Siyaset Davutoğlu ile Merkel mülteci sorununu konuştu

Davutoğlu ile Merkel mülteci sorununu konuştu

27.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, BM Genel Kurulu için geldiği New York’ta, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi.

Davutoğlu ile Merkel mülteci sorununu konuştu

Yaklaşık 45 dakika süren heyetler arası ve baş başa görüşmede ağırlıklı olarak Suriye sorunu ve mültecilerin göçü ele alındı. Görüşmeye MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın katılması da dikkat çekti.

Haberin Devamı

Davutoğlu, Merkel görüşmesinde, öncelikle Avrupa’ya yönelen sığınmacılardan kaynaklanan krizin çözümüne yönelik AB tarafından alınan kararlar ve Türkiye’nin AB’ye önerileri ele alındı.

Görüşmede Merkel, Davutoğlu’nun sığınmacı sorunun çözümüne ilişkin önerilerini içeren mektubunu aldığını ve içeriğini memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Başbakan Davutoğlu, Suriye halkının kendi topraklarında Esad rejiminin hava bombardımanı ve terörist örgütlerinin saldırılarından korunmasının önemine dikkat çekti.

Güvenli bölge talebi

Davutoğlu, Türkiye’nin yıllardır istediği güvenli bölge talebini bir kez daha dile getirdi. Güvenli bölge talebinin göç sorununun çözümünde önemli olduğuna işaret eden Davutoğlu, bu konuda adım atılmamasının her geçen gün krizi büyüteceğine dikkat çekti. Görüşmede PKK-KCK ve DHKP-C’nin Almanya’ya kaçan mensupları ile son olarak haklarında yakalama kararı çıkartılan ancak Gürcistan üzerinden Almanya’ya kaçan Zekeriya Öz ile Celal Kara’nın da Türkiye’ye iade edilmesi süreciyle ilgili konunun da ele alındığı ileri sürüldü.Davutoğlu ve Merkel, Suriye krizi ve mülteciler konusunda Türkiye ile Almanya arasında ikili planda oluşturulması kararlaştırılan bakanlar düzeyindeki çalışma grubunun başta Türkiye’ye komşu konumdaki Yunanistan olmak üzere AB ülkeleri ve kurumlarıyla bir araya gelmesi konusunda mutabık kaldı. İki lider, bu çalışmaların neticelerini önümüzdeki dönemde yeniden bir araya gelecek ve süreci yeniden değerlendirecek.

Haberin Devamı

Abbas’la buluştu

Davutoğlu daha sonra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi. Görüşmede, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik müdahalesi ve Kudüs’te yaşananlar ile iki Filistinli grup; El-Fetih ve Hamas arasındaki sorunlar ele alındı.