Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Sudan çıkışı: Her darbe ciddi bir kan kaybıdır

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Sudan çıkışı: Her darbe ciddi bir kan kaybıdır

12.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sudan’daki darbe girişimine ilişkin “Bu dünya bir garip dünya. Darbeye karşı olduklarını söyleyenlerin maalesef darbecilerle nasıl koyun koyuna oturduklarını görüyoruz” diyen Erdoğan, “Sayın Ömer Beşir ile ilgili evinde midir, başka yerde midir, sağlıklı bilgi söz konusu değil” ifadelerini kullandı

Cumhurbaşkanı Erdoğandan Sudan çıkışı: Her darbe ciddi bir kan kaybıdır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Burkina Faso Cumhurbaşkanı Roch Marc Christian Kabore’yi dün resmi törenle karşıladı. İki lider baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan basın toplantısında Sudan’daki darbe girişimine ilişkin soruyu da yanıtladı. Erdoğan, “Malumunuz darbe ile gelmiş bir siyasetçi değilim. Belediye başkanlığından bu yana sürekli sandıkla gelen sandıkla bu yolculuğu devam ettirirken darbeyle muhatap olan bir insanım. Darbenin ne olduğunu, neler katıp neler götürebileceğini de bilen birisiyim. Bu dünya bir garip dünya. Darbeye karşı olduklarını söyleyenlerin maalesef darbecilerle nasıl koyun koyuna oturduklarını görüyoruz, nasıl iş tuttuklarını da görüyoruz. Nasıl sandıkla gelenleri ipe götürdüklerini de görüyoruz. Ülke ismine gerek yok, herkes biliyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Suhuletle başarmalı’

Sudan ile köklü tarihi ilişkiler olduğunun altını çizen Erdoğan şöyle devam etti: “Köklü ilişkilerin devamından yanayız. Temennim odur ki; suhuletle bir kardeşlik ağı içinde Sudan bu işi başarmalı ve normal demokratik süreci çalıştırmaya girmelidir diye inanıyorum. Böyle düşünüyorum. Son dönemlerde Sudan’ın yaşadığı sıkıntıları da bilen birisiyim. Bütün bu ekonomik sıkıntıları da aşmak suretiyle Sudan’ın farklı bir sürece girmesi önem arz etmektedir. Şu anda çok değişik haberler gelmektedir. Sayın Ömer Beşir ile ilgili evinde midir, başka yerde midir, sağlıklı bilgi söz konusu değil. Milli uzlaşı temelinde, barış içinde Sudan’ın bu süreci atlatması en önemli temennimdir. Bu ülkeler bu tür darbelerden çok çekti. Her darbe çok ciddi bir kan kaybıdır. Bu kayba dost kardeş Sudan’ın muhatap olmasını istemem.”

Haberin Devamı

Destek için teşekkür

Erdoğan basın toplantısında da Burkina Faso’dan ülkemize Cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleşen ilk resmi ziyaret olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

“62 milyon dolar civarındaki ticaret hacmimiz nüfuslarının toplamı 100 milyona ulaşan iki ülke bakımından istenilen düzeyin çok ama çok altındadır. Ticaret rakamını beraber çalışarak artırma kararlılığımızı teyit ettik. Özel sektörümüzü Burkina Faso ile ticaret ve yatırım yapmaları için teşvik etmeye devam ediyoruz. Özellikle tekstil ve madencilik alanlarında şirketlerimizin Burkina Faso’da projeler üstlenmesinden memnuniyet duyuyoruz. Dostum Kabore’ye girişimcilerimize sağladığı destek nedeniyle teşekkür etmek istiyorum.” Burkina Faso’nun G-5 Sahel Dönem Başkanlığı’nı yürüttüğünü hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti: “Burkina Faso dahil sahel ülkeleri son dönemde artan şekilde terörün hedefi olmuştur. G-5 Sahel Ortak Gücüne taahhüt ettiğimiz 5 milyon dolarlık askeri yardımı planlandığı şekilde değerlendireceğiz ve kendilerine bu desteği aktaracağız. 2015 yılındaki darbe teşebbüsünü engelleyen Burkina Faso halkı, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türk milletiyle bir dayanışma sergilemiştir. Kıta genelinde FETÖ’ye karşı verdiğimiz mücadelede değerli dostum Cumhurbaşkanı Kabore’nin desteğine özellikle güveniyorum.”

Haberin Devamı

3 ANLAŞMA

İki ülke arasında 3 anlaşmada imzalandı. İki ülke devlet televizyonları arasında işbirliği, savunma sanayi alanında işbirliği ve yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşmaları imzalandı.

Kabore’den dostluk vurgusu

Burkina Faso Cumhurbaşkanı Kabore de Sudan’daki darbeye ilişkin “Biz demokrasi süreci içindeyiz. Tutumumuz; darbe girişimini demokratik sistemlerde kınıyoruz” dedi. Türkiye ziyaretinin önemli olduğunu belirterek Kabore şöyle devam etti: “Karşılıklı olarak hiçbir terör gücünün bizim ülkelerimizde barınmaması gerektiğine karar verdik. Türkiye’ye çatanlar Burkina Faso’ya çatmış durumdadırlar. Burkina Faso’ya çatanlar Türkiye’ye çatmış olarak değerlendirilirler. Birlikte anlaşmaların altına imza atarak Türk halkının geçmişte acı yaşamasına sebep vermiş olan tüm unsurlar için kalıcı bir çözüm getirilmesine karar verdik” diye konuştu. Kabore, Erdoğan’ı Burkina Faso’ya davet etti. Erdoğan da “İade-i ziyaretimizi yapmamız gerek.”

Cumhurbaşkanı Erdoğandan Sudan çıkışı: Her darbe ciddi bir kan kaybıdır

Bozdağ’ın oğlunun şahidi oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ’ın oğlunun nikah şahidi oldu. Alperen Bozdağ ve Elif Büşra Şuşoğlu’nun ATO Congresium’da düzenlenen nikah törenine, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın yanı sıra TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, eski TBMM Başkanları Binali Yıldırım, İsmail Kahraman, Mehmet Ali Şahin, Bülent Arınç, Köksal Toptan, İsmet Yılmaz ve Cemil Çiçek de katıldı.