Siyaset DGM, Güzel'i bıraktı

DGM, Güzel'i bıraktı

06.08.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

DGM, Güzel'i bıraktı

DGM, Güzeli bıraktı

TÜRK Silahlı Kuvvetleri içinde oluşturulan Batı Çalışma Grubu'na ait belgeleri kamuoyuna açıkladığı gerekçesiyle Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hakkında soruşturma başlatılan ve önceki gün gözaltına alınan Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Lideri Hasan Celal Güzel dün DGM tarafından serbest bırakıldı.
Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince saat 13.10'da Ankara Adliyesi'ne getirilen ve adli tabiplikte kontrolden geçirilen Güzel, 13.30'da DGM'ye götürüldü. Güzel'in yaklaşık bir saat süreyle ifadesini alan DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel, Güzel'i, "Devlet sırlarını ifşa" fiilini düzenleyen TCK'nın 136 / 1 maddesi uyarınca beş yıldan az olmamak üzere ağır hapis cezasıyla cezalandırılması talebiyle mahkemeye sevk etti.
Nöbetçi mahkeme 1 No'lu DGM'de, hakim Tanju Güvendiren tarafından sorgulanan Güzel, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Partililerin "Türkiye seninle gurur duyuyor, Demokrat Güzel, Demokrat Türkiye" sloganı arasında DGM binasından çıkan Güzel, "Türkiye'de adaletin ve demokrasinin çok fırın ekmek yemesi gerekir" diye konuştu.

Serbest bırakılmasının ardından parti genel merkezinde açıklama yapan Güzel'in, kahramanlık ve demokrasi havariliğine soyunmadığını belirtmesine rağmen, Türkiye'de kalan son demokrat olduğunu iddia etmesi dikkat çekti.
Güzel, basın toplantısında, bu şekilde gözaltına alınmasının demokratik ülkelelere yakışan bir uygulama olamadığını yineleyerek, açıkladığı bilgilerin gizli olmadığını, elinde başka gizli bilgilerin de olmasına rağmen onları açıklamadığını söyleyerek, belgelerin kendisine posta yoluyla ulaştırıldığını belirtti. Güzel, belgelerin kendisine gönderilmesini ise "Demokrasi konusunda bugün tek mücadele veren benim. Görüşlerini açıkça haykıran tek benim. Belgelerin de bana gelmesi bu durumda anlaşılır oluyor" dedi.
Hayatında hiç suç işlemediğini, devlet sırrının ne demek olduğunu iyi bildiğini ileri süren Güzel, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Hiçbir zaman yalan söylemedim. Siyasi hayatım boyunca Demirel'in olsun, Özal'ın olsun gizli belgelerini kasamda onlar için sakladım. Şimdi adi bir terör suçlusu gibi gözaltına alınmam AB'ye girmeye çalışan Türkiye'ye yakışmamaktadır. Bu Türkiye'nin bir demokrasi ayıbıdır. Bundan sonra da nerede taş üstünde taş görürsem çıkıp üzerine konuşacağım."
Güzel DGM'de ifade verdiği sıralarda muhalefet partilerinden çok sayıda milletvekili gelerek YDP Genel Başkanı'na destek verdi. Destek için gelenlerden RP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül, Güzel'in gözaltına alınmasını şu sözlerle değerlendirdi:
"Bu gözaltı olayı konuşulan Türkiye'den susturulan Türkiye'ye dönüşmemizin bir göstergesidir. Konuşan Türkiye isteyen herkesin artık ortak bir tavır alarak doğru bildiklerini söylemesi gerekir."
Destek için önce DGM dışında bekleyen daha sonra Güzel'le beraber binaya giren milletvekillleri arasında RP'den Abdullah Gül, Abdülkadir Aksu, Zeki Ergezen, Ömer Vehbi Hatipoğlu, DYP'den Ayvaz Gökdemir, Bekir Aksoy, Necati Çetinkaya, Zeki Ertugay, Saffet Arıkın Bedük, Mustafa Baş, BBP'den Hasan Çağlayan, Orhan Kavuncu, Ökkeş Şendiller ve ANAP'tan da Cemil Çiçek'in olması dikkat çekti. Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin de, "Her ne kadar Sayın Güzel böyle bir şeyi istiyor idiyse de gözaltına alınmasını doğru bulmuyorum" dedi.

RP Lideri Necmettin Erbakan da, Güzel'e haksızlık yapıldığını söyledi. Sorulacak bir şey varsa bunun Güzel'e sorulabileceğini, kendisinin eline geçen bir belgeyi vatandaşlık görevini yaparak açıkladığını anlatan Erbakan, "Hemen tutup gözaltına almak olmaz. Bu nedenle çağdaş ülkeler Türkiye'yi kendi aralarına almak istemiyorlar. İşte haliniz ortada diyorlar. Türkiye'nin çağdaş ülkeler arasına girememesinin nedeni işte bu gericilerdir" diye konuştu.