Siyaset Çavuşoğlu S-400’de son sözü söyledi: Durdurma ya da erteleme yok

Çavuşoğlu S-400’de son sözü söyledi: Durdurma ya da erteleme yok

16.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Rusya’dan alınan S-400 savunma sistemleriyle ilgili konuşan Dışişleri Bakanı, ‘Şu anda erteleme ya da durdurma söz konusu değil. Bu bitmiş bir anlaşmadır’ ifadelerini kullandı

Çavuşoğlu S-400’de son sözü söyledi: Durdurma ya da erteleme yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, S-400 alımına yönelik, “Şu anda erteleme ya da durdurma gibi herhangi bir şey söz konusu değil. Gündemde de değil. Bu bitmiş bir anlaşmadır” dedi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, dün Romanya Temsilciler Meclisi Avrupa İşleri Komisyonu Başkanı Angel Tilvar’ı kabulünün ardından Avrupa Birliği (AB) Başkanlığı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD’nin S-400 hava savunma sistemlerinin F-35’lere ve NATO sistemlerine tehdit oluşturabileceği iddiası üzerine Türkiye’nin ortak bir çalışma grubunun kurulması teklifinde bulunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Bu komisyonun içinde NATO’nun da olması gerektiğini söyledik” diye konuştu.

Komisyon çalışmaları

ABD tarafıyla bu komisyonun kurulması, amacı hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını anlatan Çavuşoğlu, “Bu aşamadayız yani şu anda erteleme ya da başka durdurma gibi herhangi bir şey söz konusu değil. Gündemde de değil. Biz böyle bir çalışma grubu olacaksa ön şartsız bir şekilde bunu yürütmek, başlatmak isteriz” dedi. Çavuşoğlu, ABD’nin endişeleri ile ilgili uzmanların karar vermesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Biz bu konuda kendimize güveniyoruz. O nedenle böyle bir yapıcı teklifte bulunduk. ABD de kendisine güveniyorsa daha önce de söylediğim gibi bu önerimizi kabul etmesi lazım. Ertelemeyi niye biz konuşalım? Ertelemeyle bu sürecin bir ilgisi yok. Bu bitmiş bir anlaşmadır. Şu anda ertelemeyle ilgili konuyu konuşmanın zamanı da değil. Bu komisyon oturur, çalışır ve raporunu da hazırlar. Ondan sonra biz değerlendirmemizi yaparız. Bu ön şartlarla bir yere varmak mümkün değil. ABD de yapıcı ve iyi niyetliyse bu teklifimizi kabul eder ve uzmanlar bunu değerlendirir.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesine değinen Çavuşoğlu, “İdlib konusunda çalışma grubunun bir an önce bir araya gelmesi konusunda iki devlet başkanı mutabık kaldılar. Öncelikle rejimin bu saldırgan tutumunun değişmesi lazım. Saldırılarını durdurması lazım” dedi.

‘Suriye’de siyasi çözüm dahil en önemli aktörüz’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı (YTB) tarafından Ankara TOBB’da gerçekleştirilen “Türkiye Bursları Türkiye Söyleşileri” programında öğrencilere hitap etti. Türkiye olarak Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik süreci dışında dünyanın her yerindeki örgütlerele yakın iş birliği içinde çalışmak istediklerini söyleyen Çavuşoğlu, “Girişimci ve insani dış politikanın yansıması olarak dünyanın her yerinde katkı sağlamak istiyoruz” ifadesini kullandı.
Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti: “Suriye’deki sorunun çözümü için herkesle birlikte çalışmak zorundayız, tüm aktörlerle. Cenevre’de, Astana’da, Soçi’de, Anayasa Komisyonu’nun kurulması, ateşkesin devam etmesi, İdlib’de ateşkesin ve sakinliğin, sükunetin korunması, diğer taraftan göçmenlerin gönüllü olarak özellikle teröristlerden temizlediğimiz bölgelere geri dönmesi gibi insani ve güvenlik boyutuyla, her boyutuyla, siyasi çözüm dahil biz en önemli aktörüz.”

Haberin Devamı

Çavuşoğlu S-400’de son sözü söyledi: Durdurma ya da erteleme yok

Çavuşoğlu, Romanya Temsilciler Meclisi Avrupa İşleri Komisyonu Başkanı Angel Tilvar’ı kabul etti.

‘30 YIL DAHA BEKLEMEYELİM’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li Politico gazetesi için, “Haydi Türkiye’nin AB üyeliğini yeniden rayına oturtalım” başlıklı bir makale kaleme aldı. Çavuşoğlu makalede “Türkiye’nin bir darbe girişimiyle, terör örgütleriyle ve mülteci akınıyla aynı anda mücadele ettiğini unutmamak gerekir. Normal şartlar altında bunlardan sadece biri bir ulusu titretmek için yeterli. Ancak, Türkiye hepsini gördü ve direndi. Tek istediğimiz bu gerçeklik karşısında anlayış ve dayanışma gösterilmesi. Yakın tarihteki dönüm noktaları, Türkiye-AB ilişkisinin stratejik önemini defalarca kanıtladı. Ekonomik, politik, güvenlik ve kimlikle ilgili konular Türkiye’nin AB için stratejik bir ortaktan daha fazlası olduğunu gösterdi. AB üyesi olsaydık, bugünün son derece değişken dünya düzeninin zorluklarını müşterek ele alma konusunda daha yetkin olacağımıza inanıyorum. Bunun için 30 yıl daha beklemeyelim” dedi.