Siyaset CHP'nin ekonomi raporunda 'faiz lobisi' var

CHP'nin ekonomi raporunda 'faiz lobisi' var

26.12.2013 - 14:27 | Son Güncellenme:

.

CHPnin ekonomi raporunda faiz lobisi var

CHP’nin Ekonomik Görünüm Raporu’nda, “AKP iktidarı karşı karşıya olduğu yolsuzluk ve rüşvet iddiaları karşısında faiz lobisi gibi ne olduğu belirsiz bir hedef göstererek bir taş ile iki kuş vurmaya çalışmaktadır. Böylece bir yandan dışarıdan gelecek şoklara karşı ekonomide yıllardır biriktirdiği kendi hata ve kusurlarını gözlerden kaçıracak, diğer yandan rüşvet ve yolsuzluk skandalının sorumluluğundan kurutulmaya çalışacaktır” denildi.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın koordinatörlüğünde hazırlanan 80. Ekonomik Görünüm Raporu yayımlandı. Raporda, AK Parti döneminde rekorlar kıran cari açığın bugüne kadar sıcak parayla finanse edildiğinin ve bu nedenle Türkiye ekonomisini her geçen gün daha kırılgan hale geldiği ifade edildi.

Hükümetin 11 yılda yabancılara dolar cinsinden “olağanüstü kazanç” imkanları sunduğu belirtilen raporda, 2003 ve 2009’da borsanın dolar cinsinden sunduğu getirinin yüzde 100’ü aştığı, 2012’de ise Borsa İstanbul’un yabancı yatırımcılara dolar cinsinden yüzde 62,1 getiri sağladığı kaydedildi. “11 yıllık AKP iktidarında İstanbul Borsası dolar cinsinden her yıl ortalama yüzde 16,3’lük bir getiriyi sıcak paracılara sağladı” ifadelerine yer verilen raporda, sıcak paracıların kamu borçlanma kağıtlarından sağladığı getirilerin de büyük olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

AK Parti’nin ve Başbakan Erdoğan’ın bugün şikayetçi olduğu faiz lobisine yıllarca dünyanın “en tatlı karlarını” sunduğu ifade edilen raporda, şöyle denildi:

“Son 11 yılda yabancıların Türkiye’de yaptığı portföy yatırımları karşılığında yurtdışına transfer edilen kar 36 milyar doları bulmuştur. Aynı rakam AKP’den önceki 11 yılda 12 milyar dolardır. Yine AKP’nin iktidar olduğu son 11 yılda yurtdışına yapılan faiz ödemesi 65 milyar dolardır. Oysa AKP’den önceki 11 yılda bu şekilde dışarıya yapılan faiz ödemesi 44 milyar dolardır. Dolayısıyla AKP’den önceki 11 yılda yurtdışına transfer edilen faiz ve portföy getirisi 56 milyar dolar iken, AKP’nin iktidar olduğu 11 yılda bu 101 milyar dolara çıkmıştır.”

-“KARLAR LOBİYE, YÜKÜ MİLLETE”-

Raporda, AK Part’nin yabancılara sağladığı faiz imkanının yükünü ise milletin sırtına yüklediği ileri sürüldü. Vatandaşın harcama yapmak için borca batırıldığı, harcamalardan alınan vergilerle de bütçe açığının azaltıldığı belirtilen raporda, “Millet borçla tüketmiş, iş adamı borçla yatırım yapmıştır. Borçlanarak yapılan tüketim ve yatırımdan devlet vergisini toplamış; milletin bütçesindeki açık büyürken, devletin açığı azalmıştır. Nitekim bu süreçte özellikle ailelerin borçları ve faiz ödemeleri olağanüstü şişmiştir” denildi.

Haberin Devamı

-“SEÇİM OYUNU”-

Raporun sonuç kısmında ise önümüzdeki yıl sıcak paranın dünya ekonomisinden çekilmesiyle ekonomide zor günlerin yaşanacağı belirtilerek, “Sıcak para şalının ekonomideki kırılganlıkları örtmesinin zorlaştığı bir dönemde AKP iktidarı karşı karşıya olduğu yolsuzluk ve rüşvet iddiaları karşısında faiz lobisi gibi ne olduğu belirsiz bir hedef göstererek bir taş ile iki kuş vurmaya çalışmaktadır. Böylece bir yandan dışarıdan gelecek şoklara karşı ekonomide yıllardır biriktirdiği kendi hata ve kusurlarını gözlerden kaçıracak, diğer yandan rüşvet ve yolsuzluk skandalının sorumluluğundan kurutulmaya çalışacaktır” değerlendirmesinde bulunuldu.