Siyaset CHP'de kılıçlar yarın yeniden çekilecek

CHP'de kılıçlar yarın yeniden çekilecek

05.09.2014 - 18:23 | Son Güncellenme:

CHP'de, olağanüstü kurultayın yarın yapılacak ikinci gününde, Parti Meclisi (PM) için büyük bir çekişmenin yaşanması bekleniyor.

CHPde kılıçlar yarın yeniden çekilecek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 740 delegenin oyunu alarak kazandığı kurultayın ilk gününde, Muharrem İnce'nin aldığı oy yönetimde sürprüz etkisi yarattı. 415 delegenin oyunu alan İnce, böylece geçerli oyların yüzde 36'sını almış oldu. İnce'nin 200-300 bandında bir oy alacağı tahminleri yapılıyordu. Bu tablo, yarın yapılacak PM seçimindeki çekişmenin daha da şiddetli olacağının göstergesi olarak yorumlandı.

Haberin Devamı

Asıl yarış PM için

Kurultayda asıl yarış yarın yapılacak PM için yaşanacak. 60 üyeli PM'nin 8 üyesi Kılıçdaroğlu'nun önereceği 12 kişilik bir liste üzerinden seçilecek. Bu 8 üye Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu'nu temsil edecek. Diğer 52 üye için ise çarşaf liste uygulamasıyla tüm CHP üyelerine açık olan bir yarış yaşanacak. Parti kulislerinde PM için aday sayısının bine yaklaşabileceği ifade ediliyor. Kulislerde Kılıçdaroğlu'nun ve İnce'nin anahtar listeleri dışında, kendilerini Sol Kanat Hareketi olarak tanımlayan bir grubun da anahtar liste çıkaracağı, başka listelerin de kurultayda delegeleri sunulabileceği ifade ediliyor. Eski Genel Sekreter Önder Sav, İnce'yi destekleyecek ve ayrı bir anahtar liste çıkarmak yerine İnce'nin listesine katkı sunacak.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu'nun mevcut MYK'sında yer alan Gürsel Tekin, Erdoğan Toprak, Veli Ağbaba, Şafak Pavey, Burhan Şenatalar ve Sencer Ayata'yı anahtar listesine almasına kesin gözüyle bakılıyor. Bunun dışında eski Saadet Partisi milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Koray Çalışkan'da anahtar listenin eeng üçlü adayları.

İnce'nin ise listesinde Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu, Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Adana Milletvekili Ümit Özgümüş ile 22. ve 23. dönem milletvekillerinin yer alması bekleniyor.


Kurultayda kendilerini Sol Kanat Hareketi olarak tanımlayan bir grubun da PM için anahtar liste çıkarması bekleniyor. Eski bakanlar Ercan Karakaş, Fikri Sağlar, Murat Karayalçın, eski milletvekilleri Kenan Sönmez, Özkan Kaplan ve gazeteci Necdet Saraç'ın bu listede olabileceği dile getiriliyor.