Siyaset Cumhurbaşkanı Gül'den Nevruz uyarısı

Cumhurbaşkanı Gül'den Nevruz uyarısı

11.03.2013 - 12:32 | Son Güncellenme:

.

Cumhurbaşkanı Gülden Nevruz uyarısı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çözüm sürecinde aşırılıklar ve ölçüsüzlükler olmayacağını belirterek, “Nevruz gibi çeşitli vesilelerde de ölçüsüzlükler olmaması gerekir” dedi. Gül terör örgütünün önce silahı bırakmasını, bu süreci propaganda amaçlı olarak kullanmamasını ve psikolojik faaliyetler yapılmamasını istedi. Halkın çözüm için büyük beklentisi bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Halkın büyük bir çoğunluğu bu işin çözümünü destekliyor. O zaman bu fırsatın kaçırılmaması için karşı tarafın da ona göre hareket etmesi gerekiyor. Daha önce de, Oslo’daki başka şeyler de nasıl sızdı, ne oldu, onları iyi kötü biliyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, terörle mücadelenin sadece silahla yürütülmeyeceğini, farklı yolları olduğunu belirterek, “Silahı olana daha güçlü silahı gösterirsiniz, ama başka yollar da denenebilir, başka yollar da deneniyor gördüğünüz gibi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Gül'ün, İsveç’in başkenti Stockholm’de, heyetindeki basın mensuplarının sorduğu sorulara verdiği yanıtlar Cumhurbaşkanlığının internet sitesinde yayımlandı.

-CUMHURBAŞKANI GÜL’DEN ÇÖZÜM SÜRECİNE İLİŞKİN ÜÇ UYARI-

İsveç’e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda, çözüm süreciyle ilgili geçmişte yaşananlara atıfta bulunduğu hatırlatılarak, “Başarıya ulaşma noktasında terör örgütünden beklentileri mi dile getirmek istediniz?” sorusuna yanıt olarak Cumhurbaşkanı Gül şunları söyledi:

“Tabii çok açık. Bana sorulan sorular neydi, sızdırılmış belgeler... Ben ne dedim; bu sürece gayet samimi, iyi niyetli bir çalışma, bir gayret var. Ama karşı tarafın da samimiyetinin test edileceği durumlar var. Önce silahı bırakacak, bu süreci propaganda amaçlı olarak kullanmayacak ve psikolojik faaliyetler yapılmayacak. Bunların altını uzun uzun açacak halim yok, anlayan anlar bunlardan ne demek istediğimi. Halkın büyük bir beklentisi var, halkın büyük bir çoğunluğu bu işin çözümünü destekliyor. O zaman bu fırsatın kaçırılmaması için karşı tarafın da ona göre hareket etmesi gerekiyor. Daha önce de, Oslo’daki başka şeyler de nasıl sızdı, ne oldu, onları iyi kötü biliyoruz.”

Haberin Devamı

-“BU SÜREÇTE AŞIRILIKLAR VE ÖLÇÜSÜZLÜKLER OLMAMALI”-

“Bu aşamaya geldikten sonra ne olur da bu fırsat kaçabilir?” sorusuna da Cumhurbaşkanı Gül, dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu süreçte aşırılıklar ve ölçüsüzlükler olmayacak. Nevruz gibi çeşitli vesilelerde de ölçüsüzlükler olmaması gerekir” dedi.

-ÇÖZÜM SÜRECİ: “MİLLÎ BİRLİK VE ÜNİTER YAPI İÇİNDE YAPILACAĞINDAN ŞÜPHEM YOK”-

Çözüm süreciyle ilgili “millî birlik, bütünlük ve üniter yapıyı zaafa uğratmayacak şekilde olmalı” sözlerini hatırlatarak, bu yönde bir kaygısının olup olmadığını sorusuna Cumhurbaşkanı Gül, “Bir kaygım söz konusu değil. Onun tersi bir şey de düşünülemez. Hiç kimse zaten düşünmüyor. Ben herkes bilsin diye söyledim. Çalışmalar da, yapılanlar da bu çerçeve içerisinde zaten” karşılığını verdi.

-“TERÖR ÖRGÜTLERİ AVRUPA’DAKİ GENİŞ DEMOKRASİ ANLAYIŞINI İSTİSMAR EDİYOR”-

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Gül, İsveç’in terör örgütü PKK’ya destek verdiği yönünde görüşler olduğu ve bunların görüşmelerinde gündeme gelip gelmeyeceğini soran bir basın mensubuna da, “Avrupa ülkelerinin demokrasileri, bu ülkenin de demokrasi, insan hakları anlayışları çok geniş olduğu için terör örgütleri bu demokrasileri her zaman istismar ediyorlar, Avrupa’yı istismar ediyorlar. Görüşmelerimizde tabii ki bunları konuşacağız, bu konudaki beklentilerimiz nedir, şikâyetlerimiz nedir, bunları dile getireceğiz” dedi.

