Siyaset Dört yıl yetmedi

Dört yıl yetmedi

24.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gazeteci Uğur Mumcu suikastının ardından dört yıl geçmesine, soruşturma üstüne soruşturma açılmasına karşın katiller bulunamadı

Dört yıl yetmedi

GAZETECİ - Yazar Uğur Mumcu'nun 24 Ocak 1993'te, evinin önündeki otomobiline konulan C - 4 tipi patlayıcıyla yaşamını yitirmesinin üzerinden tam dört yıl geçerken, soruşturmada "bir arpa boyu bile" yol alınamadı.
Suikast soruşturmasıyla ilgili aksaklıklar bir "duvar" gibi devletin ilgili birimlerinin önünde dururken cinayetten hemen sonra verilen "namus" ve "şeref" sözleri de bu duvarın yıkılmasına yetmedi.
Bir dizi tutanak tahrifatı, Mumcu'nun ilişkilerini ortaya çıkardığı 12 Eylül öncesinin katil zanlısı Abdullah Çatlı'nın, Mehmet Özbay sahte kimliğiyle Uğur Mumcu'yu araması, eski İçişleri Bakanı ve Mumcu suikastından kısa bir süre sonra Emniyet Genel Müdürlüğü görevini üstlenen Mehmet Ağar'ın, aksaklıklara ilişkin "duvar" benzetmesine, "Bir tuğla çekerseniz yıkılır, ama yapamam" yanıtını vermesi, suikast soruşturmasıyla ilgili bir dizi kuşku yarattı.
Mumcu suikastından hemen sonra başlatılan "hummalı soruşturma" belgeleri bugün devletin raflarında tozlandı. Resmi birimler görevlerini yerine getirmezken, TBMM de cinayeti iki ayrı komisyon kurarak aydınlatmaya çalıştı. Suikast sonrasında, 1993'te TBMM'de oluşturulan Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı raporun sonunda soruşturmayı "çıkmaza sokmakla" suçlanan devlet görevlileri ve birimleri hakkında hiçbir işlem yapılmadı. İlk komisyon raporu Genel Kurul gündemine bile gelmeden "kadük" kalırken, TBMM yeni yasama döneminde Mumcu Cinayeti için yeni bir komisyon daha oluşturdu.
Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu'nun dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar'la yaptığı görüşmede, soruşturmadaki aksaklıklara ilişkin "duvar" benzetmesine, Ağar'ın "Bir tuğla çekerseniz yıkılır. Bunu yapamam, mümkün değil" yanıtı üzerine, "sistem" üzerinde oluşan kuşkuların da üzerine gidilmedi. Suikast sonrasında oluşturulan Meclis Komisyonu'na, Mumcu soruşturmasını yürüten bir polis memurunun, faili meçhul cinayetlerin neden aydınlatılamadığı konusundaki, "imkanlar yetersiz" itirafı da, sistemdeki duvarın bir tuğlası olarak yerini aldı.
Susurluk kazasıyla adı ön plana çıkan, TBMM'ye gelerek bazı milletvekillerine kendisinin "terör uzmanı" olduğunu ispatlayan resmi belgeler gösteren Çatlı'nın, Mehmet Özbay sahte kimliğiyle, suikasttan bir süre önce Mumcu'yu aradığı yolundaki bilgilerle ilgili olarak herhangi bir işlem yapılmadı.
Adalet Bakanı Şevket Kazan'ın Mumcu suikastıyla ilgili olarak kısa bir süre önce ortaya attığı "sürpriz" tanık "fos" çıktı. Kazan'ın 2 yıl önce Kocaeli'nde bu süpriz tanıkla yaptığı görüşme sonrasında "neden yasal yollara başvurmadığı" da merak konusu oldu.