Siyaset Devlet masaya oturmaz akil adamlar otursun

Devlet masaya oturmaz akil adamlar otursun

30.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Oslo tartışmalarıyla ilgili “Devletin meşru organları, terör örgütüyle masaya oturmaz” diyerek müzakereleri akil adamların yürütmesini istedi

Devlet masaya oturmaz akil adamlar otursun

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Oslo tarışmalarıyla ilgili ”Oslo olmuyorsa başka yer olur” şeklindeki açıklamasıyla ilgili “Çözüm yeri Oslo değildir. Çözüm yeri TBMM’dir” dedi.
Kılıçdaroğlu, Kocaeli’de yerel gazete ve televizyon sahipleriyle bir araya geldiği Emex Otel’de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bazen BDP’lilerle görüşeceğini açıkladığını hatta TBMM’de BDP’li milletvekilleriyle bu sorunun nasıl aşılacağı konusunda biraraya geldiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, ”Sonra onlardan vazgeçti. ’İmralı’dır dedi” şeklinde konuştu.
Kılıçdarğolu, terör konusunda istihbarat örgütlerinin görüşebileceğini hep kabul ettiklerini ve bunu inkar etmediklerini anlatarak, rahmetli Turgut Özal’dan beri istihbarat örgütleriyle terör örgütünün liderleri veya onların alt liderleriyle görüşmelerin yapıldığını herkesin bildiğini kaydetti.

‘Koşarak git bari’
Bir Başbakan’ın çıkıp “İmralı ile görüşülür” diyemeyeceğini belirten Kılıçdaroğlu, ”Bunu söylediğiniz andan itibaren Başkanın muhatabı İmralı’dır artık. ‘İstihbarat örgütleri görüşür’ dedik. Siz çıtayı yukarıya çıkardınız Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı...” dedi.
Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın bu mutabakat metninin altında imzasının olmadığını açıkladığını dile getirerek, “Kimse kusura bakmasın, mutabakat metni, hakem devletin temsilcisi tarafından imzalanır. ’Taraflar, karşılıklı mutabakata varmıştır’ diyor. Şimdi Başbakan, terör karşısında yıldı, ‘2. Oslo başlayabilir, İmralı muhatap alınabilir’ E git, koşa koşa git bari” diye konuştu.

‘Çözüm yeri Meclis’
“Recep Tayyip Erdoğan’ın da aklını başına alması lazım” diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Çözüm yeri Oslo değildir. Çözüm yeri TBMM’dir, kendi sorunumuzu başkalarına ihale ediyoruz. Niye biz çözmüyoruz. Başkalarının atına binerseniz, atın sahibi ıslık çalınca at o yöne gider, Siz de onun istediği yere gidersiniz, neden böyle yapıyor AKP, bunu gittik kensine söyledik, TBMM meşru zemin, halkın seçtiği milletvekilleri, 30-35 yıldır bu sorun çözülmüyor. Oturalım masaya çözelim, akil adamlar olsun onun paralelinde. Devletin meşru organları terör örgütüyle masaya oturmaz. Biz akil adamları boşuna önermiyoruz. Çünkü Türkiye bir hukuk devletidir. Hukukun üstünlüğüne inanmak zorundayız. Bu çerçevede görüş, çözüm üretmek zorunda. Oslo’da varılan mutabakat metni, bizim sorunlarımızı uluslararası alana taşımada önemli bir belge olarak yarın karşımıza çıkarsa kimse şaşırmasın. Bunun vebali AKP’ye aittir. Çok önemli bir süreç, çözüm üretemeyen bir parti var. iktidar partisi sorunlara teslim olmuş, çözüm üretemeyor.”
Çözümün adresinin TBMM olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Biz karanlık süreçlere onay vermeyiz, ilkesiz süreçlere onay vermeyiz. Kabul etmeyiz” dedi.

Haberin Devamı

‘Aziz Nesin bile bunu düşünmedi’
Kılıçdaroğlu, Afyonkarahisar’da cephanelikte meydana gelen patlamayla ilgili şunları söyledi: ”Bir cephanelikte patlama nasıl olur? Varılan ortak kanaat bunun bir sabotaj olduğu şeklindeydi. ’Böyle bir iddia her zaman ağırlıklıdır’ dendi. Bir el bombası yere düşmekle patlamaz, bir el bombası cephaneliği bu hale getirmez. Sonra Başbakan çok garip bir açıklama yaptı. ’Bir asker meraktan bir el bombasının pimini çekmiş’ dedi. Rahmetli Aziz Nesin de mizah yazıyordu, böyle bir şeyi asla düşünemezdi.”

Kararı gerekirse AİHM’ye taşırız
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi’nin partileriyle ilgili aldığı kararın yanlış olduğunu ve hukukla uzaktan, yakından ilişkisinin olmadığını kaydederek, ”Genel Merkezde doğalgaz kullanıyoruz. Satan resmi kurum, banka talimatıyla otomatik ödeniyor. ’Faturası yok’ diye tüm ödemelere ceza kestiler. Akıl var, mantık var. Onların Vergi Usul Kanunu’ndaki ’fiili durum’ kavramından haberleri yok. Bu mahkeme, bu ülkeye adalet dağıtacak. Arkadaşlarımız araştırıyor. Önümüzdeki günlerde bu dosyayı gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceğiz” diye konuştu.