Siyaset DP’de Cindoruk devri

DP’de Cindoruk devri

17.05.2009 - 00:07 | Son Güncellenme:

DP olağanüstü kongresinde genel başkanlık için yarışan dört aday da ilk iki turda salt çoğunluğu sağlayamadı. Soylu ile Bayar’ın çekildiği üçüncü tura tek başına giren Cindoruk, 559 delegenin oyunu alarak genel başkan seçildi

DP’de Cindoruk devri

DP’nin 5. Olağanüstü Büyük Kongresi, 28 Şubat sürecinde yaşanan gelişmelerden 12 yıl sonra “postmodern darbe” tartışmaları gölgesinde gerçekleşti. Hüsamettin Cindoruk ile Süleyman Soylu’nun genel başkanlık yarışı, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile eski Başbakan Tansu Çiller’in 1997 yılındaki mücadelesinin rövanşına dönüştü. Demirel’in desteklediği Cindoruk, 559 delegenin oyunu alarak, 3. turda genel başkan seçildi.
Anadolu Gösteri Merkezi’nde dün saat 10.00’da başlaması gereken kongre, genel başkan adayları arasındaki bazı taktik pazarlıklar nedeniyle iki saat geç başlayabildi. Soylu, genel başkan olarak yaptığı konuşmada, Cindoruk’a karşı darbe tartışmalarını öne çıkaran bir taktik izledi. Çiller’in desteklediği Soylu, ismini vermeden  Demirel’e de yüklendi. Cindoruk ise darbe tartışmalarına net ve kısa yanıt vererek AKP’ye yüklendi.

‘Kıvırmadım’
Genel başkan olarak 16 aydır “kıvırmadan siyaset yaptığı”nı söyleyen Soylu, AKP’ye yakın olmakla eleştirildiğini belirterek şöyle konuştu:
“Ben mi getirdim AKP’yi yüzde 47’ye? Ben mi böldüm bu partiyi? AKP’yi yüzde 47’ye getirdiniz. Siz getirdiniz babam. Yanlış anlamayın, burada bir kişiyi, sayın cumhurbaşkanımızı kastetmiyorum. Bir zihniyeti kastediyorum.”
Soylu’nun ardından genel başkanlığa Soylu, Cindoruk, Mehmet Ali Bayar ve Ramazan Yazgan’ın aday olduğu açıklandı. Soylu aday olarak konuşma yapmazken, kürsüye çıkan Bayar “Alternatif arayışı içinde muhalefete değil, iktidara talip olan bir parti olacağız” dedi.
Son konuşmayı yapan Cindoruk, “Başbakan Cindoruk” tezahüratları üzerine sözlerine, “Sıra başbakan olmaya da gelecek ama yapacak çok şey var” diye başladı. Adaylığını açıkladıktan sonra, yaşı nedeniyle eleştirilen Cindoruk, konuşmasını Mevlana’dan alıntı yaparak “Bir yaşlı adam olarak bunları söylüyorum. Genç adam aynada bazı şeyleri göremez ama yaşlı adam bir tuğlada gerçekleri görebilir” diyerek bitirdi. Adaylardan Yazgan ise sert konuşması nedeniyle tepki görünce, mikrofonun sesi kesilerek platformdan indirildi.

Büyük çekişme
İlk turda, Cindoruk ile Soylu arasında büyük bir çekişme yaşandı. 944 geçerli oyun 480’ini Cindoruk, 448’ini de Soylu aldı. Bayar 16 oy alırken, 560 olan salt çoğunluğa erişilemediği için ikinci tura geçildi. İkinci turda, Cindoruk oylarını 536’ya yükseltirken, Soylu ise 389 oya geriledi. Soylu ile Bayar, ikinci turdan sonra çekildiklerini açıkladı. Üçüncü tura tek başına giren Cindoruk, 559 delegenin oyunu alarak, genel başkan seçildi.

‘Kırat kazandı’
Cindoruk, teşekkür konuşmasında, “Bu kongrede bence kırat kazanmıştır. Yoksa bu kongreyi benim kazanmam, kaybetmem söz konusu değildir. Türkiye’de barış partisi haline geleceğiz” dedi.
Yeni bir başlangıç yapacaklarını ifade eden Cindoruk, “Çeşitli siyasi partilerin, ümitsiz kalmış bütün çevrelerin bütün siyasi kimlik ve kişilikleri birleştirmeye çalışacağız. Birleşik merkez partisi kurmaya çalışacağız” diye konuştu. Cindoruk, “Biz yeni bir siyasete eski politikacıyla başlıyoruz. Partiyi ihraç değil ithal partisi haline getireceğiz” diye sözlerini tamamladı.
Cindoruk’un seçilmesindan sonra 50 üyelik GİK seçimine tek listeyle gidildi. Cindoruk, GİK listesinde, Ufuk Söylemez, Çağrı Erhan, Aytun Çıray, Gökberk Ergenekon, Pınar Türenç, Ümit Pamir, Pınar Köksal, Ayşem Kalyoncu, Edip Safter Gaydalı ve Bahattin Yücel’e yer verdi.

Haberin Devamı

DP’de Cindoruk devri

Anadolu Gösteri Merkezi’ndeki büyük çadırda yapılan kongrede havasızlık nedeniyle zor anlar yaşandı. Adaylardan Süleyman Soylu konuşmaya başlamadan önce  dil altı hapı aldı.

NOTLAR...
Demirel özel doktorunu göndererek mesaj verdi

-  9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in özel doktoru Aydın Cesur, kongrede Cindoruk’un arkasında oturdu. Cindoruk’un yanında olduğunu açıklayan Demirel, özel doktorunu da göndererek delegelere “açık mesaj” vermiş oldu.
-  Eski Başbakan Tansu Çiller’in kongreye gönderdiği telgrafın okunması sırasında bazı partililer, “Yüce Başbakan” sloganı attı. Kongre salonuna adayların gelmesinin beklendiği sırada Hadise’nin “Düm tek tek” şarkısı çalındı.
-  Aralarında Yıldırım Avcı, Necmettin Cevheri, Nahit Menteşe, Vefa Tanır, Hasan Ekinci, Esat Kıratlıoğlu’nun da bulunduğu çok sayıda eski bakan kongreye katıldı.
-  Gösteri merkezindeki büyük çadırda yapılan kongrede havasızlık nedeniyle sıkıntılı anlar yaşandı. Delegeler klimaların çalışmamasına tepki gösterdi. Cindoruk da, “Eğer salon sıcaksa, konuşmayı kısa kesmeli, yoksa burası plaja döner” diye espri yaptı.
-  Soylu salona eşiyle birlikte gelerek delegeleri selamladı.
-  Adaylardan Soylu ile Bayar yan yana oturdu.
-  Cindoruk ekibi ana giriş kapısına, “İşte eseriniz, boş sandık, borçlu kasa” yazısı astı.
-  Salonda genel merkezin Soylu için daha önce bestelettiği şarkılar çalınırken, Cindoruk grubu TIR’dan “Bir başkadır benim memleketim” şarkısını dinletti.
-  Cindoruk salona girerken divan üyesi Gülseren Ertopçu’nun ,”Kıratı tekrar şahlandıracak tek lider” anonsu tartışmalara yol açtı.
-  Soylu taraftarı delegeler Cindoruk’u sloganlarla protesto etti, bazıları Cindoruk’u yuhaladı.
-  Salona adayların posterleri asılmazken, sadece bütün genel başkanların resimlerinin bulunduğu genel bir afiş yer aldı.

Haberin Devamı

DP’de Cindoruk devri