Siyaset Doğu Akdeniz’de diplomasi trafiği

Doğu Akdeniz’de diplomasi trafiği

21.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türkiye, Libya ile imzaladığı mutabakatın ardından Doğu Akdeniz’de ağırlığını hissettiriyor. Fransız fırkateyni Mersin’i ziyaret ederken, İtalya ile ortak deniz eğitimleri yapıldı.

Doğu Akdeniz’de diplomasi trafiği

 

Doğu Akdeniz’de dengeleri değiştiren adımlar atan Türkiye’nin uluslararası işbirlikleri pek çok ülkenin dikkatini çekiyor. Fransız, FS Surcouf fırkateyni iki ülke ilişkilerini güçlendirmek için Mersin’i ziyaret etti. Libya ile yapılan mutabakatın ardından Türkiye’ye bakışı değişen İtalya ile son 40 günde Orta ve Doğu Akdeniz’de 6 deniz eğitimi yapıldı. FS Sorcouf’un, 7 yıl sonra ilk kez Mersin’e gelen savaş gemisi olduğu öğrenildi. 

Haberin Devamı

Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım’da, iki ülkenin uluslararası hukuktan doğan haklarının korunmasını hedefleyen Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’nın ardından, Doğu Akdeniz’deki askeri hareketlilik hız kesmiyor.

7 yıl aradan sonra

Antlaşmaya tepki gösteren Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Avrupa ülkelerinin desteğini aldıkları yönündeki düşmanca açıklamalarına rağmen bir Fransız savaş gemisi 7 yıl aradan sonra Mersin’i ziyaret etti. Bölgedeki devam eden hareketlilik Fransız donanmasına ait FS Surcouf adlı Fransız fırkateynin Mersin Limanı’na gelmesini sağladı. Fransa ve Türkiye arasındaki ilişkileri güçlendirmek için Mersin’e gelen savaş gemisinin komutanı Deniz Yarbay Thibault Lavernhe, ve Fransa Savunma Ataşesi Kurmay Yarbay Philippe Boulogne, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ercan Kireçtepe’yi makamında ziyaret etti. Fransız heyet daha sonra Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Ziyaretlerde, Akdeniz’e kıyısı olan iki ülkenin ilişkilerinin askeri ve ekonomik açıdan gelişmesi için çalışmaların süreceği vurgulandı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin desteği

Aynı günlerde TCG Gökova, TCG Göksu, TCG Gaziantep ve TCG Gediz fırkateynleri ile TCG Yarbay Kudret Güngör lojistik destek gemisinden oluşan 5 savaş gemisinden oluşan Türk Deniz Görev Grubu, Orta Akdeniz’de Akdeniz Kalkanı Harekâtına direkt destek verdi. Filo halen NATO’nun Deniz Muhafızı Harekâtına destek sağlarken çok işlek bir rotadaki deniz ticaret yollarının güvenliğini sağlıyor. Öte yandan Türk Deniz Görev Grubunda bulunan TCG Gediz fırkateyni NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 Sancak gemisi İtalyan fırkateyni ITS Carabinieri ile Orta Akdeniz’de birlikte çalışılabilirliği geliştirmeye yönelik geçiş eğitimleri yaptı. Daha önce de Akdeniz Kalkanı Harekâtına katılan TCG Göksu ve TCG Gökova, İtalyan ITS Grecale fırkateyni ile Orta Akdeniz’de geçiş yapmıştı. Son uluslararası görevi ise NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2’de görevli TCG Oruçreis yaptı. Türk fırkateyni, İtalyan, Alman ve Yunan fırkateynleri ile geçiş yaptı. Geçiş eğitiminde Doğu Akdeniz’de “denizde durumsal farkındalık” amaçlandı.

Haberin Devamı

Doğu Akdeniz’de diplomasi trafiği

Akdeniz Kalkanı Harekâtı sürüyor

Doğu Akdeniz’de ki Türk yetki alanlarında 2006 yılında başlayan ve fırkateyn, hücumbot, denizaltı ve korvetler tarafından sürdürülürken deniz karakol uçakları ve helikopterlerle desteklenen Akdeniz Kalkanı Harekâtı aralıksız sürüyor.

Aynı bölgede NATO’nun devam ettirdiği Etkin Çaba Harekâtı’na da destek veren Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, enerji kaynağı arayışlarını sürdüren Türk araştırma gemilerine de eşlik ediyor. Son 40 gün içinde Türk ve İtalyan deniz kuvvetleri; Orta ve Doğu Akdeniz’de toplam 6 deniz eğitimi yapmış oldu. Denizciler karşılıklı olarak 2 İtalyan ve 1 Türk limanını ziyaret etti.