Siyaset Çanakkale milliyet anlayışının manifestosu

Çanakkale milliyet anlayışının manifestosu

19.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Erdoğan, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 98. yıldönümünde “Çanakkale ruhunu anlayamayan milleti de anlayamaz, milliyeti de anlayamaz, milliyetçiliği de anlayamaz’ dedi

Çanakkale milliyet anlayışının manifestosu

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 98. yldönümü ve Şahitleri Anma Günü töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, millet ve milliyetçilik anlayışının Çanakkale Zaferi’nde olduğunu söyledi.
Törenler dün sabah saat 08.30’da Çanakkale’de Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Törene Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi Ian Biggs, Avustralya’lı askeri ateşe Albay Jim Buras, İngiliz askeri ataşesi Richard Robinson, İngiliz CWGC yöneticisi David Bennet, Avustralya elçilik müsteşarı Matt Mc Kean ile Avustralya’nın Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi de katıldı.
Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından 18 Mart Stadyumu’na geçildi. Stadyumdaki törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra bakanlar, CHP’li ve AK Parti’li milletvekilleri katıldı; 15 bin kişilik stadyum tamamen doldu. Törende 1915 yılında Çanakkale’de şehit olan askerlerin torunları da yer aldı.

KÜÇÜK MÜCAHİT AĞLATTI
Törende 253 bin şehit anısına Çanakkale’ye verilen ve üzerinde ’Çanakkale Geçilmez’ yazan altın madalya, Türk Bayrağı’na takıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gönderdiği kutlama mesajında “Çanakkale barışın anlam ve değerini tüm insanlığa anlatan bir ibret abidesidir” dedi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Nejdet Özel ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da kutlama mesajı gönderdi.
Mesajlarının okunmasının ardından sahneye çıkan Doğu Türkistanlı, 5 yaşındaki Mücahit Kaşkarlı’nın, “Selamün Aleyküm” diyerek başladığı konuşmasının ardından okuduğu Çanakkale Şehitleri’ne adlı şiir, vatandaşlar ve şeref tribünündekiler tarafından uzun süre alkışlandı, bazı dinleyiciler şiire ağladı. Şiiri bitirdikten sonra, “Sayın Başbakanımı öpebilir miyim?” dedi. Başbakan Erdoğan’ın yanına götürülen minik Mücahit, Erdoğan’ın elini öptü.

MİLLET TANIMI YAPTI
Törende bir konuşma yapan Erdoğan, şunları söyledi: “Çanakkale zaferi bir etnik kökenin, bir ırkın, bir kavmin değildir. Bu büyük zafere İstanbul ne kadar sevindi ise Diyarbakır da o kadar sevinmiştir. Bu muhteşem kahramanlık karşısında İzmir ne kadar iftihar etti ise Beyrut, Bağdat, Şam o kadar iftihar etmiştir. Bizim millet, milliyet ve milliyetçilik anlayışımızın sınırları Çanakkale’de çizilmiş, milliyet kavramı Çanakkale’de ruhunu, özünü, kökünü bulmuştur. Şehitliklerimiz bizim kimlik kartımızdır. Burada aynı zamanda bizim millet ve milliyet anlayışımızın da adeta manifestosu yazılmıştır. Çanakkale’de şehitliklerdeki mezar taşlarında İstanbullunun yanında Diyarbakırlı da var. İzmirlinin yanında Bitlislisi var. 81 vilayet bu gün olduğu gibi Anafartalar’da, Arıburnu’nda tek millet haline gelmiş aynı mezar içinde birbirine kardeş olmuştur.”

Haberin Devamı

Şehitlikte söz verdi
Başbakan Erdoğan, Çanakkale Şehitler Abidesi’nde yapılan törende “Aziz şehitlerimizin huzurunda bir kez daha söz veriyoruz; tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet diyoruz. Onların aziz hatırasına halel getirecek her girişimin karşısında, onlar gibi onların birer evladı olarak göğsümüzü siper edeceğiz” dedi. Erdoğan, daha Fırkateyn, Hücumbot, Karakol Botları ile Deniz, Kara, Sahil Güvenlik ve Özel Kuvvetler Komutanlığı helikopterleri geçit törenini izledi. Mürettebat güverteye çıkarak Erdoğan’ı denizci selamı ‘Çimariva’ ile selamladılar. Erdoğan Yüzbaşı Yalın Ahbap yönetimindeki F-16 gösteri uçağı Solo Türk’ün gösterisini izledi.

‘Şimdi biz neyi paylaşamıyoruz?’
Törende konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 2011 yılında Diyarbakır’ın Sur ilçesi ile kardeş olduklarını anlattı. Gökhan, “Surlu çocuklar Çanakkale’de ilk kez denize girdi, şehitliklerimizi gezdi. Yaşlı gözlerle yüzlerce binlerce Mehmet’in arasında hemşehrilerini aradılar. Anladık ki Mehmet’in Aydınlı’sı, Urfalısı, Muşlusu yok. Tüm Mehmetler bir Çanakkale’de. Bizler 98 yıl önce binlerce şehit vererek bütün bedelleri ödeyerek bu zaferi hep birlikte kazanmadık mı? Şimdi neyi paylaşamıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Başbakan’a cam paravan
18 Mart Stadyumu’nda yapılan törende Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın oturduğu Şeref tribününün çevresine bu yıl ilk kez, camdan paravan yapıldı. Paravanın rüzgar geçirmemesi ve protokole yönelik herhangi bir madde atılmaması için yapıldığı kaydedildi.