Siyaset CHP'li Hamzaçebi'den İran uyarısı

CHP'li Hamzaçebi'den İran uyarısı

12.01.2011 - 13:55 | Son Güncellenme:

.

CHPli Hamzaçebiden İran uyarısı

CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği eleştirerek, "Bugün İran’da, üniversitelerde dövme ve kot pantolon yasaklandı. Ne ilgisi var denecektir. Yani buralara kadar gidebilir. Mersin’de bir okulumuzda kız ve erkek öğrencilerin birbirine 45 santimetre yaklaşmasını yasaklayan bir okul müdürü var. Bunların hepsi tesadüf olamaz" diye uyardı.

Haberin Devamı

CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Çek Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin sahibi CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ile birlikte TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

-CHP, ÇEK MAĞDURLARINA AF İSTİYOR-

Ekonomik kriz nedeniyle vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırıldığına işaret eden Hamzaçebi, ekonomik kriz nedeniyle çeklerini ödeyemeyenlere bir kolaylık sağlanması gerektiğini söyledi. Bu yöndeki öneriyi, Torba Tasarı’nın görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunduklarını hatırlatan Hamzaçebi, "Maalesef bu görüşümüz kabul görmedi. Tasarı, ocak ayı sonunda TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak. Genel Kurul görüşmeleri sırasında bu sorunu çözmek amacıyla benzer öneriyi AKP ve diğer partilere götüreceğiz" dedi.

Haberin Devamı

-CEZAEVİNDEN GELEN MEKTUPLARI OKUDU-

Cezaevlerinden gelen mektupları da okuyan Hamzaçebi, bu konuya bir çözüm bulunmasını istedi.

Teklifin sahibi Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de, çekin karşılıksız çıkması ile ilgili fiilin suç olmaktan çıkarılması gerektiğini ifade ederek, AKP’den söz konusu teklife destek istedi.

-CHP’DEN EMEKLİLERİ SEVİNDİRECEK TEKLİF-

CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, 2011 yılında emekli maaşlarına yapılacak zamlara ilişkin yasal düzenlemenin Torba Tasarısı’ndan ayırarak TBMM’de hemen görüşülmesi için hazırladığı teklifi TBMM Başkanlığı’na verdiğini açıkladı. Teklif ile emeklilerin bir an önce emekli maaşı zammından yararlanmalarının sağlanmasının amaçlandığını vurgulayan Hamzaçebi, şöyle dedi:

"2011 yılında yapılacak artışlara ilişkin madde Torba Kanun’a kondu. En iyi ihtimalle ocak ayının sonunda bu düzenleme Genel Kurul’da ele alınabilecek. 6.5 milyon emekliyi ilgilendiren bu maddeyi hemen bugün Torba Tasarısı’ndan ayırarak TBMM’de görüşebiliriz. Buna yönelik teklifimi TBMM Başkanlığına sunuyorum. İçerik tasarı ile aynıdır. Hükümetin öngördüğü zammın sınırlarını aşan bir zam önerisi değil. Yarın, teklif Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülebilir, öbür gün de Genel Kurul’da karara bağlanabilir."

Haberin Devamı

-İRAN UYARISI-

Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği eleştiren Hamzaçebi, şu uyarıyı yaptı:

"Yasaklar içeriyor. Bu yasakçı bir anlayıştır. Bugün İran’da, üniversitelerde dövme ve kot pantolon yasaklandı. Ne ilgisi var denecektir. Yani buralara kadar gidebilir. Mersin’de bir okulumuzda kız ve erkek öğrencilerin birbirine 45 santimetre yaklaşmasını yasaklayan bir okul müdürü var. Bunların hepsi tesadüf olamaz. Bunların hepsini birlikte değerlendirdiğimizde bir yasakçı anlayışın Türkiye’ye hakim olmaya çalıştığını görüyoruz. Bu demokrasiye aykırıdır."

-"YARGI TARAFSIZ HAREKET ETMELİ"-

Bir basın mensubunun, "Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın ‘taburcu edilebileceğine’ ilişkin raporu mahkemeye göndermediği öne sürülen İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü’nün Müdürü Prof. Dr. Erhan Kansız, ‘Ergenekon’a yardım ve yataklık’ suçundan tutuklandı, nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna Hamzaçebi, şöyle dedi:

"Konu yargıya intikal etmiş bir konudur. Yargının tarafsız hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu bir iddiadır. Sayın Haberal ile ilgili olarak bugüne kadar kamuoyunu tatmin eden açıklamayı hiç kimse yapamamıştır. Bu konuda da yargı ne karar verecek merak ediyorum ama kamuoyunu tatmin edecek bir gerekçe ortaya konulabilmesini zor görüyorum, umarım yanılırım."

Haberin Devamı

-"TASARIYI DEĞERLENDİRİYORUZ"-

"Anayasa Mahkemesi’nin çalışma usullerini düzenleyen tasarıyı nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna da Hamzaçebi, şöyle dedi:

"Tasarıyı değerlendiriyoruz. O değerlendirme sonucunda gerekli açıklamaları yapacağız. Bugün için açıklama yapılmasını erken buluyorum. CHP olarak Anayasa Mahkemesi’nin yeni yapısıyla hemen politize olup politik kararlar vereceği gibi bir düşünce içinde değiliz. Hükümetin niyeti orayı politize etmektir. Ama biz Anayasa Mahkemesi kararlarını daha ortaya koymadan böyle bir yargıya varmayı insafsızlık olarak görürüz."

CHP’li Hamzaçebi, tutukluluk süresi ile ilgili yaşananları hatırlatarak, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i istifaya çağırdı.

Haberin Devamı

-NEBİL İLSEVEN-

Bir basın mensubunun, "Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul İl Başkanlığı’na atanan Nebil İlseven’in yargılanması için altı yıl önce TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu’nun raporuna imza attı, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna Hamzaçebi, şöyle dedi:

"Hiçbir çelişki görmüyorum. Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu’nun iddiası bir iddiadır. Bu iddiayı yargıya intikal ettirecek olan bir hükümet olması gerekir. Bu süreci siz işletmeyip bu raporlar üzerine hiçbir işlem yapmıyorsanız, daha sonra bunun üzerine hiç kimsenin bir iddiada bulunma şansı yoktur. Sayın Nebil İlseven’in ben o konularda gayet sorumlu bir şekilde hareket ettiği kanaatindeyim. Eğer aksine bir şey varsa hükümet, Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu ortaya koyar, soruşturulur."

"Aynı raporda Kılıçdaroğlu, muhalefet şerhi koydu" hatırlatması üzerine Hamzaçebi, "Yani Sayın Kılıçdaroğlu, üstüne gidelim diyor. Çok geniş kapsamlı bir konudur. Hükümete yöneltelim, parlamento çoğunluğunuz var, bu rapor uyarınca ne yaptınız" diye sordu.

Yazarlar