Siyaset Cesur musunuz yoksa küstah mı?

Cesur musunuz yoksa küstah mı?

29.02.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eğitimi 12 yılda kademelendiren öneri görüşülürken, Eğitim İş Genel Başkanı Demir “Cesaret mi, cehaletin küstahlığı” nitelemesini yapınca ‘hakaret’ tartışması yaşandı

Cesur musunuz yoksa küstah mı

8 YILLIK kesintisiz eğitimi 4+4+4 şeklinde 12 yılda kademelendirmeyi öngören yasa teklifinin alt komisyon görüşmesinde, “siyasi hakaret” tartışması yaşandı. Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Veli Demir’in, teklifin “bilginin cesareti yerine cehaletin küstahlığını yapılandırdığını” söylemesi üzerine Ak Parti Amasya Milletvekili Avni Erdemir, Demir’in hakaret ettiğini belirterek, “Bu tür hakaretlerin olduğu yerde bilimsel değerlendirme yapılamaz” dedi. CHP İstanbul Milletveli Nur Serter ise, “Yasa siyasi bir yasa. Siyasi bir teklif ama teknik değerlendirme istiyorsunuz. Eleştiriler üslubu içerisinde yapılmalı” diye konuştu.

Bankacılığa yasa teklifi
Kesintisiz 8 yıllık eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran kanun teklifiyle ilgili TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon çalışmaları dün başladı.
Alt Komisyon Başkanı Ak Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, görüşleri dinledikten sonra pedagojik yaklaşımla, en doğrusunu yapmaya çalışacaklarını ve bir metin oluşturacaklarını belirterek, “iktidar-muhalefet anlayışıyla hareket etmeyeceklerini” kaydetti. Teklifte BDDK ve TMSF başkanlarının bir dönem daha görev yapabilmelerine olanak tanıyan hüküm de yer almış, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu konudan haberdar olmadığını belirtmişti.

Teklif geri çekilsin
Eğitim Sen ve Eğitim İş, yasa teklifinin geri çekilmesini isterken, sendikaların sundukları görüşler özetle şöyle:
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: Yalnızca engelli ve hasta öğrenciler için açıköğretim sistemi uygulanmalı. 1997’de İHL’leri bitirelim diye mesleki eğitime darbe vuruldu, eğitime ihanettir. Katsayı adaletsizliği kaldırılmalı. İHL’lerin orta kısmı vatandaşın talebi varsa açılmalı ancak din dersi seçmeli olmalı. Hıristiyan çocuğa neden Müslümanlığı anlatalım?

Ortaöğretim zorunlu olmamalı
Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer: Teklifle değiştirilecek yasa maddeleri 28 Şubat post modern darbesinin ürünü. Öğrenciler, kesintisiz zulüm dayatmasına mahkum edildi. Teklif yetersiz. Kesintisiz zorunlu eğitim 6-15 yaş grubundaki çocukları mağdur etti. Küçük yaş gruplarına yönelik okul içi şiddet ve taciz olaylarının sayısının arttı. Okul öncesi eğitimin zorunlu olmamalı, teşvik edilmeli. Ortaöğretim için yasal zorunluluk değil, teşvik esaslı zorunluluk algısı üretilmeli. 1 yıl isteğe bağlı okulöncesi eğitim, 4+4 zorunlu 8 yıllık temel eğitim, 4 yıl isteğe bağlı ortaöğretim sistemi uygulanmalı.

Yeni sınav sistemleri doğar
Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız: İlköğretim 1. kademesinin 4 yıl olması dolayısıyla öğretmen fazlalığı ortaya çıkacak. Mesleğe yönlendirme ilköğretim 2. kademede başlayacağı için yeni sınav sistemi konma zorunluluğu olacak. Teklifte siyasal öncelikler var.

Çocuk gelin sayısı artar
Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir: Teklif çocuk işçi ve çocuk gelin sayısını artırır. Temel eğitim 4 yıla düşürülecek. Öğretim Birliği Yasası ortadan kaldırılıyor. Mektep-medrese ikilemi yeniden yaratılmaktadır. Temel eğitim 9 yıl kesintisiz olmalı. Zorunlu eğitim 1 yıl okul öncesi olmak üzere 13 yıla çıkarılmalı. Din eğitimi seçmeli olmalı, notla değerlendirilmemeli.