Siyaset CHP’den ekonomide yeni vizyon projesi

CHP’den ekonomide yeni vizyon projesi

08.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu geçen hafta yaptığı konuşmalarda ülkeyi krizden çıkaracak çözümler için ‘Kasım sonunu bekleyin’ değerlendirmesinde bulunmuştu. Milliyet’in edindiği bilgiye göre CHP lideri, ay sonunda partisinin ekonomide yeni vizyon projesini açıklayacak, “Türkiye ekonomisini nasıl şaha kaldıracaklarını” anlatacak...

CHP’den ekonomide yeni vizyon projesi

MEHTAP GÖKDEMİR- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kısa süre önce “Sürüklendiğimiz kriz girdabının tek çözümü budur; temiz yatırım, güçlü üretim. Bay Kemal’in Türkiye için çok büyük planları var, Kasım sonunu bekleyin” açıklamasında bulunmuştu. Ardından geçen hafta gerçekleştirdiği Londra ziyaretinde de, “Temiz paranın girdiği sokaktan, kirli para hemen kaçar. Ben bu parayı bulup getireceğim. Bunun için Londra’dayım. Burada görüşeceğim bazı yatırım bankaları ve girişim sermayesi fonları dünyada 5 Trilyon Dolar parayı yönetiyor. Halkımdan ricam, sabırla Kasım sonunu bekleyin” ifadesini kullanmıştı.

Haberin Devamı

‘Büyük bir proje’

CHP liderinin söz konusu paylaşımları çerçevesinde yapacağı açıklama merakla beklenirken, parti kurmayları Kılıçdaroğlu’nun ekonomiye ilişkin bir vizyon belgesi açıklayacağını belirterek, şu değerlendirmeleri yaptılar:
“Biraz Merkez Türkiye Projesi, biraz ekonomi, biraz teknolojinin yer aldığı ekonomi vizyon projesi. Türkiye ekonomisini nasıl şaha kaldıracağımıza ilişkin bir büyük proje. Vizyon belgesi derken özellikle belli alanlardaki o alana bakış açımızı anlatacağız. Bilim, teknoloji, araştırma, dünya ile bütünleşme bunların hepsi var. CHP’nin iktidarında bu alanda neler yapılacağı anlatılacak.”

‘Gelir tabana yayılacak’

CHP’li kurmaylar her vaadin nasıl yerine getirileceğinin de görüleceğini ifade ederek, programın yenilikçi teknoloji fonları başta olmak üzere, Türkiye’ye sürdürülebilir, iklime dost ve katma değeri yüksek yabancı yatırım girişini sağlayacağını söyledi. Program ile ülkeye temiz ve üretken yatırım kaynaklarını çekmenin zemininin oluşturulmasının hedeflendiğini belirttiler. Türkiye’nin büyümesi ve gelirin tabana yayıldığı bir sistemin tesis edilmesi için yapılan hazırlıkların duyurulacağını kaydettiler.

Haberin Devamı

CHP’nin bazı vaatleri

CHP’nin sanayi ve teknoloji, ekonomi, enerji alanında bugüne kadar açıkladığı vaatlerden bazıları şöyle:

*Teknoloji ve Altyapı Bakanlığı kurulacak.

*FABKA projesi ile girişimcilere düşük maliyetli anahtar teslim fabrikalar inşa edilecek.

*Arıtma tesislerinin enerji bedellerini devlet ödeyecek.

*Enerji kooperatiflerinin yaygınlaşması teşvik edilecek.

*Yenilenebilir enerji için YEKDES adında yeni bir destekleme mekanizması kurulacak.

*Her OSB’de teknik eğitim veren 6 yıllık ve yatılı teknoloji lisesi kurulacak.

*Katma değeri yüksek ürün üretecek firmalar için özel kredi ve vergi desteği sağlanacak.

*Tarım kooperatiflerinin yaygınlaşması teşvik edilecek.

*Kara liste bir defaya mahsus silinecek: Ödenmeyen banka borçları, çekler ve protesto edilmiş senetler nedeniyle kara listede yer alan KOBİ’ler, bir defaya mahsus kara listeden çıkartılarak finansmana erişimleri kolaylaştırılacak.

Haberin Devamı

*Türkiye’ye özgü Yeşil Mutabakatı hazırlanacak.

*Kış aylarında elektrik faturalarında KDV indirilecek.

*Doğal gaz faturalarında KDV ve ÖTV kaldırılacak.

*65 yaş üstü vatandaşlara yakacak yardımı verilecek.