Siyaset DTP karıştı

DTP karıştı

03.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

DTP karıştı

DTP karıştı

       YILDIRIM Aktuna'nın Refaaddin Şahin'den boşalan bakanlık koltuğuna oturmasının netleşmesi DTP'yi karıştı. Grup sınırındaki partide bazı milletvekillerinin istifası gündeme gelirken, "başımız dertte" diyen Genel Başkan Hüsamettin Cindoruk bu sıkıntıyı aşmanın güçlüğünü dile getirdi.
       Milliyet'e yaptığı açıklamada Aktuna'nın isminin Köşk'te imzada beklediğini belirterek, grubun bu karardan sonra karışabileceğini belirten Cindoruk, "Grupta sıkıntı olur. Sadece bizim değil, Mesut Bey'in de başı dertte. Eyüp'ün (Aşık) yerini 50 kişi bekliyor. Böyle şey olur mu" dedi.
       Bu tür sıkıntıları aşma yolunun yarı başkanlık sisteminden geçtiğini söyleyen Cindoruk, "Anayasa değişikliği öngören bu sistemle, bakan olan milletvekili, milletvekilliği görevinden ayrılmalı, yedek milletvekilliği sistemi getirilmeli. Böylece pek çok beklenti kırılmış ve devlet adamı sınıfı ortaya çıkmış olur" önerisinde bulundu.

       Şahin krizini Aktuna'yla çözen DTP'de, şimdi de bakanlık bekleyen Mehmet Köstepen, Cemal Alişan, Muzaffer Arıkan ve doğulu milletvekillerinin sıkıntılı olduğu öğrenildi. Dün Genel İdare Kurulu (GİK) üyeliğinden istifa eden Alişan, Cindoruk'a gönderdiği istifa dilekçesinde, DTP'nin son günlerdeki siyasi görüşleri ve bu görüşlerini yansıtmada gösterdiği tavır nedeniyle partiyle ilgili düşüncelerini gözden geçireceğini belirtti. Alişan Cindoruk'a da şöyle sitem etti:
       "Sizin siyasi davranışlar ve hükümete destek verme uğruna aldığımız kararlara imza atarken grubun görüşlerine değer vermemeniz, bizlerle çalışmak istemediğiniz düşüncesini akla getiriyor. Grubumuzun Sayın Şahin'le ilgili kararının uygulanmasındaki tavırınız da bu görüşümü güçlendiriyor. Bu nedenlerle şimdilik GİK'ten istifa ediyorum."
       Alişan bu sözleriyle, partiden de istifa edeceği sinyalini verdi.

       Cindoruk'un önceki gün kurmaylarıyla yaptığı toplantıda bakanlık görevine önce İzmir Milletvekili Mehmet Köstepen'i getirmek istediği, ancak Şahin'e güvensizlik önergesi veren 11 milletvekilinin "Köstepen, Şahin'in istifası için gayret göstermedi. Köstepen'i bakan yaparsanız istifa ederiz" tehdidi üzerine Aktuna'yı Başbakan Mesut Yılmaz'a önerdiği öğrenildi.
       Köstepen Aktuna'nın bakanlığına "Hayırlısı olsun. Ben bakanlık konularıyla ilgilenmedim. Takdir genel başkanındır" yorumu yaparken, Mustafa Zeydan Aktuna'nın Şahin'e güvensizlik oyu verdiğini anımsatarak şunları söyledi:
       "Çok sevindik. Kendisi arkadaşımız. Bizce mahsuru yok. Medyatik bir arkadaşımız. Artık ne haliniz varsa görün."
       İstanbul Milletvekili Cefi Kamhi Aktuna'nın bakanlıkta tecrübeli, devlet yönetimini iyi tanıyan bir isim olduğunu belirtirken, Devlet Bakanı Mehmet Batallı "Genel Başkanımız takdir etmiştir. Allah yardımcısı olsun" dedi.