraşütçünün göklerden yere indirdiği Atatürk posteri, şeref tribününün önünde açıldı.
       Daha sonra tören birliklerinin geçişi başladı. Muharip Gaziler, askeri dernek mensupları, Onur Taburu, Mehteran Bölüğü, Süvari Takımı, Karma Bando, Kara Harp Okulu Öğrenci Taburu, Astsubay Taburu, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı, Piyade Taburu, Karma Tabur geçişlerini yaparak, Cumhurbaşkanı Demirel'i selamladı. Bu arada, eğitim, Sikorsky, UH - 1 ve UH - 60 genel maksatlı ve kobra taarruz helikopterleri, F - 16 ve F - 4 uçaklarıyla tanker uçakları gösteri uçuşlarını gerçekleştirdi.
       Tören, ağır ulaştırma grubu, levazım sınıfı, tanklar, obüs, uçaksavar, rapier, çok namlulu roket, motorlu obüs ve topçu bataryalarının geçişlerinin ardından Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı Türk Yıldızları Akrobasi Timi'nin gösteri uçuşuyla sona erdi.

       BU yılki 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerinin ilgi çeken unsuru subayların bu coşkuya çocuklarıyla birlikte katılmasıydı. Atatürk'ün huzurunda saygı duruşunda bulunmak için sabahın erken saatlerinde Anıtkabir'e gelen askerlerin bazıları çocuklarını da getirdi. Smokiniyle karacı subayların en önünde yerini alan küçük bir çocuk, Cumhuriyet'in geleceğinin emin ellerde olacağını haykırır gibiydi. Üsteğmen Neşe Bala da İzmir Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenlere kucağındaki 10 aylık oğlu Göktürk'le birlikte katıldı.

       DOĞU ve Güneydoğu'da büyük güvenlik önlemleri altında yapılan 30 Ağustos kutlamalarında, Erzurum'daki asılsız bomba ihbarı dışında tatsız bir durum yaşanmadı.
       * Diyarbakır'daki törenlerde, PKK'nın intihar saldırısı olasılığı üzerine protokol bölümünde patlayıcı madde araması yapıldı. Geçiş güzergahına dağılan askerler, tören birlikleriyle birlikte yürüyerek iki koldan koruma yaptı. Kutlamalara katılan vatandaşlar ise sıkı aramalardan geçirildikten sonra tören alanına alındı.
       * Adana'da PKK'nın canlı bombalarla eylem yapma olasılığı polisi alarma geçirdi. Gece şok baskınlar yapan polis, törenlerin yapıldığı alanda kuş uçurmadı. Adana kent merkezinde 407 resmi ve çok sayıda sivil polis memurunun görev aldığı aramalarda, otel, bar, diskotek, kahvehane gibi umuma açık yerler tarandı. Kontrollerde, şüpheli 78 kişi gözaltına alınırken 100 gram esrar ele geçirildi.
       * Erzurum'da tören sırasında 155'e yapılan asılsız bomba ihbarı heyacan yarattı. Havuzbaşı'ndaki Atatürk Heykeli'ne çelenklerin konulmasının ardından 155 Polis İmdat telefonuna Merkez Postane'nin yanında bulunan kulübelerden yapıldığı tespit edilen bir ihbar geldi. Tören alanındaki güvenlik önlemler artırılırken, telefon kulübeleri kimlik kontrolü yapılarak ihbarcı veya ihbarcıların yakalanmasına çalışıldı.
       * Mersin'de Akdeniz Bölge Komutanlığı Bandosu 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle önceki akşam sokak konseri verdi. Atatürk Caddesi Atatürk Evi önündeki konsere Mersinliler büyük ilgi gösterdi.

       ZAFER Bayramı, Zenica'daki Türk Görev Kuvveti Komutanlığı'nda da törenle kutlandı. Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Bosna - Hersek Bağımsızlık Marşı'nın okunmasıyla başlayan törene eşi Rahşan Ecevit'le katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, konuşması ve askerlerle vedası sırasında duygulu anlar yaşadı.
       Ecevit törendeki konuşmasında, ulusal kurtuluş mücadelesinin başarısını simgeleyen zaferin 76. yıldönümünde, dost bir ülkedeki Türk askerleri arasında olmaktan mutluluk ve gurur duyduğunu söyledi.
       Türkiye Cumhuriyeti'nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Bosna -Hersek'in birliği, egemenliği, bağımsızlığı ve uluslararası planda tanınmış sınırları içinde toprak bütünlüğünün korunmasına yardıma devam edeceğini belirten Ecevit, şöyle devam etti:
       "Türk askeri Bosna - Hersek'te bugüne kadar üstlendiği görevi en iyi şekilde yerine getirmiş, asli görevi yanı sıra özellikle insani yardım alanındaki etkinlikleriyle de herkesin sevgisini ve saygısını kazanmıştır. Bundan haklı bir gurur duyabilirsiniz, Türk ulusu da sizlerle gurur duymaktadır."
       Konuşmasının bu bölümünde oldukça duygulanan Ecevit'in ağzından titreyerek dökülen kelimeler, törende bulunanları da etkiledi.
       Ecevit, Bosna - Hersek Federasyonu Cumhurbaşkanı Alia İzzetbegoviç'in, "Türk Birliği'yle kıvanç duyuyoruz. Bölge halkının her türlü insani gereksinmesini karşılamak için ellerinden geleni yapıyorlar" mesajını Türk Birliği'ne iletmesini istediğini belirterek, bu görevi yerine getirmekten gurur duyduğunu ifade etti.
       Konuklar Gençlik Marşı'yla uğurlanırken, Ecevitler ve askerlerin veda anında da çok duygulandığı gözlendi.
       Tören öncesinde Türk Görev Kuvveti Komutanı Kurmay Albay Orhan Akbaş ve diğer yöneticilerle bir süre görüşen, tören ardından da tugay binasındaki 30 Ağustos Kokteyli'ne katılan Ecevit, Zenica Televizyonu'nun sorularını yanıtlarken, "İyi bir ordu için savaş kazanmaktan çok, insanların gönüllerini kazanmak önemlidir. Zenica Türk Tugayı bunu başarmıştır" dedi.

       İSTANBUL'daki 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerine, kısa bir süre önce 1. Ordu Komutanlığı görevine gelen Orgeneral Çevik Bir evsahipliği yaptı. İlk tören, Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde İstanbul Valisi Erol Çakır, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çevik Bir, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan'la diğer kurum ve kuruluş temsilcilerinin anıta çelenk koymalarıyla başladı. Saygı duruşunun ardından, İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekildi. Daha sonra Orgeneral Bir, Anıt Şeref Defteri'ne, günün anlamını belirten bir yazı yazdı. Harbiye Orduevi'nde tebrikleri kabul eden Bir, Çakır ve Erdoğan, Vatan Caddesi'ndeki resmi geçitte ise askeri aracın üzerinden halkı selamladı. Töreni çok sayıda vatandaş izlerken, çevrede geniş önlem alındı. Yapılan aramalarda çok sayıda şüphelinin yanı sıra, üzerinde kuru sıkı tabanca bulunan bir kişi gözaltına alındı. Törene Bir'le Çakır'ın eşleri hazır bulunurken Erdoğan'ın eşi katılmadı. Sultanbeyli'de de Atatürkçü Düşünce Derneği İstanbul Şubesi'nce Atatürk Bulvarı'ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene, Kaymakam Hüseyin Eren, Belediye Başkanı Ali Nabi Koçak ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Doğu Silahçıoğlu katıldı. (Fotoğraf: Ümran AVCI)