Siyaset CHP’den OHAL ilanı

CHP’den OHAL ilanı

18.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP, başkanlık sisteminin gelmemesi için sadece parti içinde değil, Türkiye çapında olağanüstü hal ilan etme kararı aldı. Bu kapsamda STK’larla buluşulacak, ‘gönüllüler ordusu’ kurulacak

CHP’den OHAL ilanı

CHP, “tek adam rejimi” olarak tanımladığı başkanlık sistemine karşı toplumun farklı katmanlarını harekete geçirmek için bir dizi eylem kararı aldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Bu mücadele sadece CHP’nin değil. Türkiye’nin bekası ve geleceği için herkes çaba göstermeli” talimatı doğrultusunda, önce sivil toplum kuruluşlarıyla bölgesel toplantılar yapılacak, ardından il ve bölge bazında “gönüllüler ordusu” kurulacak.
Kılıçdaroğlu başkanlığında dün gerçekleşen MYK toplantısı yaklaşık 3 saat sürdü. Milliyet’in aldığı bilgilere göre toplantıda, henüz kamuoyuyla paylaşılmamış olsa da hükümet sistemini değiştireceği anlaşılan anayasa değişikliği taslağına yönelik konu ele alındı. Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın silahlı saldırının ardından ilk kez katıldığı MYK toplantısında Kılıçdaroğlu’nun, “Bu ortamda bir anayasa tartışmak aslında doğru değil çünkü bir tartışma ortamı ne yazık ki yok. Medya organları tamamen teslim alınmış durumda. Bu mücadele sadece CHP’nin değil. Türkiye’nin bekası ve geleceği için herkes çaba göstermeli, herkesi çaba göstermeye davet etmeliyiz” dediği öğrenildi. .
Mitingler yapılacak
Kılıçdaroğlu’nun, “herkes çaba göstermeli” talimatının ardından, toplumun farklı katmanlarını harekete geçirmek adına bir dizi eylem kararı alındı. Bu çerçevede, bir süre önce rafa kaldırılan “Büyük Buluşma” toplantıları ekseninde sivil toplum kuruluşlarıyla bölgesel toplantılar yapılması kararı alındı. İlki 24 Kasım’da Antalya’da yapılacak toplantıların Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın koordinasyonunda hazırlanması kararlaştırıldı. Toplantılar için, “cumhuriyete ve demokrasiye bağlı” tüm sivil toplum kuruluşlarına çağrı yapılması kararlaştırıldı. Aynı kapsamda bir “gönüllü ordusu” kurulması amacıyla il ve ilçe örgütlerince, “kendisini sorumlu hisseden, Türkiye’nin geleceğine yönelik kaygı hisseden” tüm yurttaşlara çağrı yapılacak. Bu vatandaşlar, önce illerde biraraya getirilecek, daha sonra Ankara’da ortak bir toplantıya davet edilerek, başkanlık sistemine karşı parlamenter demokrasi ve Parti Meclisi bildirisini anlatılacak. Parti kurmayları bu süreci, “Adeta bir olağanüstü hal ilan edilecek, eski milletvekilleri, eski siyasetçilere de çağrı yapılacak” biçiminde yorumladı. Bu çerçevede, “Türkiye’yi böldürtmeyeceğiz” temalı ilk miting de 3 Aralık’ta Adana’da gerçekleştirilecek.
MHP hedef alınmayacak
Toplantıda, bundan sonraki süreçte başkanlık sisteminden yana tavır takınan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve MHP kurumsal kimliğinin doğrudan hedef alınmayacağı, MHP tabanına hitap edilecek zemin oluşturulması kararı alındı. Bazı MYK üyelerinin, “İktidarın peşine takılan milliyetçileri anlamak mümkün değil. İktidar partisi dün PKK ile iş tutuyordu, şimdi milliyetçilerle iş tutuyor” değerlendirmesinde bulunduğu ifade edildi. MYK üyelerinin aynı zamanda, “Gittiğimiz illerde Ege’de Karadeniz’de İç Anadolu’da MHP’lilerin büyük ilgisiyle karşılaşıyoruz. Ülkü Ocakları üyeleri, MHP’li kadın ve gençler parti kararı olsa bile referandumda ‘hayır’ oyu kullanacaklarını anlatıyorlar” dedikleri öğrenildi.