Siyaset Diyanet yerine ‘YENİ YAPI’

Diyanet yerine ‘YENİ YAPI’

01.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Nihai Rapor’da, Diyanet İşleri Başkanlığı’yla hiçbir bağlantı kurmak istemeyen Aleviler için yeni bir yapı oluşturulmalı önerisi çıktı.

Diyanet yerine ‘YENİ YAPI’

Raporda, “Cemevlerine hukuki statü kazandırılmalı ve ihtiyaçları eşitlik ilkesine uygun şekilde devletçe karşılanmalı” denildi.
Alevi Çalıştayları Moderatörü Yrd. Doç. Dr. Necdet Subaşı’nın hazırladığı raporda, Alevilerin de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sunduğu hizmetlerden yararlanma hakkına sahip olduğu belirtilerek, “Diyanet’in üst İslam söylemi konusundaki bilinen hassasiyetlerin takipçisi olmaktan yılmaması gerekir” denildi.

‘Engeller kaldırılsın’
Diyanet’in diğer mezheplere nasıl hizmet götüreceği, devletin nasıl bir yapılanmaya gideceği konusunda hukuki çerçevede çalışmalar yapılması gerekliliği vurgulanan raporda, “Sorunun Diyanet’ten çok devletin bir sorunu olduğu gözardı edilmemelidir. Diyanet ne Mevlevi ne Nakşibendiler gibi tarikatlar ne de Alevilik, Nusayrilik için tasarlanmıştır” denildi.

‘Gerçekçi olmalı’
İnanç hizmetleri konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı’yla hiçbir bağlantı kurmak istemeyen Alevilerin taleplerinin de dikkate alınmasının önemi vurgulanan raporda, bu Alevilerin durumlarına uygun bir yapılanmaya, laik devlet ilkesi korunarak fırsat verilebileceği belirtildi. Burada laik devletin kısıtlayıcı, engelleyici ve daraltıcı değil genişletici, gerçekçi ve özgürlükçü yorumlarının temel alınmasının önemine değinildi. Alevilerin, dışlanma ve ayrımcılığa maruz kalma yönünde bir inançları olduğuna dikkat çekilen raporda, “Giderek etno-dini bir kimliğe doğru evrilen tasavvur, Alevi olmayı her türden mahrumiyet ve hak ihlaline maruz kalmanın biricik nedeni olarak görmektedir” denildi. Raporun öne çıkan diğer unsurları şöyle:
- Zorunlu din dersleriyle ilgili anayasal bir düzenleme yapılması şart.
- Mevcut din dersleri, tüm inanç alanlarına eşit mesafede olacak şekilde yeniden düzenlenmeli
- Örseleyici köy isimler iptal edilmeli.
- Din derslerindeki konularda belirleyicilik hakkı Alevi toplumuna verilmeli.
- İsteğe bağlı dersler kişilerin kimliklerini beyan etmek zorunda kalmayacakları şekilde tasarlanmalı.
- Aşure günü resmi tatil olsun.
- Hacıbektaş Üniversitesi açılsın.
- Diyanet’in diğer mezheplere hizmet vermesi için hukuki altyapı oluşturulsun.
- Alevi sorunu, hukuk devleti normlarıyla hiçbir şekilde çelişmeyen bir laiklik anlayışıyla ele alınmalı ve çözülmeli.
- Madımak Oteli’nin bir bölümü hayatını kaybedenlerin anısını hatırlatacak şekilde düzenlenmeli.
- İnanç vergisi toplumsal, dinsel, kültürel maliyetler gözününde bulundurularak değerlendirilmeli. n ANKARA AA

Yazarlar