Siyaset Cumhur ittifakının taslak protokolü

Cumhur ittifakının taslak protokolü

01.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

‘Cumhur İttifakı’nı oluşturan Ak Parti ve MHP protokol hazırlıklarında sona geldi. İki partinin yetkilileri taslağı hazırlanan protokole son şeklini vermek üzere bugün bir araya gelecek

Cumhur ittifakının taslak protokolü

Ak Parti ile MHP, 24 Haziran’da yapılacak erken seçimde gerçekleştirecekleri ittifak için protokol hazırlıklarını sürdürüyor. Bugün bir araya gelecek olan iki partinin hazırladığı taslak protokolde ittifak ruhunun gerekçesi ‘devletin bekası’ olarak açıklanacak. Protokolde, 15 Temmuz darbe girişimi, 7 Ağustos Yenikapı ruhu, 16 Nisan Halk Oylaması süreci, terörle mücadele, Fırat Kalkanı, Zeytindalı harekâtı konularına vurgu yapılıyor.

Haberin Devamı

Anayasa Komisyonu Başkanı ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı “ittifak protokolü” için bugün öğlen bir araya gelecekler. Protokolde mevzuat gereği ittifakın adı ‘cumhur ittifakı’ olarak geçecek. Protokol, Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından imzalanacak.

DESTİCİ'YE TAM DESTEK

BBP il başkanları, Genel Başkan Mustafa Destici’ye seçimlere yönelik verilen parti adına görüşmelere katılma, müzakere etme ve karar alma yetkilerine destek verdi. Partiden yapılan açıklamada, dün yapılan BBP İl Başkanları Toplantısı’nda 24 Haziran’daki seçimleri’nin ele alındığı ifade edildi. Açıklamada, toplantıda Merkez Karar Yönetim Kurulu’nun Destice’ye parti adına görüşmelere katılma, müzakere etme ve karar verme yetkisine il başkanlarından da destek geldiği bildirildi. Oy birliğiyle destek kararı alındığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Büyük Birlik Partisi ailesi olarak Cumhur İttifakı’nın yanında durma kararlılığımızı bir kere daha vurguluyor, Partimizin kuruluşundan bu güne kadar büyük Türk milletinin hizmetinde ve milli iradenin, sivil demokratik siyasetin, büyük bir inanç ve kararlılıkla yanında olmaya devam edeceğini değerli kamuoyumuzla paylaşıyoruz.” ANKARA Milliyet

İttifak protokolünde, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimini kırılma noktası olarak ele alınıyor. “Hain darbe girişimi” olarak nitelendirilen 15 Temmuz’da millet sokaklara dökülmesi ve darbecilere gösterdiği direnişe vurgu yapılan protokolde, milli birlik ve baraberliğin toplum kesimlerince sağlandığı anlatılıyor. Milli birlik anlayışının 7 Ağustos Yenikapı mitingiyle ete kemiğe büründüğü dile getirilen protokolde, sistem değişikliğine duyulan ihtiyaç ve 16 Nisan referandumuyla kabul edilen anayasa değişikliğine de vurgu yapılıyor. Milletin iradesiyle kabul edilen anayasa değişikliği ile Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişinin kaçınılmaz olduğu kayıt altına alınıyor.

Haberin Devamı

Neden ittifak?

Protokolde son dönemde yaşanan terör olayları da yer alıyor. İç ve dış odakların Türkiye’yi kaos ve kriz ortamına sürüklemek istediği anlatılan protokolde, devletin beka mücadelesi verdiği ifade ediliyor. Terör örgütlerinin birbirlerine kucak açarak Türkiye’ye karşı birleştiği dile getirilen protokolde Irak ve Suriye’deki gelişmelere de atıf yapılıyor. Bu çerçevede gerçekleştirilen Fırat Kalkanı ve Zeytindalı harakâtlarının Türkiye’nin bölünmez bütünlüğüne dönük radikal karar ve adımlar olduğu işaret edilen protokolde, Türkiye’nin geleceğinin güvence altına alınmasının zorunluluğuna dikkat çekiliyor.

Devlet bekası, Türkiye’nin ekonomik, siyasal ve güvenliği atılımlarını yapabilmesi ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yerleşmesi için ‘Cumhur ittifakı’nın kurulduğu kaydediliyor.

Eş zamanlı verilebilir

Şentop ve Kalaycı, bugün gerçekleştirecekleri çalışmayla hazırlanan taslak metne son şeklini verecek. Kalaycı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “ittifak protokolünün” mevzuat gereği olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Protokolde ittifakın adı, kanun aykırı olmayan diğer unsurlar yer alıyor. belli Cumhur ittifakı. Protokolde ittifakın amacı, hedefi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiş süreci gibi unsurlar bulunuyor. Ak Parti ile bir araya gelerek ortak metin çıkacak. Büyük bir ihtimalle Ak Parti ve MHP’nin cumhurbaşkanı adayına ilişkin grup kararlarını almasıyla birlikte, ittifak protokolünü de eş zamanlı olarak YSK’ya verebiliriz.”