Siyaset CHP'li Özyürek: Tarikat işleri şeyhi diyanet işler başkanı

CHP'li Özyürek: Tarikat işleri şeyhi diyanet işler başkanı

23.12.2010 - 15:08 | Son Güncellenme:

.

CHPli Özyürek: Tarikat işleri şeyhi diyanet işler başkanı

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, Torba Tasarısı’na eklenen önerge ile tarikat şeyhlerin Diyanet İşleri Başkanı, bir holding yöneticisinin de Gelir İdaresi Başkanı olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, İzmir Milletvekili Bülent Baratalı ve İzmir Milletvekili Harun Öztürk, Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’nda görüşülen Torba Tasarısı ile ilgili basın toplantısı düzenledi. 21 maddelik tasarının yaklaşık 160 maddeye ulaştığını ve "çuval"a döndüğünü ifade eden Özyürek, tasarıya son anda eklenen düzenlemeleri eleştirdi. AKP tarafından Ceza Kanunu, Yargıtay ile ilgili değişikliklerin önergelerle Torba Yasa’ya ilave edilmek istendiğini ifade eden Özyürek, bunun İçtüzüğe aykırı olduğunu söyledi.

-"ÖĞRENCİ AFFINI DESTEKLİYORUZ AMA YERİ TORBA YASA DEĞİL"-

Dün gece saat 24.00’e doğru öğrencilere af öngören düzenlemenin alt komisyonun gündemine getirildiğini belirten Özyürek, "Bu Milli Eğitim Komisyonu’nun görevi. Milli Eğitim Komisyonu’nda bir günde çıkar, iki gün sonra da Genel Kurul’da çıkartırsınız. İlla torbaya koyacağız diye ısrar etmenin anlamı yok, hatta torbaya koymak onu geciktirir. Torbada 160 madde olacak" dedi.

Haberin Devamı

-CHP’DEN ÖĞRENCİ AFFINA DESTEK"-

"Üniversitelere getirilen öğrenci affına taraftarız, onu destekliyoruz" diyen Özyürek, şöyle dedi:

"Sadece öğrenci affı değil, harçların yeni bir yöntemle hesaplanması ve öğrencilerin sınıf geçmesiyle ilgili önerge de geldi. Bundan sonra hiçbir öğrenci atılmayacak. Harcını ödedikçe okuyabilirsin anlayışı geliyor."

-"YENİ BİR ZIRH GELİYOR"-

Torba Tasarı’ya dün gece verilen önergeleri eleştiren Bülent Baratalı da, "Bunların veriliş amacı; kamu görevlilerinin görevlerini yaptıkları sırada verdikleri kararlardan dolayı yeni bir zırha bürünmesidir" dedi.

Haberal davası ve emekli Binbaşı Levent Bektaş davası ile de önergeleri ilişkilendiren Baratalı, "Kişisel kusur haksız fiilden dolayı hakim ve savcı aleyhine dava açılamayacak. Bu şu anda Haberal davası ve emekli Binbaşı Levent Bektaş’ın açtığı davalardan dolayı getirilen düzenleme" dedi.

-"TORBA YASA’DA OLSA DA ÖĞRENCİ AFFINI DESTEKLEYECEĞİZ"-

Bir basın mensubunun, "Öğrenci affında nasıl bir yol izleyeceksiniz?" sorusuna Özyürek, "Bu bizim tavrımıza rağmen bu Torba Yasa’da yer alırsa, biz hem alt komisyonda hem komisyonda oyumuzu vereceğiz. Hem de Genel Kurul’da bu af düzenlemesini destekleyeceğiz. Afla ilgili çekincemiz yok" dedi.

Haberin Devamı

Herkes başvurursa 800 bin kişinin üniversitelere dönmesinin söz konusu olduğuna dikkat çeken Özyürek, "Bunun altında üniversitelerimiz nasıl kalkar bilemiyorum" dedi.

-"HARÇLARA YENİ HESAP YÖNTEMİ GELİYOR, HARÇ FİYATLARI YÜKSELECEK"-

Harçlara yeni bir hesap yöntemi geldiğine işaret eden Özyürek, "Yıllar geçtikten sonra daha çok harç alınmasını öngören düzenleme yapılıyor. Bizim ilk izlenim olarak öngörülen harçların yüksek olduğudur. Mevcut harçların ötesinde bir harç alınmaya çalışıldığını tespit ettik. Ona yönelik çekincelerimizi ifade edeceğiz" dedi.

Bir basın mensubunun, "Ne kadar artış var?" sorusuna Harun Öztürk, "Süreler uzadıkça yüzde 400 yüzde 500’e varan artışlar, ödeme yükümlülüğü geliyor" dedi.

-"HABERAL İLE İLGİLİ DÜZENLEMELERİ ANAYASA MAHKEMESİ’NE GÖTÜRECEĞİZ"-

Haberin Devamı

Özyürek, Torba Tasarı’da Haberal ile ilgili düzenlemelere karşı çıkacaklarını belirterek, "Yasalaşması halinde de Anayasa Mahkemesi’ne gideriz. Haberal Yasası kapsamındaki düzenlemeler için" dedi.

Bir basın mensubunun "Milletvekillerinin özlük hakları ile ilgili bir düzenleme var mı?" sorusuna Özyürek, "Henüz öyle bir öneri gelmedi. Gelir mi? İhtimal vermiyorum" dedi.

-"TARİKAT ŞEYHLERİ DİYANET İŞLERİ BAŞKANI OLACAK"-

Torba Tasarı’ya eklenen düzenleme ile özel sektörden bir gün bile devlet hizmeti olmayanların müsteşar olması, genel müdür olmasının öngörüldüğünü vurgulayan Özyürek, şöyle dedi:

"Onu önleyemedik. Bülent Baratalı orada Personel Daire Başkanı’na bir soru yöneltti. ‘Devlette herhangi bir hizmeti olmayan tarikat şeyhi de Diyanet İşleri Başkanı olabilir mi?’ dediğinde, ‘elbette olabilir’ cevabını almış bulunuyoruz. Bu düzenlemeden sonra tarikat şeyhi Diyanet İşleri Başkanı olabilir. Bir holdingin yöneticisi Gelir İdaresi Başkanı olup kendi holdingi ile ilgili vergi uygulaması yapabilir. Devlet memurlarının önü tıkanmıştır."