-“SİLAHI OLANA DAHA GÜÇLÜ SİLAHI GÖSTERİRSİNİZ, AMA BAŞKA YOLLAR DA DENENEBİLİR”-

Cumhurbaşkanı Gül, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmede MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a, terör örgütüyle görüşmek için MGK’nın yetki verip vermediğinin gündeme geldiğinin ifade edilmesi üzerine, baş başa yapılan konuşmalarla ilgili şey söyleyemeyeceğini ifade etti. MGK toplantılarının gizli olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, terörle mücadelenin sadece silahla yürütülmeyeceğini, farklı yolları olduğunu belirterek, “Silahı olana daha güçlü silahı gösterirsiniz, ama başka yollar da denenebilir, başka yollar da deneniyor gördüğünüz gibi” dedi.

Haberin Devamı

Muhalefetin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan veya MİT’ten bilgi aktarılmadığı yönündeki eleştirileri hatırlatılarak, “Bu noktada siz devreye girecek misiniz?” sorusuna da Cumhurbaşkanı Gül, “Ana muhalefet partisi başkanı bana görüşlerini, çeşitli fikirlerini paylaştı. Tabii ki büyük meselelerin hallinde herhalde önemli siyasi aktörler, onlar bilgilendirilecektir, ama demek ki onun bir noktası vardır anlaşılan. Bir zamanı vardır. O zamana da bu işleri yapanlar muhakkak ki karar vereceklerdir.”

-“ÇÖZÜM SÜRECİNE HERKES KREDİ VERİYOR”-

Çözüm sürecinin başarıya ulaşıp ulaşmayacağı yönündeki soru üzerine Cumhurbaşkanı Gül, herkesin dersini almış olduğunu ümit ettiğini belirterek “Böyle bir ortam da ilk defa olmaktadır. Herkesin kredi verdiği bir ortam. Onun için ben özellikle karşı tarafı uyarıyorum ki ‘Yanlış yapma’ diye” diye konuştu.

Haberin Devamı

-“BU SÜREÇ BİR PROPAGANDA VE PSİKOLOJİK FAALİYET SÜRECİ OLARAK KULLANILMAMALI”-

Cumhurbaşkanı Gül, “Çözüm süreci kapsamında parlamento üyesi beş milletvekilinin KCK başkanı olduğu söylenen kişiyle çekilen fotoğraf sizi rahatsız ediyor mu?” şeklindeki soruya da, “Bunu bir propaganda, psikolojik faaliyetler süreci gibi kullanmayın, sizin samimiyetiniz de deneniyor, test ediliyor dedim. Bütün bunlara dikkat etmeleri gerekir. Bir taraftan böyle büyük bir olay için samimi ve cesur bir şekilde atılan adımlar var, onları yeteri kadar takdir edip, ona göre daha sorumlu hareket etmeleri gerekir” dedi.

-DÖRDÜNCÜ YARGI PAKETİ-

Dördüncü Yargı Paketinin tatmin edici olup olmadığı yönündeki soruya da Cumhurbaşkanı Gül, paketi tam olarak incelemediğini, muhalefet partileri tarafından noksanlıklar olduğunun söylendiğini belirtti. Paketin taslak halinde olduğuna değinen Gül, tartışılması ve herkesin açık fikirli yaklaşması sonucunda sonucun görüleceğini ifade etti.

-“TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNE EN GÜÇLÜ DESTEĞİ VEREN ÜLKELERDEN BİRİ İSVEÇ”-

İsveç’le ilişkilerin zaman içerisinde daha da geliştiğini, 2006 yılında İsveç Kralı Carl XVI. Gustaf’ın Türkiye’yi ziyaret ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, ilk kez Türkiye’den bir cumhurbaşkanının İsveç’e devlet ziyaretinde bulunduğunu belirterek, “tarihî” olarak nitelediği ziyarete İsveç’in de büyük özen gösterdiğini bildirdi.

Türkiye’nin AB üyeliğine en güçlü desteği veren ülkelerden birinin İsveç olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, İsveç’in dünya siyasetiyle de çok ilgili olduğunu, küresel meselelerde de Türkiye’yi iyi bir ortak olarak gördüğünü vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, dünyanın en rekabetçi dördüncü, en zengin sekizinci ülkesi olarak nitelenen İsveç’in, I. ve II. dünya savaşlarına girmediği için birikimlerinin fazla olduğunu ve bu birikimi teknoloji, AR-GE gibi alanlara aktardıklarını belirtti.

-İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET HACMİ 3,5 MİLYAR DOLAR-

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 3,5 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, iş adamlarının da bu ziyarete büyük ilgi gösterdiğini ve heyetinde çok sayıda iş adamının bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, İsveç’te 40 bini Süryani, 115 bin Türk vatandaşının yaşadığını dile getirerek, “Türkiye’den herkesin bir temsilcisi var burada” dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ziyaretin Türkiye ile İsveç arasındaki iş birliğini daha da geliştirmesini ümit ettiğini belirtti.

-İSVEÇ’TEKİ SÜRYANİ AZINLIĞA MENSUP TÜRK VATANDAŞLARININ DURUMU-

İsveç’te, Süryani azınlığa mensup çok sayıda Türk vatandaşı olduğunun anımsatılması ve konuyla ilgili bir çalışma yapılıp yapılmadığı yönündeki soruya Cumhurbaşkanı Gül, “Vakıflar Yasası’nda yapılan değişikliklerle vicdani olarak yanlış olan şeyler düzeltildi. Yine çalışılıyor. Noksanlar olabilir, noksanlar giderilir. Ben de hükümetimiz de zaman zaman hepsiyle görüşüyoruz biliyorsunuz” dedi.