Siyaset Desteği durdurun

Desteği durdurun

12.11.2018 - 08:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paris’te yemekte 2.5 saat yan yana oturduğu Trump’tan YPG ile ortak hareketin durdurulmasını istedi. İki liderin yakın zamanda kapsamlı bir telefon görüşmesi yapabileceği belirtildi.

Desteği durdurun

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump ile sohbetinde Cemal Kaşıkçı cinayeti ve ABD’nin YPG’ye verdiği destekten duyulan rahatsızlık konusunu ele alındığı öğrenildi. Erdoğan’ın, SDG adı altında YPG’ye verilen desteğin durdurulmasını istediği ifade edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Birinci Dünya Savaşı’nı sona erdiren anlaşmanın törenleri için geldikleri Paris’te önceki akşam Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 80’i aşkın hükümet ve devlet başkanının onuruna verdiği yemeğe katıldı.

Kaşıkçı’yı konuştular

Orsay Müzesi’nde 2.5 saat süren yemekte Erdoğan ile Trump yan yana otururken, yemeğin bir kısmı iki liderin sohbeti ile geçti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Erdoğan ile Trump’ın gazeteci Kaşıkçı cinayetini görüştüğü ifade edildi. Edinilen bilgiye göre Erdoğan, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili Türkiye’nin cinayetin çözülmesi için üzerine düşeni yaptığını, her türlü belgeyi de Suudi tarafına verdiklerini söyledi.

Milliyet’in edindiği bilgiye göre yemekteki görüşmede Erdoğan, YPG’ye verilen destekten duyulan rahatsızlığa dikkat çekti. Erdoğan’ın SDG adı altında faaliyet gösteren YPG’nin terör örgütü PKK’dan ayrı görülemeyeceğine dair ifadelerini tekrarladığı belirtildi. Bu örgütlerin PKK’dan ayrı görülmemesini ve tam bu süreçte de PKK yöneticilerinin başına ödül konulmasını eleştiren Erdoğan’ın, ABD’nin SDG ile ortak devriye ve ortak hareketlerinden dolayı duyduğu rahatsızlığa vurgu yaptığı öğrenildi. Erdoğan’ın ayrıca bu ortak hareketin durdurulmasına dikkat çektiği de ifade edildi. Erdoğan’ın, “Başına ödül konulan terör örgütü PKK yöneticilerinin YPG-PYD’ye de talimat verdikleri” mesajını da Trump’a ilettiği bildirildi.

‘Şimdilik yeterli’

Öte yandan Erdoğan’ın Trump ile baş başa geniş kapsamlı bir görüşme yapması beklenirken yemekte yapılan bu görüşme “şimdilik” yeterli bulundu. Erdoğan, bu nedenle dünkü öğle
yemeği ve Paris Barış Forumu programlarını da iptal etti. Erdoğan ve Trump’ın önümüzdeki süreçte kapsamlı bir telefon görüşmesi de yapabileceği kaydediliyor.

Yemekte yoğun diplomasi

Erdoğan, Orsay Müzesi’nde önceki akşam 2.5 saat süren yemekte ABD Başkanı Trump’ın yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve eşi Brigitte Macron ile sohbet etti. Merkel ile samimi bir şekilde sohbet eden Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, OECD Genel Sekreteri Jose Angel Gurria ve eşi Lulu Quintana De Gurria ile de bir süre görüştü. Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İzzetbegovic, Libya Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı ve Başbakanı Fayez al-Sarraj, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ve Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri ile de bir süre sohbet etti.

Putin ile Trump görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump Paris’teki anma etkinliğinde görüştü. Basın mensuplarının ‘Görüşmenin nasıl geçtiği’ sorusunu Putin, ‘İyi’ diye cevapladı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, görüşmeye dair, Putin ve Trump arasındaki görüşmenin uzun sürmediğini ve Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması da (INF) dâhil olmak üzere somut konuların üzerinde durulmadığı açıklamasını yaptı.

Yazarlar